En del af Watch Medier

FinansWatchfredag3. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
02.12.2022kl. 12.00

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.
Foto: Jan Bjarke Mindegaard
AF JENS CHR. HANSEN

Niels Valentin Hansen er blevet den helt store taber i Roskilde Bank-sagaen. Ikke blot er den nu 80-årige bankdirektør af menigmand og offentligheden blev gjort ansvarlig for det historiske krak i Roskilde. Nu har han også Højesterets ord for, at han har forvaltet sit hverv både uforsvarligt og ansvarspådragende. Værsgo at betale 232 mio. kr. i erstatning.

Højesteret slår samtidig fast, at bankdirektøren som den eneste kan gøres personligt ansvarlig for bankens tab på seks aktiekreditter til bankens - dengang - gode kunder. Som i parentes bemærket i virkelighedens verden var dårlige kunder, der siden krakkede og rev hele Roskilde Bank med sig i faldet.

Derimod går bestyrelsen fri. I hvert fald for personligt at ryste op med erstatning. Kritik, også af bestyrelsen, er der nok af i Højesterets 60 sider lange dom. Men altså ikke tilstrækkelige beviser til, at også bestyrelsen er ansvarspådragende.

To retsinstanser, to forskellige domme

Højesteret anfører i sin dom, at man på en række punkter er enig med de fleste af af de frifindelsesdomme, der faldt i Østre Landsret i 2017. Her blev både direktion og bestyrelse i Roskilde Bank frifundet. Men altså når det kommer til den øverste bankdirektørs ansvar falder hammeren, og den falder tungt i Højesteret.

Set udefra kan det virke overraskende, at de to domsinstanser ser så forskelligt på Niels Valentin Hansens ultimative ansvar. Østre Landsret mente dengang ikke, at Valentin Hansens bankhåndværk var så kritisabelt, at det var direkte ansvarspådragende. Højesteret slår derimod nu fast, at kredithåndteringen var så mangelfuld og uforsvarlig, at hovedpersonen Niels Valentin Hansens ageren er ansvarspådragende.

Det er ikke første gang en bankledelse bliver gjort personlig ansvarlig for tab i en bank. Det skete blandt andet også i Capinordic-sagen. Den sag var imidlertid så kulørt, at det kan være svært at drage langsigtede, generelle juridiske konklusioner på den sag.

Behov for placering af ansvar

Roskilde Bank derimod var af en anden kaliber. En af de store regionalbanker, og den første af de mellemstore banker, som faldt med et ordentligt brag. Roskilde Bank-krakket er derfor i vid udstrækning blevet synonym med den omfattende finanskrise, som martrede det danske samfund i flere år derefter.

Og både hos kunder, aktionærer, offentlighed i øvrigt og såmænd også fungerende erhvervsminister Simon Kollerup har der været efterspurgt, at der blev placeret et ansvar, ikke bare i Roskilde Bank, men for sektoren som helhed. Set i det lys må dommen fra Højesteret være befriende læsning for Simon Kollerup.

Ja, finanskrisen kom fra udlandet, men der var en række danske banker og magtfulde bankdirektører, der gjorde den internationale finanskrise ekstra sprængfarlig i Danmark. Og det ansvar er nu placeret.

Bankbestyrelser vækket af tornerosesøvn

Dommen fra Højesteret udpensler samtidig, at direktøren gennem næsten 30 år i Roskilde havde alt for stor magt til at omgå de regler, der også dengang fandtes om ansvarlig kreditstyring. Således er det alene Niels Valentin Hansen med sin uindskrænkede magt, dersom den eneste er blevet gjort personlig økonomisk ansvarlig.

Øvrige medarbejdere, bestyrelse, revision med flere, som også er inde over sådanne kreditbehandlinger i en bank, og som var med i de første sagsanlæg fra Finansiel Stabilitet er gået fri. I hvert fald for så vidt angår det personlige, økonomiske ansvar.

Mest bemærkelsesværdigt er det, at bestyrelsen går fri, fordi den har måttet tage for givet, siger altså Højesteret, at kreditvurderingen har været i orden, når bankens direktør har sendt indstillinger til bestyrelsen.

Ingen tvivl om, at der siden Roskilde Bank-krakket er strammet voldsomt op generelt i den danske banksektor med hensyn til bevilling af kreditter. Således er disse særlige aktiekreditter, der har været omdrejningspunktet i Roskilde Bank-sagen, ikke længere lovlige.

Samtidig må det formodes, at bestyrelserne, som i mange tilfælde og i alt for mange år harsovet tornerosesøvn, er blevet vækket og taget et reelt bestyrelsesansvar på sig. Set i bakspejlet er det tankevækkende, at flere af de banker, der krakkede under finanskrisen, varstyret af egentlige bankkonger, som havde siddet årtier på magten i de respektive banker.

Det hører også med, at Finanstilsynet siden de glade dage i 00’erne har smidt fløjlshandsken og nu kræver særligt gode forklaringer, hvis en bank har ekstraordinært store udlånsstigninger.

Præcisering af “business judgement rules”

Roskilde Bank-dommen - overraskende for mange efter frifindelsen ved Østre Landsret i 2017 - vil mejsle ned i dansk lovgivning, at de såkaldte “business judgement rules” ikke giver fripas for en bankdirektør til at køre sin bank efter forgodtbefindende.

Disse “business judgement rules” handler i korthed om, at der kan tages risici, og en bank kan tabe penge på udlån, men kreditvurderingen bag skal både være reel, seriøs og ansvarlig.

Nok er der vide rammer for vurderinger af kreditter i en bank, og der skal være plads til fejl, men helt at negligere vurdering af forsvarlige kreditrisici inden lånet udbetales er uden for dansk lov og retspraksis. Det er nu slået fast med syvtommersøm, og det er en tiltrængt præcisering..

Og ja, man kan godt vurdere Højesterets dom som en skærpelse af domstolenes retspraksis, når det kommer til egentligt bankhåndværk og kreditstyring. Derfor vil Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen stå som et pejlemærke og en rettesnor for sager fremover, når “business judgement rules” skal bedømmes.

Ingen tvivl om, at Roskilde Bank-dommen i Højesteret i den kommende tid vil blive dissekeret i den finansielle sektor. Godt nok var Finansiel Stabilitets økonomiske krav og omfanget af personer involveret i retskravet i Roskilde Bank reduceret til, at der nu “kun” er faldet dom over bankens øverste direktør Niels Valentin Hansen.

Men for Finansiel Stabilitet må det alligevel betragtes som en klar sejr. Og ikke mindst en sejr for holdningen om, at netop Roskilde Bank-sagen måtte tages helt til Højesteret for klart at få præciseret retsreglerne i den finansielle sektor.

Retssikkerhedsmæssigt pynter det dog ikke, at denne sag har trukket ud i så voldsomt mange år. Sagen blev anlagt i 2010. Højesteret erkender da også, at det har været alt for lang tid og har derfor besluttet, at Niels Valentin Hansens erstatningskrav på de 232 mio. kr. ikke skal pålægges renter fra 2010, men derimod “kun” fra Højesterets dom af 1. december 2022.

Om det betyder noget i den virkelige verden er uvist, eftersom det er stærkt tvivlsomt, hvor stor en del af de 232 mio. kr. Valentin Hansen overhovedet kan betale tilbage til staten.

Relaterede artikler:

  • Noget tyder på, at den offentlige mening med et krav om placering af et personligt ansvar i de store banksager ikke flugter med lovgivningen på området, skriver FinansWatchs analytiker Jens Chr. Hansen. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

    Analyse: Staten står med markant flere nederlag end sejre efter finanskrisens maratonsager

    For abonnenter

  • Niels Valentin (tv) er ifølge Højesterets nye dom den eneste, der juridisk kan drages til ansvar for Roskilde Banks fald. | Foto: Finn Frandsen

    Juraprofessor trods dyre og langvarige banksager: Vi er blevet klogere

    For abonnenter

  • Efter 14 år er der endeligt sat punktum i sagen om Roskilde Bank og spørgsmålet om, hvorvidt den daværende ledelse kan drages til ansvars for bankens krak i 2008. | Foto: Keld Navntoft

    Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jens Dresling
Regulering

Nationalbanken går atter enegang - laver mindre renteløft

Danmarks Nationalbank giver endnu en gang renterne et nøk opad, men denne gang mindre end Den Europæiske Centralbank.
  • ECB skyder renten yderligere til vejrs
  • Rentestigninger giver banker højeste marginal på erhvervskunder siden 2017

For abonnenter

"Vores helt store kæphest har været at vokse lønsomt, og det har vi leveret i 2022," siger erhvervsdirektør i Nordea Danmark Helene Bløcher. | Foto: PR / NORDEA
Bank

Nordea-direktør erklærer sig meget tilfreds med vækst lige over nulpunktet

For abonnenter

Foto: Jens Dresling
Regulering

Nationalbankens enegang overrasker chefanalytiker – og så alligevel ikke

Antallet af brugere på Topdanmarks online-lægetjeneste fortsætter med at vokse. | Foto: Topdanmark
Topdanmark

Topdanmarks online-lægetjeneste krydser milepæl i antal brugere

For abonnenter

Nordeas danske hovedsæde på Amager. | Foto: Jens Dresling
FinansWatch

Nordea beklager fejl - sendte kunder brev med fiktivt lån

For abonnenter

Foto: Jens Dresling
Nykredit/Totalkredit

Analytiker: Renteforhøjelse skubber 5-procentslån ud i kulden

For abonnenter

Læs også

Til april har Carsten Egeriis været adm. direktør i Danske Bank i to år. Han gør nu klar til at lancere den strategi, der skal føre banken fremad. | Foto: Stine Bidstrup
Danske Bank

Danske Bank-topchef afslører temaet for ny strategi

Carsten Egeriis, adm. direktør i Danske Bank, løfter for første gang sløret for bankens nye strategi. ”Topholdet er sat,” siger han i et interview med FinansWatch. 

For abonnenter

Østre Landsret har tirsdag sat punktum i sagen mod tre medlemmer af Eik Bankis ledelse. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Bank

Finansiel Stabilitet fik kun delvis sejr i Eik Banki-sag – men er tilfreds med dommen

Østre Landsret gav kun Finansiel Stabilitet delvis medhold i sag mod tidligere ledelse i Eik Banki, men det statslige selskab er tilfreds med dommen. Den markerer samtidig et punktum i sagerne i kølvandet på finanskrisen.

For abonnenter

Marianne Simonsen stoppede som direktør i Finansiel Stabilitet lige før jul. | Foto: Pr
FinansWatch

"Once in a lifetime" blev til 14 år i Finansiel Stabilitet - nu befinder direktør sig i uvant situation

Marianne Simonsen blev egentlig kun stillet halvandet års ansættelse i udsigt, da hun i 2009 takkede ja til det tredje jobnummer hos et nyoprettet statsligt oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet. I stedet blev det til 14 år og et arbejdsliv helt tæt på finanskrisens konsekvenser.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Nationalbankens enegang overrasker chefanalytiker – og så alligevel ikke – 2. feb.
  • Nationalbanken går atter enegang - laver mindre renteløft – 2. feb.
  • Nordea beklager fejl - sendte kunder brev med fiktivt lån – 2. feb.
  • Analytiker: Renteforhøjelse skubber 5-procentslån ud i kulden – 2. feb.
  • Nordea-direktør erklærer sig meget tilfreds med vækst lige over nulpunktet – 2. feb.
  • Lagarde: Intention om 50 basispoint til marts er stærkt signal – 2. feb.
  • Topdanmarks online-lægetjeneste krydser milepæl i antal brugere – 2. feb.
  • Danica bokser fortsat med skattebøvl – 2. feb.
  • Bestyrelsesmedlemmer køber aktier for millioner i Danske Bank – 2. feb.
  • ECB skyder renten yderligere til vejrs – 2. feb.
  • Ny Totalkredit-aftale kan være på vej: Udkast er sendt i høring – 2. feb.
  • Danske Bank har lukket 338 afdelinger på 10 år – 2. feb.
  • Bank of England hæver som ventet renten med 50 basispoint – 2. feb.
  • Sparekasse forfremmer filialchef efter direktørafsked – 2. feb.
  • Nordea vinder terræn blandt boligkunderne - flere vælger banklån – 2. feb.
Flere nyheder

Job

  • Erhvervsrådgiver til Sparekassen Kronjylland

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

  • Mulighed for en alsidig HR-partner-rolle

  • Vil du være regnskabsanalytiker i vores nye analyse-team?

  • Spar Nord Lillebælt søger en udadvendt privatrådgiver

  • Tal der tæller - Financial controller

  • Privatrådgiver til Svendborg

  • KYC Specialist til procesoptimering og digitalisering

  • AP Pension søger Specialist til Kritisk Sygdom

  • Privatrådgiver til Auning

  • Finanselever, trainees og bachelorer

  • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

  • Spar Nord søger regnskabsanalytikere til Virksomhedsanalyse

  • Compliance analyst

  • Senior Investment Manager til EIFO’s fondsinvesteringsteam

  • Kunderådgiver til Rødovre / Hvidovre

  • Financial Controller for International Shipping Company

  • Senior Analyst, Trustee & Depositary

  • Privatrådgiver til Aabenraa

Se flere jobs

Watch Job

  • Head of Business Development

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

Se flere jobs

Job

  • Erhvervsrådgiver til Sparekassen Kronjylland

  • Erhvervsrådgiver til Spar Nord Lillebælt – ny erhvervsafdeling

  • Mulighed for en alsidig HR-partner-rolle

  • Vil du være regnskabsanalytiker i vores nye analyse-team?

  • Spar Nord Lillebælt søger en udadvendt privatrådgiver

  • Tal der tæller - Financial controller

  • Privatrådgiver til Svendborg

  • KYC Specialist til procesoptimering og digitalisering

  • AP Pension søger Specialist til Kritisk Sygdom

  • Privatrådgiver til Auning

  • Finanselever, trainees og bachelorer

  • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

  • PenSam søger en jurist med interesse for den finansielle sektor

  • Spar Nord søger regnskabsanalytikere til Virksomhedsanalyse

  • Compliance analyst

  • Senior Investment Manager til EIFO’s fondsinvesteringsteam

  • Kunderådgiver til Rødovre / Hvidovre

  • Financial Controller for International Shipping Company

  • Senior Analyst, Trustee & Depositary

  • Privatrådgiver til Aabenraa

Se flere jobs

Kolofon

FinansWatch
Søg

Sektioner

  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mette Mandrup

mm@finanswatch.dk

Tlf.: +45 3330 8383

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Job

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7449

Læs mere om abonnement her

Adresse

FinansWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8383

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FinansWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FinansWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge