FinansWatch

Overblik: Danske Bank skuffede mens Nordea overraskede positivt

Nordea og Danske Bank har aflagt regnskab henholdsvis torsdag og fredag i denne uge. Mens Nordea overraskede positivt trods tab på de russiske aktiviteter, var Danske Banks regnskab skuffende læsning trods fremgang på indtægtssiden.

Foto: Stine Bidstrup/EXPLORER

Der var tale om to meget forskellige regnskaber fra Nordea og Danske Bank i denne regnskabssæson.

Torsdag offentliggjorde Nordea sine tal for første kvartal, og her var det tab på bankens russiske aktiviteter, der løb med overskrifterne.

Rusland-exit skærer mere end halvdelen af Nordeas bundlinje

Nordea-topchef ser gode takter midt i krig - fastholder milliardbuffer som værn mod tab

Bankens overskud landede på 269 mio. euro i første kvartal mod 788 mio. euro i samme periode sidste år. Men en væsentlig del af nedgangen kunne tilskrives bankens aktiviteter i Rusland, der samlet set har kostet 599 mio. euro i første kvartal. En stor del af nedgangen var af regnskabsteknisk karakter, og analytikere konkluderer derfor, at Nordea overordnet set faktisk var kommet godt ud af første kvartal.

”Det er et godt regnskab, som Nordea leverer. Det er ikke så overraskende, når man ser de andre opjusteringer, som har været fra de andre banker på det seneste.”

Analytiker: Nordea leverer en stærk start på 2022

Helt anderledes kritisk forholdt analytikerne sig til Danske Banks regnskab.

Banken gik tilbage på både top- og bundlinje i årets første tre måneder, og regnskabet var generelt svagere, end analytikerne havde forventet. Det satte sig også i aktiekursen, der faldt med 4 pct. fra morgenstunden.

Danske Banks overskud falder med 300 millioner

Danske Bank taber markedsandele på hjemmebanen

Ligesom i tidligere kvartaler viste regnskabet også, at banken fortsat taber terræn på hjemmefronten. Og trods stigende omkostninger valgte banken at fastholde sit langsigtede omkostningsmål.

Adm. direktør Carsten Egeriis kalkulerer til gengæld med stigende indtægter i størrelsesordenen 500-600 mio. kr., hvis Nationalbanken vælger at hæve renten med 25 basispoint.

Danske Bank venter trecifret milliongevinst på stigende renter

Danske Bank holder fast i omkostningsmål trods højeste inflation i 35 år

Men Nordea-regnskabet var heller ikke en rose uden torne. Den danske del af forretningen har kæmpet med vækst og lønsomhed på erhvervsområdet, og selvom sidstnævnte ser ud til at være bragt i orden, er der stadig udfordringer med væksten.

Frank Vang-Jensen sendte i forbindelse med regnskabet en meget klar påmindelse til den danske ledelse om, at forventningen til den danske afdeling er vækst. Bankens nye erhvervskundechef i Danmark, Helene Bløcher, lagde heller ikke skjul på, at hun så lønsom vækst som hendes primære opgave i den kommende tid.

Ny erhvervsdirektør skal stoppe blødning i Nordea

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs