FinansWatch

Læs alle artikler om de små bankers kamp for selvstændighed

KAMPEN FOR SELVSTÆNDIGHED: FinansWatch har i en række artikler sat fokus på de mindste institutters kamp for selvstændighed. Få overblikket her.

Per Nørgaard Nielsen er direktør i Sønderhå-Hørsted Sparekasse, som har selvstændighed øverst på dagsordenen. | Foto: Jeppe Maagaard Holm

Hvordan formår man som lille, lokalt pengeinsitut at bevare sin selvstændighed i en tid, hvor it-byrderne vokser, hvor krav til chefer og kapital stiger, og hvor større banker og sparekasser har vokseværk?

FinansWatch har under temaet "kampen for selvstændighed" besøgt de små institutter og sat spot på deres udfordringer, selvforståelse og betydning i lokalområdet.

Få overblik over alle artikler i serien her:

Kriseår og svindlende direktør

I Hvidbjerg på Thyholm holder Hvidbjerg Bank stand som den eneste tilbageværende bank med hovedkontor i Nordvestjylland. Banken blev stiftet i 1912 med gårdejer Kristian Odgaard i spidsen, og i sin 109-år lange historie har banken været igennem flere stormvejr.

Men hverken et forsøg på at slå banken sammen med Thylandsbank, der siden er opslugt Danske Bank, en svindlende direktør eller en tung finanskrise kunne få den lokale bank til at forsvinde fra landkortet.

"Flere ting flyder nemmere til os," sagde bankdirektør Jens Odgaard, da FinansWatch besøgte Thyholm og Jegindø.

Læs artiklen her:

Banken har overlevet kriseår og en svindlende direktør: I Hvidbjerg vil man kæmpe for selvstændighed "til det sidste"

"De er til bønder"

I 1869 blev Sparekassen for Nørre Nebel og Omegn stiftet af en gruppe bønder. Sparekassen er fulgt med tiden, har udvidet med filialer, indført negative renter og lukket sin kassefunktion, og ifølge direktør Sidsel Marie Løvvang er det opskriften på at blive, selvom andre spillere som Sydbank og Danske Andelskassers Bank også er rigt repræsenteret i området.

FinansWatch gik en tur i Nørre Nebel for at tale med butiksejere og andre lokale om deres forhold til sparekassen, som siden 1931 har holdt til på byens centrale strøg, Bredgade.

Flere bifalder den lokale bastion, andre er mindre tilfredse. Og så hænger sparekassens ophav som en landmandsbank tilsyneladende ved:

"De går for at være en lokalbank, men jeg har haft lyttelapperne ude, og som det går i folkemunde: De er til bønder," lød det fra Susanne Nielsen, der efter et fejslagent forsøg på at låne penge til en kaffebutik gik til Sparekassen Kronjylland og lånte pengene.

Læs artiklen her:

Lokal sparekasse vil brede sig for at vokse – i lokalsamfundet mukker nogen over udviklingen 

Vil ikke overgive sig

I Sønderhå på Thy ligger Sønderhå-Hørsted Sparekasse - et af landets mindste pengeinstitutter, der næste år fylder 150 år.

Det seneste regnskab viser fremgang på både top- og bundlinje, men i direktørstolen sidder direktør Per Nørgaard Nielsen med en voksende bekymring for byrder og krav, der kun bliver større.

"Vi har strategimøde i bestyrelsen i oktober. Der skal vi drøfte alle de her ting. Øverst på dagsordenen står, at vi vil forblive selvstændige. Det vil vi mange år endnu. Det er det, vi melder ud, og det er også sådan, det er," siger Per Nørgaard Nielsen.

Læs artiklen her:

Trods sultne naboer vil en af landets mindste sparekasser ikke overgive sig 

Historier smelter sammen

I Balling flyder familiehistorie og sparekassehistorie sammen. Bestyrelsesformand Poul Pedersen bestrider en post, som nærmest er gået i arv i familien, og ifølge ham er der ingen grund til, at børnebørnene ikke også bliver tilfredse kunder.

Samtidig kan direktør Kurt Nielsen hurtigt finde en lang liste med fortrædeligheder frem, som gør livet som lille institut svært.

Men der er også fordele ved ikke at være blandt de store, sagde han til FinansWatch.

"Jeg fik at vide, at det bliver, som om du driver din egen virksomhed, da jeg blev ansat. Og det er rigtig nok," sagde Kurt Nielsen.

Læs artiklen her:

Formandens oldefar var blandt de første garanter i Balling Sparekasse - børnene forventes at holde fast

Direktører frygter digitale krav

Det er blevet dyrere at være pengeinstitut, og hos flere små institutter er det især de voksende it-byrder, der skaber nervøsitet.

Ifølge Henning Balle, direktør i Fanø Sparekasse, der bruger datacentralen SDC, er den solidariske tanke om en datacentral under pres fra flere SDC-institutter, der udvikler egne løsninger. En udlægning SDC ikke kan nikke genkendende til.

Læs artiklen her:

Mindre banker frygter at digitale krav kan blive deres død

Kør prærievognene sammen

Byrderne vokser, institutter forsvinder og ifølge flere iagttagere, som FinansWatch har talt med, ser fremtiden tung ud for de mindste institutter.

Bankinvestor Michael West Hybholt forventer, at sparekasselandkortet om nogle årtier kun vil bestå af fire store sparekasser. CBS-professor Jesper Rangvid, der stod i spidsen for ekspertgruppen, der undersøgte årsagerne til finanskrisen, mener, at de små har lært af finanskrisen, men at de "ufattelige mængder regulering" giver store udfordringer.

CBS-professor og bankhistoriker Per H. Hansen ser samme udfordringer, men peger også på, at en større samfundstransformation potentielt står for døren. Hvis den betyder øget fokus på nærvær, identitet og historie, kan det få lokalsamfund til at køre prærievognene sammen og slutte sig op om de lokale banker og sparekasser, forudser han.  

Læs artiklen her:

Små institutter er truet af voksende byrder, men kraftfulde fortællinger kan ændre historiens gang

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs