FinansWatch

Flere centralbankchefer ønsker snart lavere renteforhøjelse

Referat fra seneste rentemøde i den amerikanske centralbank afslører, at flere gerne ser, at størrelsen af renteforhøjelser bliver mindre.

Federal Reserve har indtil nu i år hævet sin toneangivende rente seks gange med samlet 3,75 pct.point til intervallet 3,75-4,00 pct., mens renten fra årets start lå omkring nul | Foto: Jason Reed

Der var på rentemødet den 1. og 2. november flertal blandt cheferne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, for ”snart” at sætte tempoet eller størrelsen på kommende renteløft ned fra de 0,75 pct.point, som banken har benyttet de seneste fire gange.

Chefgruppen vurderede imidlertid også, at rentetoppen, terminalrenten, kunne ende højere end hidtil antaget.

Det fremgår onsdag af referatet af rentemødet.

”En række deltagere bemærkede, at efterhånden som pengepolitikken nærmede sig en position, der var tilstrækkelig restriktiv til at nå komiteens mål, ville det blive hensigtsmæssigt at bremse forhøjelsestempoet i målintervallet for federal funds-renten,” hedder det i referatet af diskussionen i Federal Open Market Committee, FOMC.

”Derudover vurderede et betydeligt flertal af deltagerne, at en opbremsning i forhøjelsestempoet sandsynligvis snart ville være passende. Et langsommere tempo under disse omstændigheder ville bedre give komiteen mulighed for at vurdere fremskridt hen imod dets mål om maksimal beskæftigelse og prisstabilitet.”

Federal Reserve har et mål om en kerneinflation på 2,0 pct. om året. Senest viste bankens foretrukne mål, kerneprisdeflatoren PCE Core, imidlertid en stigningstakt på 5,1 pct. på årsbasis i september.

Chefgruppens argument for en opbremsning i renteløftene var blandt andet, at de virker med forsinket effekt og med usikkert omfang på økonomien, ligesom et langsommere tempo kunne reducere risiciene for ustabilitet i det finansielle system.

Enkelte medlemmer af chefgruppen noterede sig dog, at det kunne være fordelagtigt med yderligere renteløft til et mere restriktivt niveau for renten, indtil der er mere ”konkrete tegn” på, at inflationspresset er tilstrækkeligt aftagende.

”Mange deltagere kommenterede, at der var betydelig usikkerhed om det endelige niveau af fed funds-renten, som ernødvendig for at nå komiteens mål, og at deres vurdering af dette niveau til dels vil afhænge af indkommende data.”

”Alligevel bemærkede flere deltagere, at med inflationen, der hidtil kun har vist få tegn på at aftage, og med vedvarende udbuds- og efterspørgselsubalancer i økonomien, var deres vurdering af det ultimative niveau af fed funds-renten, der ville være nødvendigt for at nå komiteens mål, noget højere, end de tidligere havde forventet.”

Federal Reserve har indtil nu i år hævet sin toneangivende rente seks gange med samlet 3,75 pct.point til intervallet 3,75-4,00 pct., mens renten fra årets start lå omkring nul

Amerikansk pengepolitik er strammere end toneangivende rente indikerer

Afstand mellem to- og tiårig rente mindsket efter jobtal i USA

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs