42-årig rykker frem i geledderne i Jyske Bank og får ansvar for en tredjedel af de ansatte

Klaus Naur får som ny privatdirektør en nøglerolle, når Handelsbanken skal integreres i Jyske Bank. ”Det er en væsentlig forfremmelse,” siger ordførende direktør Anders Dam. 
Jyske Bank har efter overtagelsen af Handelsbanken rystet posen i ledelsen og sat 42-årige Klaus Naur ind som direktør for privatområdet. | Foto: Mikkel Berg Pedersen/ERH
Jyske Bank har efter overtagelsen af Handelsbanken rystet posen i ledelsen og sat 42-årige Klaus Naur ind som direktør for privatområdet. | Foto: Mikkel Berg Pedersen/ERH

Jyske Bank har rykket én person op i hierarkiet, som muligvis kommer til at tegne banken mange år frem i tiden. Det er sket i forbindelse med den ledelseskabale, som FinansWatch kunne løfte sløret for mandag. 

Klaus Naur er blevet forfremmet til stillingen som direktør for privat, hvor han overtager fra Jes Rosendal. Han får til gengæld Klaus Naurs hidtidige job som adm. direktør for leasingselskabet Jyske Finans. 

”Han er meget målrettet, han er i stand til at holde mange bolde i luften, og han har en god, vindende personlighed. Han kommer igennem med ting og skaber resultater,” siger ordførende direktør Anders Dam om Klaus Naur. 

Ledelseskabalen rummer mange navne, man Klaus Naurs stikker ud, da han med sine 42 år tager et stort spring i ansvarsområde. 

Anders Dam vil ikke bekræfte over for FinansWatch, hvorvidt forfremmelsen kan tolkes som et forsøg på at fremtidssikre bankens arvefølge. Men sikkert er det, at der på et tidspunkt skal ske noget i toppen af Jyske Bank, hvor 66-årige Anders Dam selv har slået fast, at hans udløbsdato ikke skal tælles i mange år. I første række er kronprinsen Lars Mørch spået som afløser, og bedømt på forfremmelsen bliver Klaus Naur set som en anden af fremtidens mænd i Silkeborg-banken.

Klaus Naur har været i Jyske Bank gennem hele sin karriere – siden 2000 – og han bliver sat ind i en af vigtigste poster i laget lige under direktionen, hvor han har direkte reference til Anders Dam.

Som direktør for privat får han en central og vigtig rolle i Jyske Banks integration af Handelsbankens danske aktiviteter, som Jyske Bank formelt købte i december 2022. Privatkunder udgør nemlig størstedelen af volumen i den opkøbte bank.

”Når vi står med denne fusion med Handelsbanken, så skal vi have kræfter ind at arbejde, som dels har talentet til det, og dels har alderen til at kunne køre dette succesfuldt igennem. Klaus er manden, som kan løse denne opgave - formet som han er af Jes Rosendal og sin egen dygtighed. Det er medarbejdermæssigt den største udfordring i Jyske Bank pt,” siger Anders Dam. 

Klaus Naur får mellem 1100 til 1200 medarbejdere under sig i modsætning til de omkring 170, som han hidtil har været chef for i Jyske Finans. Det er omkring en tredjedel af Jyske Banks samlede medarbejderstab.

Er det forkert at tolke ham som en vice-kronprins i Jyske Bank?

”Du kan ikke tolke på noget af det. Men det er en væsentlig forfremmelse af Klaus. Man skal huske, at Jyske Finans er en kæmpe succes, så indtjeningsmæssigt er et det ikke så stort et spring. Men mandskabsmæssigt er det. Og det er jo også en del af det at udvikle sig at prøve at lede mange mennesker,” siger Anders Dam.

Fik et frihedsbrev

Anders Dam bed mærke i Klaus Naur i sommeren 2002, da han gik efter at blive en del af det danske hold i sejlsportsdisciplinen 49’er under OL i 2004.

”Jeg tog en snak med ham og sagde, at det var første gang, vi var tæt på at have en med til OL. Derfor gav jeg ham et frihedsbrev forstået på den måde, at han fik den nødvendige frihed til at se, om han kunne kvalificere sig. Han bestemte selv, hvornår han skulle komme på arbejde, han skulle bare arbejde det, han kunne, men primært sætte alt ind på at komme til OL,” siger den ordførende direktør. 

Det lykkedes lige akkurat ikke Klaus Naur at blive udtaget, men hans dedikation gjorde stort indtryk på Anders Dam.

”Jeg holdt øje med ham og så, hvordan han efter endt bankuddannelse steg op gennem graderne,” siger Anders Dam.

”Det var imponerende, at han udover at kunne træne på det niveau også kunne tage sin uddannelse til topkarakter.”

Klaus Naur får et stort ansvar som ny direktør for privatforretningen i Jyske Bank | Foto: Jyske Bank/PR
Klaus Naur får et stort ansvar som ny direktør for privatforretningen i Jyske Bank | Foto: Jyske Bank/PR

Klaus Naur startede i 2000 som erhvervsrådgiver for Jyske Bank i Aarhus, inden han i 2008 skiftede til et job som leder af erhvervsafdelingen i bankens Skanderborg-afdeling.

I 2009-2011 var han kreditbevilger i bankens centrale kreditafdeling i Silkeborg, inden han i 2012 skiftede til et job som afdelingsdirektør i Jyske Finans, hvor han i 2016 blev forfremmet til områdedirektør og i 2019 til adm. direktør. 

”Han har udvist en stor grad af loyalitet. Han har været i Jyske Bank stort set hele sit voksne liv, og det kan vi godt lide,” påpeger Anders Dam.

Stor opgave

Finanstilsynet har flere gange kritiseret bankerne for at være dårlige til at planlægge generationsskifter i topledelserne – såkaldt successionsplanlægning. I den finansielle sektor er den øvelse særligt følsom, da lovgivningen i form af de såkaldte fit & proper-regler stiller krav til en direktørs erfaring og hæderlighed. 

En tommelfingerregel for at blive fit & proper-godkendt som direktionsmedlem er, at man skal have fem års praktisk faglig ledelseserfaring inden for et af de centrale forretningsområder, samt at man skal have prøvet at have personaleansvar. 

Ander Dam afviser at spekulere i en fit & proper-godkendelse af Klaus Naur.

”Der er vi slet ikke henne nu,” siger Anders Dam.

”Nu har Klaus fået en stor opgave, og det er også hans gode evne at koncentrere sig og ikke kigge på, hvad der skal ske næste gang. Nej, han koncentrerer sig om at vinde en OL-plads i 49’er, han koncentrerer sig om at lave en god stafetaflevering – han koncentrerer sig om de opgaver, der ligger foran ham. Det er en væsentlig egenskab at have som moderne leder,” siger Anders Dam med henvisning til, at Klaus Naur har afleveret stafetten – og vice versa – til Jes Rosendal.

Anders Dam fortæller, at han selv vil agere en form for læremester for den forfremmede direktør.

”Der er et godt team omkring ham, herunder hans gamle nestor Jes Rosendal. Lars Mørch er også en god nestor for ham, og jeg selv kan i al beskedenhed bruges nestor-agtigt i den sammenhæng,” siger han.

Afvist direktionsmedlem

Jyske Bank har tidligere været i problemer med fit & proper-reglerne. Det skete, da banken for halvandet år siden ansatte Lars Mørch, der havde været uden for sektoren, siden han i 2018 fratrådte Danske Bank i forlængelse af hvidvasksagen i Estland.

Han er som omtalt af mange iagttagere blevet udråbt som kronprinsen i Jyske Bank, der på sigt skal afløse Anders Dam, når han går på pension.

Jyske Bank forsøgte forud for ansættelsen af Lars Mørch at få ham godkendt til et job i Jyske Banks direktion, men det blev afvist i sommeren 2021 med henvisning til hans rolle i Danske Bank-sagen, hvor han fra 2012-2018 var direktør for forretningsområdet Business Banking, som også talte de estiske aktiviteter – hvidvaskskandalens epicenter.

Jyske Bank var uenig i afgørelsen og har bebudet, at man vil gøre et nyt forsøg med at få Lars Mørch godkendt i løbet af 2023.

I dag vil Anders Dam ikke sige, hvornår forsøget bliver gjort: 

”Det har jeg ingen kommentarer til – der skal du snakke med formanden,” siger han. 

Klaus Naur skal ikke fit & proper-godkendes i sin nye rolle, da han ikke indtræder i direktionen. Et af hans succeskriterier er, at han får gennemført integrationen med Handelsbanken ”inden for en relativt kort tidshorisont,” som Anders Dam udtrykker det. 

”Han skal snart have ledelsesstrukturen på plads og få lavet en plan for, hvor vi skal bo henne og i hvilken takt, vi skal flytte sammen de forskellige steder, og så forstærke den rentabilitets-fremgang, der har vist sig, og som åbner store muligheder med Handelsbanken.”

Han overtager en privatforretning, der har været gennem en større omlægning under Jes Rosendals ledelse. 

”Da Jes kom til for godt tre år siden fjernede han som noget af det første et helt ledelseslag, 100 medarbejdere. Der var for mange små afdelinger med for mange ledere. Karikeret sagt kunne man finde en femmands-afdeling med tre ledere. Det gjorde han op med, og han fik skåret til, således at vi kom ned på 80 afdelinger. Han indførte en ny ledelsesstruktur og ændrede prissætningen og har genskabt indlands privatforretningens rentabilitet i flotteste stil,” siger Anders Dam.

Klaus Naur, der er omkring ti år yngre end Lars Mørch, har et velkendt efternavn i branchen. Han er søn af Bent Naur, der stod i spidsen for Ringkjøbing Landbobank indtil 2012, hvor John Fisker, der fortsat står i spidsen for banken, tog over

”Det skal ikke komme ham til skade, som jeg plejer at sige,” lyder det fra Anders Dam med et grin. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også