FinansWatch

Bankanalytiker: Nyt krav til kapitalbuffer får næppe praktisk effekt

Det kommer næppe til at påvirke sektorens indtjening eller udbyttebetalinger, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) har besluttet, at bankerne atter skal genopbygge den kontracykliske kapitalbuffer, vurderer bankanalytiker i Jyske Bank.

Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

Erhvervsministerens beslutning om, at bankerne skal tage hul på at genopbygge den kontracykliske kapitalbuffer, får næppe betydning for sektorens indtjening eller fremtidige udbytter til aktionærerne.

Det vurderer bankanalytiker i Jyske Bank Anders Haulund Vollesen onsdag over for Ritzau Finans, efter at erhvervsminister Simon Kollerup (S) på baggrund af en henstilling fra Det Systemiske Risikoråd har besluttet, at bufferen skal løftes fra 0 til 1 pct. med virkning fra den 30. september 2022.

Men langt hovedparten af bankerne har i forvejen opbygget rigeligt kapital til at opfylde kravet, vurderer Anders Haulund Vollesen. Han peger på, at bankerne allerede opererer med en kapitalmålsætning med pæn luft ned til de kapitalkrav, der lovgivningsmæssigt stilles til bankerne.

"Siden kravet til den kontracykliske kapitalbuffer blev sænket sidste år, har bankerne sådan set ikke flyttet på deres egne kapitalmålsætninger."

"Så bankerne har hele tiden set frigivelsen som midlertidig, og de er i forvejen ret godt polstrede både i forhold til deres egne kapitalmålsætning og særligt i forhold til kapitalkravet. Så jeg tror ikke, at det vil få betydning. Det er min første umiddelbare vurdering," siger Anders Haulund Vollesen.

Han ser kun mulig effekt på bankernes evne til at udbetale udbytte, hvis bankerne reagerer ved at hæve deres kapitalmålsætning.

"Men det tror jeg faktisk ikke sker," siger Anders Haulund Vollesen.

På aktiemarkedet synes ændringerne heller ikke at give anledning til større reaktion i bankerne. Danske Bank stiger 0,4 pct. til 111,80 kr., Sydbank ligger 0,8 pct. lavere i 192,10 kr., mens Jyske Bank stiger 0,2 pct til 305,20 kr.

Den kontracykliske kapitalbuffer er et ekstra kapitalkrav til banker og realkreditinstitutter, og formålet med den er, at der skal opbygges kapital i gode tider, som gør bankerne og realkreditinstitutter mere robuste til de dårlige tider.

Bufferen blev reduceret fra 1 til 0 pct. i marts 2020 som reaktion på coronakrisen og det pennestrøg betød, at bankernes og realkreditinstitutters samlede udlånskapacitet dengang blev øget med anslået over 200 mia. kr.

Erhvervsminister vil genopbygge kapitalbuffer efter henstilling fra risikoråd 

Mere fra FinansWatch

John Fisker om historisk resultat: "Vi har travlt"

Ringkjøbing Landbobank lander rekordregnskab i andet kvartal, som hverken er drevet af kursreguleringer eller tilbageførsler, men af kerneforretningen. Det glæder bankens adm. direktør, John Fisker, der for fem kvartaler siden ikke havde regnet med at stå her i dag. "At det hele ville buldre på den her måde, havde vi ikke set komme," siger han.

Ny låntype fra Totalkredit runder skarpt hjørne

Med udlån for over 5 mia. kr. i fastforrentet 1,5 pct.-lån med afdragsfrihed i 30 år kommer boligejere fri af risiko for indlåsning hos Totalkredit. Realkredit Danmark har fortsat det største udlån i den relativt nye lånetype på tværs af rentesatser.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs