Alm. Brand Bank og Sydbank er de mest klimapopulære blandt kunderne

De to søsterbanker har de mest tilfredse kunder, når det kommer til klima og bæredygtighed, viser en ny undersøgelse.
Sydbank har nogle af de mest tilfredse kunder, når det kommer til bankens indsats for klima og bæredygtighed. | Foto: Sydbank/PR
Sydbank har nogle af de mest tilfredse kunder, når det kommer til bankens indsats for klima og bæredygtighed. | Foto: Sydbank/PR

Kunderne i Alm. Brand Bank er mest tilfredse med deres banks klimaindsats, og Sydbanks kunder er de næstmest tilfredse.

Det viser en ny undersøgelse, som Usergap har lavet blandt 1100 bankkunder.

Kunderne har fortalt, hvem der er deres primære bankforbindelse, og så er de blevet spurgt ’Har du, overordnet set’ en positiv eller negativ opfattelse af din banks arbejde for klima og bæredygtighed?’

Hvis kunden har svaret 'meget positiv' eller 'positiv', har banken fået en score på 50 eller 25. Har kunden svaret 'hverken positiv eller negativ', har banken fået en score på 0.

Hvis kunden angav 'negativ' eller 'meget negativ', har banken tilsvarende fået en negativ score på henholdsvis minus 25 og minus 50.

Artiklen fortsætter under grafen...

 

Flemming Ramberg Mortensen er områdedirektør i Sydbank, og selv om Sydbank ejer Alm. Brand Bank, understreger han, at han udelukkende kan fortælle om det arbejde, Sydbank selv gør på klimaområdet.

"Det er vigtigt for os, at vores arbejde gør noget for klimaet. Vi har som andre finansielle organisationer ikke nogen stor, direkte miljøpåvirkning, og det er vigtigt at tænke på, når man snakker om klima og bæredygtighed i den finansielle sektor," siger han.

I Sydbank har man desuden også fokus på, at tiltagene retter sig mod kerneforretningen, siger Flemming Ramberg Mortensen.

"Det betyder konkret, at de to steder, hvor vi for alvor har noget at gøre, er på investeringssiden og på kreditformidlingssiden," forklarer han.

Forærer ikke væk

For privatkunder betyder det blandt andet, at Sydbank laver nye produkter med mere attraktive vilkår - for eksempel et boliglån til energirenovering, hvor oprettelsesgebyret er lavere.

Det betyder også, at Sydbank udbyder bæredygtige investeringsprodukter gennem samarbejdspartnerne i blandt andet Bankinvest og Sydinvest.

Man vil dog ikke se hos Sydbank, at man kan få elbillån med 0 pct. i rente, mener han.

"Vi vil sikre, at Sydbank er en bæredygtig forretning. Bæredygtighed er ikke kun en klimadagsorden, og for os betyder det også, at det er vigtigt at have en bæredygtig organisation og en bæredygtig forretning," siger han.

Rådgivningen af kunder baserer sig på en individuel vurdering af, hvem der kunne have gavn af produkterne.

"Som bank skal vi sørge for at levere en god helhedsrådgivning af kunderne. Vi skal gøre opmærksomme på bæredygtighed som en del af vores rådgivning, der hvor det er relevant," siger Flemming Ramberg Mortensen.

Jyske Bank i bunden

Jyske Bank ligger omvendt nederst i ranglisten, hvor kunderne gennemsnitligt har ligget i negativt territorium, når de er blevet spurgt om deres opfattelse af bankens arbejde med klima og bæredygtig.

Bankens afdelingsdirektør for IR og bæredygtighed, Trine Lysholt Nørgaard, har på mail forklaret, hvordan man i Jyske Bank arbejder med temaet.

"Vi fokuserer på at understøtte kundernes fremskridt og at facilitere kundernes mulighed for at foretage bæredygtige valg og beslutnin­ger. Det sker gennem rådgivning og via koncernens udbud af produkter og services," skriver hun og fortsætter:

"Aktuelt tilbyder vi således energilån, bolig- og energieftersyn, aktiefonde med fokus på bæredygtig udvikling til både private og professionelle investorer og grønt realkreditlån til erhvervsejendomme. Vores ambition er at have bæredygtige løsninger på alle væsentlige forretningsområder inden udgangen af 2021."

Hos Jyske Bank ligger fokus på de områder, hvor mulighederne for at gøre en forskel er størst.

"Klima er fællesnævneren for mange af de nuværende tiltag. Det er baseret på en ”impact tilgang”. Dvs. fokus på de områder, hvor vi har størst mulighed for at fremme en bæredygtig udvikling," skriver Trine Lysholt.

Mest klimaparate

Usergap har desuden i sin analyse lavet en opgørelse over bankernes klimapotentiale. Det består af tre forskellige parametre:

En score for kundernes forventninger til deres bank, den tidligere omtalte om kundernes vurdering af deres banks indsats for klima og bæredygtighed og endelig en score for kundernes egen klimaparathed. Den baserer sig eksempelvis på, hvor villige de er til for eksempel at betale lidt ekstra for et produkt, hvis det til gengæld er klimavenligt.

Artiklen fortsætter under grafen...

Kilde: Usergap
Kilde: Usergap

Nykredit har i denne opgørelse de mest klimaparate kunder, og kundernes forventninger til banken er også i den høje ende. Det samme gælder for Nordea.

Kunderne har dog højst forventninger til Arbejdernes Landsbank og Alm. Brand Bank, hvor kundernes egen klimaparathed for Arbejdernes Landsbanks vedkommende lander på niveau med de fleste andre banker.

Alm Brand Banks kunder har gennemsnitligt fået en score, som er negativ, hvilket indikerer, at de eksempelvis ikke er villige til at betale ekstra for et klimavenligt produkt.

"Denne opgørelse viser noget om, hvilket potentiale bankerne har for at arbejde med kunderne på denne dagsorden," siger Ulrich Byrum, der har ansvar for Produkter & Services hos Usergap.

For som han pointerer, er det vigtigt at vide, hvor klimaparate kunderne er, når der skal udvikles og kommunikeres om klima og bæredygtighed.

Thomas Kragh, der er adm. direktør i Usergap, supplerer:

"Måske skal de banker, der har kunder med lavest klimaparathed, kigge lidt andre steder hen. For dem kan de grønne produkter måske være en hygiejnefaktor snarere end noget, hvor de forsøger at differentiere sig fra andre banker."

Diversitet kan blive næste store investeringstrend

Kunder er splittede om bæredygtige indsatser i bankerne 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også