Kritiske Aktionærer varmer op til generalforsamlinger: Vil splitte Danske Bank op og sætte stopper for udbytter

Frank Aaen, der står i spidsen for foreningen Kritiske Aktionærer, er i fuld gang med at forberede sig til de kommende generalforsamlinger. Han løfter her lidt af sløret for, hvad han har på dagsordenen i år.
Frank Aaen sidder i Folketinget for Enhedslisten og er derudover formand for foreningen Kritiske Aktionærer. | Foto: Jens Dresling
Frank Aaen sidder i Folketinget for Enhedslisten og er derudover formand for foreningen Kritiske Aktionærer. | Foto: Jens Dresling

I flere banker er man stadig i gang med at finde ud af, hvilken form årets generalforsamling skal have. Kan man mødes fysisk? Skal man forsøge sig med en onlineversion? Eller skal det være fuldmagtsbaseret?

En tradition vil dog blive holdt i hævd: Flere af de store banker kan vente kritiske spørgsmål og forslag fra foreningen Kritiske Aktionærer, der har Enhedslistens Frank Aaen i spidsen.

Danske Bank får særligt fokus fra Kritiske Aktionærer i år, for banken får nemlig et spørgsmål om, hvorvidt man bør splitte banken op og sælge for eksempel realkreditinstituttet Realkredit Danmark og ejendomsmægleren Home fra.

"Rækken af skandaler, Danske Bank har haft over de senere år, er enorm, og den viser, at ledelsen ikke kan styre sådan en butik. Derfor må man opdele den, og derfor er det min opfattelse, at man må sælge tingene fra," siger Frank Aaen i et interview med FinansWatch.

Tilbage til finanskrisen

Samtidig peger han på, at banken under finanskrisen var i pengenød, og at staten derfor måtte søsætte bankpakke 1 for at sikre, at Danmarks største bank ikke gik under og tog makroøkonomien med sig.

"Den type af sitautioner bør vi slet ikke kunne komme i, og så har banken bare vist med sin egen elendige ledelse fra hvidvask til ejendomsmæglere til gældsinddrivelse, at de kan åbenbart ikke finde ud af at styre så stor en forretning," siger Frank Aaen, der også mener, at banken simpelthen er for stor i forhold til den danske økonomi.

Ingen udbytter i storbankerne

Regnskabssæsonen er stadig dårligt kommet i gang, og Frank Aaen er da også først så småt i gang med at læse de regnskaber, som allerede er offentliggjort.

Et af dem er fra netop Danske Bank, som har varslet, at den vil udbetale udbytte. Står det til Kritiske Aktionærer, bør pengene dog blive i skuffen i år. Det gælder ifølge Frank Aaen for alle bankerne, at de bør lade udbyttet blive på kistebunden i stedet for at udbetale det til aktionærerne.

"Verden er jo sådan, at bankerne godt kan få tab på deres udlån, særligt når der kommer nogle ting, som vi ser i øjeblikket. Så bankerne må acceptere, at de kan få tab, og at de skal have nogle muskler til at modstå de tab - og derfor skal de ikke betale alle pengene ud," siger han.

Under coronakrisen har staten garanteret lån til små og mellemstore virksomheder, som led et omsætningstab. Det er også et argument for, at bankerne bør droppe udbyttet, mener Frank Aaen.

"Både Finanstilsynet og Nationalbanken har opfordret bankerne til at være forsigtige. Efter min opfattelse ved vi ikke, hvordan krisen kommer til at udvikle sig, men det kan ikke være sådan, at staten stiller en kredit til rådighed, hvor bankerne skal låne pengene ud, og at bankerne så er alt for forsigtige i processen," siger han.

Danske Banks udbyttebeslutning kom ikke til verden efter pres fra tilsynet

Danske Bank-boss: Vi er velpolstrede og lever op til myndighedernes krav 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også