FinansWatch

Analytiker ser flere potentielle bejlere til Handelsbanken

Danske Bank kan formentlig ikke købe Handelsbankens danske portefølje, men flere andre kan stå i kø for at få fat i forretningen, mener Sydbanks finansanalytiker, der dog ser en anden mulighed for Danske Bank i tirsdagens melding.

Både Spar Nord og Nykredit kan være oplagte købere af Handelsbankens danske aktiviteter. | Foto: PR/Handelsbanken

Svenska Handelsbanken har tirsdag aften i sit regnskab for tredje kvartal annonceret et kommende frasalg af sine forretninger i Danmark og Finland, fordi markedsandelene er for små til at skabe tilstrækkelig med synergier, da myndighedskrav øger omkostningerne.

Det er en betydelig og interessant volumen, der således bliver udbudt i det danske marked, hvor volumenvæksten længe har været fodslæbende.

"Vi har i Danmark haft en længere årrække med lav låneefterspørgsel, så mange har interesse i at få løftet volumenerne. Så det er en sjælden mulighed for det. Handelsbanken har en vis skala, et vist fodaftryk, herhjemme, og det vil få stor indflydelse på markedsandelen og give et kraftigt boost på udlånet til en kommende køber," siger Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker hos Sydbank.

"Det kræver dog en vis portion penge at købe så stor volumen."

Svenska Handelsbanken så i sit tredje kvartal en stigning i indlånene i Danmark på 12 pct. til 43,2 mia. kr., hvilket især var tegnet af en stigning på 21 pct. hos erhvervskunderne, mens husholdningernes indlån faldt 1 pt.

I forhold til udlånet, som nok er mest interessant for mulige bejlere, var der en stigning på 4 pct. til 79,8 mia. danske kr., da virksomhedskunderne øgede deres kreditter med 9 pct., mens private kunders lån i banken var stort set uændrede.

"Vi kan nok godt udelukke Danske Bank, fordi konkurrencemyndigheder vil se skævt på, at den får en større bid af kagen i Danmark," mener Sydbanks analytiker, der peger på Spar Nord og Nykredit som relevante bejlere.

"Har man samme it-system, så er alt andet lige en fordel. Spar Nord og Nykredit står derfor måske først for. Forskellige datacentraler udelukker ikke et opkøb, men det besværliggør det."

Mikkel Emil Jensen vil på baggrund af sit ansættelsesforhold i sagens natur ikke kommentere på, om Sydbank kunne være en mulig budgivere i forhold til den danske del af Handelsbankens forretning, men det er dog værd at bemærke Sydbank har dog for ganske nyligt har købt Alm. Brand Bank, og at Sydbank ikke bruger samme datacentral som Svenska Handelsbanken.

Det gør Jyske Bank, som også har vist opkøbsinteresse herhjemme, heller ikke.

Mens Danske Bank næppe er en kandidat til at købe op af den danske del af forretningen, så er Svenska Handelsbanken muligvis interessant for Danmarks største bank i Finland.

"Danske Bank kunne nok få lov at købe den finske del og få mere skala derovre. Et stærkere fodaftryk og en forbedret konkurrenceevne ville kunne skabe bedre resultater i Finland," kommenterer Mikkel Emil Jensen.

Dansk Handelsbanken-direktør efter salgsplaner: Fokus er nu på kunder og medarbejdere

Handelsbanken Danmark melder om fremgang forud for salg

Handelsbanken vil ud af Danmark og Finland 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs