Landets nye nationalbankdirektør er utraditionel, anonym og en usædvanlig intellektuel kapacitet

Christian Kettel Thomsen skal lære at stå på talerstolen i sit nye job. Men fagligheden er der absolut intet i vejen med, lyder det fra kilder, som har arbejdet tæt sammen med den nye direktør for Nationalbanken.
Christian Kettel Thomsen skal være ny nationalbankdirektør og bestride en rolle, der er noget mere offentlig end tidligere. | Foto: Liselotte Sabroe
Christian Kettel Thomsen skal være ny nationalbankdirektør og bestride en rolle, der er noget mere offentlig end tidligere. | Foto: Liselotte Sabroe

Faglig tyngde. Grundighed. Og en utrolig arbejdskapacitet.

Det er blandt de ord som personer, der har arbejdet tæt sammen med Christian Kettel Thomsen, bruger om den person, som regeringens ansættelsesudvalg har peget på som ny direktør for Danmarks Nationalbank.

”Christian er det flittigste menneske, jeg nogensinde har arbejdet sammen med og den mest gennemført ordentlige fyr med en rolig hånd. Det er et godt valg, de har lavet,” siger David Hellemann, koncerndirektør i Nykredit, der har arbejdet sammen med Christian Kettel Thomsen ad flere omgange. 

Først under ham som kontorchef og afdelingschef i Finansministeriet og siden sammen med ham, da han var departementschef i Finansministeriet, mens Christian Kettel Thomsen var departementschef i Statsministeriet.

Selvom fagligheden altså er på plads, er der imidlertid også tale om en mand, der i sit nye job vil blive kastet ud i situationer, han ikke befinder sig godt i.

Arbejdede sig til top

Modsat sin forgænger Lars Rohde er 63-årige Christian Kettel Thomsen en fremmed fugl for finanssektoren. 

Det viser sig f.eks. ved, at ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen, måtte slå den nye Nationalbankdirektørs navn op, da han hørte om udnævnelsen fredag morgen. 

Det, Gert Jonassen, fandt frem til, var en person, der har arbejdet sig helt til tops i centraladministrationen, efter at have tilbragt første del af sit arbejdsliv på søen som skibskok for A. P. Møller - Mærsk.

”Det er en meget spændende profil. Jeg kan godt lide, at han i en lidt sen alder har taget sin universitetsuddannelse. Men det spændende er, at han som 16-årig har været ude som skibskok. Det giver altid nogle gode ting, at man har prøvet noget,” siger Gert Jonassen, der er ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

Christian Kettel Thomsen er uddannet økonom fra Københavns Universitet, men han har, som Gert Jonassen bemærker, også en usædvanlig baggrund bag sig. Inden han som 31-årige afsluttede sin uddannelse, havde han tilbragt ca. ti år til søs. 

Som 16-årig, i 1976, blev han nemlig skibsdreng for A.P Møller, hvor han nåede at avancere til både skibskok og hovmester, inden han søgte ind på økonomistudiet. 

”Han er egentlig en utraditionel embedsmand, der er vokset fra at være skibskok til at bestride de øverste administrative stillinger i landet. Det har han gjort, fordi han for det første er helt utrolig kompetent,” siger Jacob Bruun Christensen, der som særlig rådgiver for daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen arbejdede tæt sammen med Christian Kettel Thomsen i midten af 2010’erne.

Sympatisk og grundig

Christian Kettel Thomsens første job som nyuddannet økonom var som fuldmægtig i Finansministeriet i 1991. Her blev han ansat af daværende kontorchef Finn Lauritzen, der i dag er seniorrådgiver hos Axcel Future. 

Han husker tydeligt den første gang, han mødte Christian Kettel Thomsen, lige før han blev kaldt ind til den aftalte jobsamtale i ministeriet.

Mens han ventede på at komme ind, samlede Christian Kettel Thomsen et papir op fra gulvet, og lagde det pænt på bordet. Da telefonen ringede, løftede han røret og sagde: ”Det er hos Finansministeriet”. 

”Det gav mig indtrykket af en fyr, der ikke havde fine fornemmelser og som kunne arbejde. Det slog mig lidt, at han tog telefonen, selvom han ikke var ansat. Det var meget sympatisk,” siger Finn Lauritzen.

I de efterfølgende år nåede Christian Kettel Thomsen at være bl.a. kontorchef og afdelingschef i Finansministeriet, departementsråd i Statsministeriet, inden han i 2005 blev departmentschef i Finansministeriet. 

Mellem 2010 og 2020 havde han det tungeste job i centraladministrationen som departementchef i Statsministeriet. 

Netop fagligheden bemærker adm. direktør i Danmarks Eksportkredit, Peder Lundquist, også. Han bestred mellem midten af halvfemserne til 2020 en række tunge stillinger i centraladministrationen - bl.a. i Finansministeriet ad flere omgange - hvor han havde Christian Kettel Thomsen som chef. 

”Han er en meget tænksom og grundig person, som ikke gør noget som helst uovervejet. Og som sørger for at få vendt hver en sten, før han går videre med en løsning,” siger han. 

Ifølge Jacob Bruun Christensen var der ikke en sag, der kørte omkring regeringen, hvor han ikke vidste, hvad der var op og nede i sagen. Og han havde altid sine anbefalinger klar. 

”Han er en usædvanlig intellektuel kapacitet, men han har også en enorm arbejdskapacitet, der betyder, at han forstår og arbejder sig ind i alle de sager, der passerer hans bord,” siger han. 

En stille mand

Som person er Christian Kettel Thomsen kendt som en stille mand. 

”Han er meget stille og underspillet, på en måde. Han gør ikke noget for at gøre opmærksom på sig selv, og holder sig helst i skyggen. Det er ikke fordi, han ikke kan. Men hans comfortzone er ikke rampelyset,” siger adm. direktør i KL, Kristian Vendelbo.

De arbejdede sammen op igennem 00’erne i Finansministeriet, hvor Kristian Vendelbo bl.a. var kontorchef under Christian Kettel Thomsen. 

Peder Lundquist har samme oplevelse. 

”Christian er ikke sådan en, der søger det kommunikative, og han er ikke den, der farer frem i rampelyset. Men man er heller aldrig i tvivl om, hvad han mener,” siger han. 

Den tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, Jacob Bruun Christensen, kalder ham underspillet og diskret. Han husker papirsblokken fyldt med skriblerier, som Christian Kettel Thomsen tog udgangspunkt i, når han uden at bruge mange ord talte ministre gennem komplekse sager. 

”Han er måske en lille smule anonym. Han gør ikke meget væsen af sig, men det behøver han ikke, for han har en naturlig autoritet i kraft af sin erfaring og kompetence,” siger han.

Men rampelyset bliver svært at undslippe som ny Nationalbankdirektør. Derfor vurderer Jacob Bruun Christensen også, at den eksterne kommunikation bliver et fokusområde for Christian Kettel Thomsen. 

”Alt det eksternt rettede skal han arbejde lidt med. Men han er helt sikkert bevidst om, at det er ikke hans spidskompetence.”

Til gengæld er han helt enormt god under pres, vurderer Peder Lundquist. 

”Jeg har aldrig oplevet ham, hvor han ikke er rolig. Jeg har oplevet mange mennesker, som er ekstremt dygtige under pres, men han er den, der allerbedst til at bevare roen,” siger han.

Den rolige facon betyder også, at han ikke er typen, der hidser sig op.

”Det er som ymer. Man kan ryste og ryste, men overfladen er helt rolig. Selvfølgelig kan han blive irriteret, men der skal meget til. Selv, når jeg har oplevet ham på den anden side af forhandlingsbordet, hvor han kan være irriteret, har jeg aldrig set et rigtig raseriudbrud,” siger Kristian Vendelbo. 

En hyggelig og sjov fyr

Der er skrevet mange historier om Christian Kettel Thomsens arbejdsiver. 

F.eks. nævner Altinget i et portræt en episode, hvor Christian Kettel Thomsen brækkede en låst dør op for at komme på arbejde i Finansministeriet. 

Men han efterlader ikke mennesket ved kontordøren. 

”Christian er en hyggelig og sjov fyr også privat, og er blevet en af mine gode venner. Vi har brugt utrolig mange timer sammen, da vi arbejdede og har en del fælles interesser, så der er opstået et godt venskab,” siger David Hellemann. 

Finn Lauritzen har også oplevet de mere humoristiske sider af Christian Kettel Thomsen.

”Det er ikke mange, der kan prale med at have været chef for en med en så flot karriere. Han har ikke nødvendigvis store armbevægelser, men han er en lun fyr, som godt kan komme med lune bemærkninger,” siger han.

De gange, Peder Lundquist, har været sammen med Christian Kettel Thomsen uden for arbejdet, har han været ”exceptionelt godt selskab”. 

”Han har en behagelig, rar side. Men det er klart, at han godt kan lide at arbejde.”

Christian Kettel Thomsen ønsker ikke selv at udtale sig, før han er tiltrådt, oplyser Nationalbanken. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også