Fire temaer optager finanssektorens formand i 2022

(Rettet: Tidligere stod der 2021 i overskriften, men der er retteligt tale om 2022. FinansWatch beklager fejlen)
Man kommer ikke uden om det - corona vil stadig være et stort fokuspunkt for bankerne i 2022, hvor bankerne skal til at overtage de hidtil rentefri statslige lån. Men der er langt mere på bankernes palette i det kommende år.
Sådan er beskeden fra Carsten Egeriis, der mandag optrådte som formand for Finans Danmark, men til dagligt jobber som adm. direktør i Danske Bank.
Foruden corona skal der være øget fokus på digitalisering, hvor udrulningen af NemID-afløseren MitID står først for, mens der også skal være fokus på det nye forslag fra Finans Danmark selv om lettere bankskifte. Dernæst bliver det også et år med et øje på den grønne omstilling.
"Den grønne omstilling fylder rigtig meget i sektoren, og vi spiller en vigtig rolle på flere planer - både i forhold til finansiering, investering og rådgivning," siger Egeriis.
Slutteligt skal økonomisk kriminalitet, altså bekæmpelsen af denne, fylde en del.
Et stort stykke infrastruktur
Hidtil har en stor del af bankernes indsats ved bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet været, at man indberetter mistænkelige transaktioner. Det gør bankerne i hobetal, men det har flere ulemper. Eksempelvis får bankerne ikke besked om, hvorvidt der er indberettet noget korrekt, og Henrik Rothe, projektleder i Justita, mener, at det skaber et incitament til bare at underrette for at holde sin ryg fri.
Men i et pilotprojekt fra Nationalbanken har man på baggrund af data fra en større dansk bank undersøgt fordelene i at kunne dele data. Det har vist gode resultater indtil videre, og iværksat en arbejdsgruppe i regi af Erhvervsministeriet. For for at man kan dele data bankerne i mellem, kræver det en ny lovhjemmel.
"Alle har en interesse i at gøre det her sammen. For de kriminelle bruger den ene bank, og hvis de bliver lukket ned, kan de gøre det hos en anden bank," siger Carsten Egeriis.
Bankvandringen vil man gern undgå i såvel Finans Danmark som det resterende ikke-kriminelle samfund.
Derudover kan en kriminel have mange banker, som hver især må lave deres eget compliancearbejde på kunden. Det er dyrt og en stor omkostningspost i sektoren. Egeriis vil dog ikke spå i, hvor meget man vil kunne spare i finanssektoren ved at ændre måden, arbejdet udføres på, og dele opgaven.
"Det handler ikke om, hvor meget man kan spare. Men ifølge Nationalbankens tests kan vi finde endnu mere. Det store er, hvor meget kriminalitet vi kan fange og dermed spare samfundet for ved at samarbejde," siger han.
"Selvfølgelig skal det gøres hensigtsmæssigt, men det er et stort stykke infrastruktur, hvor du ikke på den korte bane kan lave en cost/benefit-analyse."
Lettere bankskifte
Finans Danmarks store projekt til årsmødet er en lettelse af bankskifte. Det skal sikre, at man får alle engagementer med, når kunden skifter, og intet bliver glemt.
"Vi mener, det vil være godt for kunderne. Det bliver mere transparent og effektivt. I sidste ende er vi her for kunderne, og vi har alle sammen nogle kunder, der forlader og kommer til. Så det vil være til gavn for alle, at den proces bliver gjort mere gnidningsfri," siger Carsten Egeriis.
Det er vel ikke noget, man tjener penge på?
"Hvis du har de bedste produkter og de bedste løsninger, så vil det være lettere at onboarde dem. Sådan tænker vi alle sammen. Vi vil gerne have de bedste produkter, løsninger og rådgivere," siger han.
For sektoren ligger der en samlet gevinst i at lette forståelsen af bankskifter, og dermed øge konkurrencen.
"Nogle tænker måske, det er svært at skifte bank. Men Danmark er et af de letteste steder at gøre det, og nu gør vi det endnu lettere. Det, mener vi, skaber en mere konkurrencedygtig sektor på tværs. Så vil der altid være en naturlig konkurrence om, hvem der kan skabe de bedste løsninger," siger Carsten Egeriis.
Et år som formand
Med årsmødet overstået har Carsten Egeriis også siddet i Finans Danmarks bestyrelse i lige godt et år. Han blev valgt som afløser for Michael Rasmussen fra Nykredit, der ellers i en årrække havde haft posten.
"Jeg har været rigtig glad for at være formand på sektorens vegne. Det sidste års tid har vi vist, at banksektoren kan være der for kunderne, når det gælder. Vi står stærkt som sektor, både kapital- og likviditetsmæssigt. Vi kan hjælpe samfundet igenne, og det er det, jeg og sektoren bruger tid på," siger Carsten Egeriis.
I 2020 blev det traditionelle årsmøde i øvrigt aflyst, da det var midt i sidste vinters slåskamp med coronavirus, hvor smittetallene var høje og samfundet lukket ned. Dermed er årsmødet 2021 det første i to år.
Ulrik Nødgaard kalder det uhensigtsmæssigt at hæve den kontracykliske kapitalbuffer
Egeriis ser behov for samarbejde om regulering: "Krav, regler og skatter har en pris"