FinansWatch

Medie: Intern SEB-analyse går i rette med negative renter

Reelt er det formentligt kun den enkelte bank selv, som ved, hvorvidt negative renter tager for meget eller for lidt fra privatkunder, skriver Per Grønborg i en intern analyse ifølge Finans.

Foto: PR/SEB

Når det gælder, hvorvidt banker tjener for meget eller for lidt på privatkunders negative renter, er der med al sandsynlighed kun én, som kender svaret: Bankerne selv.

Det skriver bankanalytiker Per Grønborg ifølge Finans i en fortrolig analyse om negative renter, som mediet er kommet i besiddelse af.

Grønborg afviser selv at kommentere notatets indhold, som ifølge forfatteren udelukkende har været tiltænkt SEB's klienter – af analysen fremgår det dog ifølge mediet, at analytikeren har følt sig tvunget til at rydde op i den misinformation, der i hans optik har huseret i debatten om negative renter.

Analysen kommer bl.a. som reaktion på en overskrift i dagbladet Børsen, hvor det fremgik, at "banker tjener milliarder på kunders indlån". Artiklen kom på baggrund af en analyse, der viste, at bankerne i 2020 havde tjent en lille mia. kr. på negative renter – kalkulen var dog markant forsimplet, lød konklusionen angiveligt i Per Grønborgs analyse, da det formentligt udelukkende er den konkrete bank, som ifølge analytikeren ved, hvordan det endelige regnestykke vil se ud.

"Efter vores mening er det for let at sige, at bankerne nu har overskud på indlån, fordi de får flere penge for at modtage indlån, end de betaler i Nationalbanken og har i omkostninger ved at have obligationer. Sandheden ligger skjult i tal, som vi ikke har adgang til, og endnu vigtigere ville intet tal give os den endegyldige sandhed," skriver Per Grønborg ifølge Finans.

Bankernes talerør går til modangreb: Indlån er en underskudsforretning for bankerne 

Jyske Bank-topchef afviser at tjene penge på indlån 

Mere fra FinansWatch

Banker frygter hvidvasksager med betalingsinstitutter i folden

Det er vanskeligt at navigere mellem betalingsloven og hvidvaskloven. Sådan lyder det fra Sydbank i kølvandet på en ny afgørelse om, at banken har brudt betalingsloven ved at afvise betalingsinstitut. Vejledning fra myndigheder er ikke nok, mener Gert Jonassen, adm. direktør i Al Bank. Styrelse ser ingen regelkollision.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs