FinansWatch

Amerikanske bankaktier i højeste niveau siden 2007

En kombinationen af stigende renter og masser af likviditet i markedet har sendt bankernes aktier vejret.

Den tiårige rente er dog stadig historisk set ganske lav. I snit har den de seneste fem år ligget omkring 2,0 pct. | Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS / X02452

Kombinationen af stigende renter og masser af likviditet i markedet har de seneste måneder sendt de amerikanske banker i vejret, og nu ligger KBW Bank Index, der er toneangivende for sektoren, pludselig i sit højeste niveau i 14 år - altså siden 2007.

KBW stiger onsdag med 2,8 pct. til 119,81 indekspoint, mens det toppede den 20. februar 2007 i 121,06 point.

Det er forventningen om, at den amerikanske økonomi vil komme op i gear senere i år, når vaccinationen mod corona er nået bredt ud, og amerikanerne igen engagerer sig fuldt i de økonomiske aktiviteter, som har øget interessen for bankaktierne.

Det har nemlig sideløbende løftet inflationsforventningerne, der deres tur har trukket renterne op. Og højere renter er godt nyt for netop bankerne, da indtjeningen på rentemarginalen, forskellen på ind og udlån, udgør hovedforretningen for de fleste i sektoren.

Med et løft i den tiårige statsrente i USA til 1,37 pct. onsdag mod 0,90 pct. ved udgangen af december og omkring 0,51 pct. ved bunden i marts sidste år, signalerer det derfor stigende indtægter til bankerne i USA.

"Stigende markedsrenter udtrykker klart holdningen om, at den økonomiske aktivitet forbedres, og investorerne ser forbi pandemien mod en verden med forbedret efterspørgsel," skriver Ken Zerbe, bankanalytiker hos Morgan Stanley, i en analyse, ifølge Bloomberg News.

Han har samtidig løftet indtjeningsestimaterne og kursmålene - for især de mellemstore amerikanske banker - på grund af de stigende renter.

Den tiårige rente er dog stadig historisk set ganske lav. I snit har den de seneste fem år ligget omkring 2,0 pct.

De bedre økonomiske udsigter tegner imidlertid også godt for bankerne i andre perspektiver. Øget aktivitet i økonomien ses også løfte deres forretningsvolumener, mens vækstfremgang ligeledes ventes at reducere konkurserne og udfordringerne for forbrugerne, hvilket vil reducere bankernes tab på udlån.

Med til historien omkring bankernes optur hører også kapitlet om den enorme likviditetsvækst i markedet, der blandt er kommet fra den amerikanske centralbanks store kvantitative lempelse, hvor Federal Reserve gennem det seneste års tid har købt obligationer i markedet for mere end 3000 mia. dollar.

KBW-indekset er steget med 22,3 pct. siden nytår. Onsdag steg 23 ud af de 24 aktier i indekset - med mellem 1,0 og 4,8 pct.

Fed-medarbejdere mere bekymrede end cheferne

Feds Bowman: Stadig usikkerhed og lang vej til fuld styrke 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs