FinansWatch

EU-Kommissionen udsteder bøder til fem europæiske storbanker

EU hr afsluttet en kartelefterforskning af fem stobanker.

EU-kommissær med ansvar for konkurrencepolitikken, Margrethe Vestager, langer hård bøde ud for aftalt spil mellem fem europæiske storbanker. | Foto: Jens Dresling

Der vanker millionbøder til fem europæiske storbanker. Det sker, efter at EU-Kommissionen har afsluttet sin kartelefterforskning.

Bankerne får bøderne for at have brudt reglerne for handel på valutamarkedet.

Fire banker, som har indgået forlig, skal samlet betale 261 mio. euro i bøde. Det svarer til cirka 1,94 mia. kr.

De pågældende banker er den schweiziske investeringsbank UBS, den britiske bank Barclays, Royal Bank of Scotland og HSBC.

Derudover får den schweiziske bank Credit Suisse, som ikke har indgået forlig, en bøde på 83 mio. euro. Cirka 617 mio. kr.

Ifølge Margrethe Vestager, EU-kommissær med ansvar for konkurrencepolitikken, sender kommissionen en klar besked til den finansielle sektor med bøderne.

"Handel med udenlandsk valuta er et af de største finansielle markeder i verden. Det aftalte spil mellem de fem banker underminerede integriteten i den finansielle på bekostning af den europæiske økonomi og forbrugere," siger hun i en pressemeddelelse.

Kommissionens undersøgelse viste, at nogle handlere for de fem banker har udvekslet følsomme oplysninger og planer for handler. Nogle gange har de koordineret deres handelsstrategier via et online chatrum.

De informationer gjorde det muligt på et uretmæssigt grundlag at tage beslutninger om, hvornår de skulle købe eller sælge valuta, som de havde i deres porteføljer.

Normalt skal de handlende uafhængigt af hinanden tage beslutningerne, hvor der er større risiko for at ramme forkert.

Men når de nogle gange udvekslede information kunne de koordinere og hjælpe hinanden på markedet.

Det måtte de ikke, og derfor straffes de nu med store bøder af EU-Kommissionen.

UBS ser EU-bøde påvirke kvartalet med op mod 100 mio. dollar 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs