Nationalbank-chef har lært af corona: "Man får foræret rigtig meget gratis i den fysiske verden"

For chef i Nationalbanken Thomas Sangill har det været "meget tidskrævende" at forsøge at udfylde det sociale hul, som det seneste års hjemmearbejde har efterladt hos ham selv og medarbejderne. "Man får i virkeligheden foræret rigtig meget gratis i den fysiske verden," mener han.
Behovet for sparring og social interaktion forsvinder ikke, fordi man sidder derhjemme, lyder det fra chef i Nationalbanken Thomas Sangill. | Foto: Ritzau Scanpix/Niels Hougaard
Behovet for sparring og social interaktion forsvinder ikke, fordi man sidder derhjemme, lyder det fra chef i Nationalbanken Thomas Sangill. | Foto: Ritzau Scanpix/Niels Hougaard

Coronakrisen har understreget, hvor meget sådan noget som små, daglige møder ved kaffeautomaten betyder for Thomas Sangills arbejde som chef i Nationalbanken.

"Man får i virkeligheden foræret rigtig meget gratis i den fysiske verden," siger chefen for systemisk risikoanalyse og policy i Nationalbanken efter knap et år, hvor han og de 17 medarbejdere, han normalt deler kontor med, altovervejende har arbejdet hjemmefra.

I den tid har Thomas Sangill forsøgt at udfylde det sociale hul, som hjemmearbejdet efterlader. Hjemmearbejdet bliver aldrig lige så godt som det at sidde sammen med sine medarbejdere og dele en arbejdsdag, mener Thomas Sangill.

"Personligt har jeg lært af coronakrisen, hvor vigtigt det er for mig som leder at have uformelle, faglige diskussioner og dialog med medarbejderne i dagligdagen," siger Thomas Sangill.

Sætter de uformelle samtaler i system

Selvom det seneste år har vist, at det kan lade sig gøre at drive Nationalbanken fra størstedelen af medarbejderes hjemmekontorer, er der en del udfordringer forbundet med kun at se medarbejderne gennem en skærm, lyder det.

"Når man har arbejdsdagen sammen med sine medarbejdere, kan man se, hvordan de har det. Man kan se, hvis der er en, der står og hænger lidt mandag og ser lidt træt ud," siger Thomas Sangill og tilføjer:

"Hvis medarbejderne er pressede, kan man se, at de begynder at tage maden fra kantinen med op til deres skrivebord. De signaler, man normalt får, dem får man ikke, når man sidder hjemme."

Der skal altså mere til end et teknisk setup ved spisebordet hos medarbejderne, hvis arbejdet hjemmefra skal være optimalt, mener Thomas Sangill.

"I starten, da vi blev sendt hjem, kørte vi bare videre med mødekadencer. Men vi har fundet ud af, at vi er nødt til at gøre noget andet, når vi sidder hjemme."

Chef i Nationalbanken bruger ekstra tid på at kompensere for den manglende sociale interaktion under corona. | Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix
Chef i Nationalbanken bruger ekstra tid på at kompensere for den manglende sociale interaktion under corona. | Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix
 

Han har forsøgt at udfylde den sociale del hjemmefra ved at lægge nogle virtuelle kaffemøder med medarbejderne ind i kalenderen.

"Barrieren for medarbejderne til at gå til deres chef er meget lavere, når de møder medarbejderne på gangen, end hvis de skal tage telefonen og ringe."

"Mange af de sociale ting, man fik gratis før, som for eksempel en forståelse af, hvad der fylder for medarbejderne, når man gik til kaffemaskinen, er man nødt til at prøve at sætte i system nu."

Tidskrævende

At skulle udfylde det sociale hul, som hjemmearbejdet har efterladt, er "meget tidskrævende", siger Thomas Sangill.

"Jeg har justeret mit fokus som leder under hjemmearbejdet. Jeg bruger meget mere tid på ting, som man fik givet før, når vi gik rundt mellem hinanden."

Som leder har Thomas Sangill altid været opmærksom på at styre sin tid. Men det er blevet mere aktuelt, efter han er blevet kastet ud i nye arbejdsformer, lyder det:

"Man kommer rigtig nemt til bare at lægge (opgaver, red.) oven på. Det kan man ikke i det lange løb. Det kan man, når man er sendt hjem i en måned, men ikke når det her strækker sig over et år."

Bliver aldrig det samme

Han peger på, at forventningsafstemning med egen leder eller medarbejdere er vigtig.

"Vi står allesammen under et pres. Som organisation er det vigtigt, at man både for medarbejdere og ledere anerkender, at det her er en hård situation."

"Jeg tror, de fleste af os plejer at få rigtig meget ud af at være samlet på en arbejdsplads. Selvom vi kan kompensere for det nu, bliver det aldrig det samme, som når vi er fysisk det samme sted," siger Thomas Sangill.

Blandt andet har videndelingen lidt under hjemmearbejdet, og det har samtidigt været svært at få on-boardet flere, nye medarbejdere i situationen, peger han på.

"Det vil være noget, der skal samles op på og fokuseres på, når vi kommer tilbage igen på et tidspunkt."

Thomas Sangill mener, at alle medarbejdere gør det så godt, de kan, men ser ikke de nuværende omstændigheder som optimale, siger han.

"Jeg savner da bare enormt meget at have mine medarbejder omkring mig og have arbejdsdagen med dem. Den der lim, der binder os sammen, bliver lige så stille svagere og svagere, når vi ikke ser hinanden."

Coronakrisens konsekvenser begynder at tære på finansledere: "Der er en risiko for, at nogle ikke kan holde til det"

Pandemi har skabt mere systematisk innovation i finansvirksomheder - men den skæve idé kan være truet 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også