FinansWatch

USA's centralbank ser renten 1,25 pct.point højere til nytår

Året byder på endnu to rentemøder hos Federal Reserve, og her vil rente blive hævet yderligere, lyder forventningen.

USA's centralbank Federal Reserve hævede onsdag aften dansk tid renten med 75 basispoint. | Foto: Jason Reed/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag som ventet hævet sin rente med 75 basispoint til intervallet 3,00-3,25 pct., men bankens ledelse venter at løfte renten med yderligere 1,25 pct.point inden nytår.

Det fremgår onsdag af det såkaldte dotplot-diagram med Federal Reserves chefers individuelle renteforventninger.

Dermed ses fed funds rate slutte 2022 i niveauet 4,375 pct. Der er to rentemøder tilbage i år, i henholdsvis november og december.

Løftet vil i givet fald svare til fem gængse forhøjelser på 25 basispunkter, men i denne stramningscyklus har banken dog gået hurtigere og mere aggressivt til værks med renteløft på 50 basispoint i maj og med 0,75 pct.point i juni, juli og altså nu også i september.

Onsdagens nye diagram indikerer, at medlemmerne af Federal Open Market Commitee, FOMC, centralbankens renteudvalg, er blevet markant mere høgeagtig end det forrige diagram fra juni, da medianen af chefgruppens input pegede på en rente til nytår på 3,375 pct.

For 2023 er spådommen nu også, at renten vil slutte året i 4,625 pct. mod et bud i juni på 3,675 pct., og Federal Reserve er altså i dette tidsperspektiv nu mere høgeagtig end for tre måneder siden.

Dernæst spås det, at renten igen vil dale til 3,875 pct. ved udgangen af 2024, mens det ved udgangen af forrige kvartal var forventningen, at fed funds rate ville ende i 3,375 pct.

Den amerikanske centralbank kigger i forbindelse med onsdagens rentemelding for første gang helt frem til og med 2025. Her ses renten i løbet af kalenderåret blive sat ned med 75 basispoint til 3,125 pct.

Medlemmerne af Federal Reserves ledelse ser fortsat, at den langsigtede neutrale rente vil ligge i 2,50 pct.

Dotplot-diagrammet udarbejdes en gang i kvartalet.

Feds Powell: Renten skal være ”tilstrækkeligt restriktiv”

USA’s centralbank kommer igen med stor rentestigning

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs