FinansWatch

Bankernes centrale hvidvaskønske bliver opfyldt i ny aftale: "Vi er meget begejstrede"

Med ny politisk aftale om politiet er den helt store knast barberet af bankernes ønskeseddel for hvidvaskbekæmpelse. Finans Danmark er meget begejstret over aftalen og har i det store hele kun ros. Et enkelt ønske kræver dog fortsat lovhjemmel.

Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Så kom den endelig, Feht'en.

Bankernes helt store ønske om et fælles forum, hvor de sammen med myndighederne kan diskutere konkrete sager. Det er en realitet efter ny politisk aftale om fremtidens politi.

"Vi er meget begejstrede," siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i interesseorganisationen Finans Danmark.

Forummet blev først foreslået af Finans Danmarks egen hvidvaskarbejdsgruppe sidste år, og det skete under navnet Den Fælles Efterretningsenhed for Hvidvask og Terrorfinansiering, forkortet til Feht.

"Det var et af de helt centrale forslag i task forcen, og vi har fornemmet god politisk velvilje, men det er rart at se, at det nu også er gået igennem," siger Nødgaard.

De sande og rigtige kriminelle

De finere detaljer er endnu ikke på plads, men i og med et politisk flertal har sagt ja til aftalen, er den største udfordring klaret.

Sigtet med Feht'en er ikke at fange småsvindlere. Det er helst de større kriminelle bagmænd, man vil have fat i.

"Det bliver en konkret udfordring at få fyldt rummet ud med de rigtige sager. Hvordan sikrer man, at det er de "sande og rigtige" kriminelle, og ikke Hr. og Fru Hansen, man tager op? Men det er vi nu ret trygge ved, at vi kan lave gode modeller for," siger Ulrik Nødgaard.

Han nævner også de meget store sager, hvor der eksempelvis bliver svindlet med moms på tværs af flere bankforbindelser. Det er også et punkt, man gerne vil sætte ind overfor.

"Vi regner med og håber på, vi kan øge sandsynligheden for at fange aktørerne i de større komplekser, hvor der bliver brugt flere banker," siger Ulrik Nødgaard.

"Jeg er ikke bekymret for, at det kommer til at virke til at bekæmpe kriminalitet."

Stoppe overførsler

En anden del af den politiske aftale går ud på, at bankerne skal kunne få lettere adgang til at stoppe en potentiel kriminel overførsel. Det har været besværligt tidligere.

"Det er noget, der har været en del bevågenhed på og et ønske om. Hvis man i realtid ser noget, der er grundlag for at tro, er kriminel virksomhed, får man endnu bedre mulighed for at stoppe det, inden pengene er sendt af sted. Det er medarbejderne i bankerne meget optagede af," siger Ulrik Nødgaard.

Bankerne kunne også før stoppe overførsler, men det var en tung omgang, forklarer han.

"Der har været mulighed for at skride ind i særlige tilfælde, men nu bliver det endnu nemmere. Det er vi meget tilfredse med," siger han.

Ønske om fælles it

Derudover rummer aftalen en styrkelse af Hvidvasksekretariatet i Bagmandspolitiet, eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - SØIK. Konkret skal det ske ved at opgradere it-systemerne. Det skal også kunne hjælpe på, at der i Hvidvasksekretariatet er ca. 30 mennesker, mens bankerne har knap 6000 ansatte beskæftiget med bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Samtidig er antallet af hvidvaskindberetninger nærmest eksploderet de senere år.

"Der har været en debat om, hvor meget vi får ud af indberetninger. Og jo bedre værktøjer, SØIK har til at behandle og screene indberetninger, jo bedre er det. Så hvis det kan føre til en bedre og mere effektiv behandling af sagerne, bakker vi bestemt op," siger Ulrik Nødgaard.

Bankerne selv kunne også godt tænke sig et nyt it-system, som på tværs af banker kan handle i realtid, fortæller han.

"Det må ikke skygge for, at vi er meget tilfredse med aftalen. Men næste skridt på rejsen er, at vi kigger på, hvordan vi kan lave fælles it-systemer, der kan tale sammen i realtid. Det vil kræve en lovhjemmel, som går ud over det, der er givet i dag," siger han.

Man er lige nu ved at fastlægge de endelige tanker omkring det, og der pågår en dialog med regeringen.

"Vi håber på at kunne løfte sløret for det næste år. Så med aftalen er der ikke bundet en sløjfe på alle områder, men det er utvivlsomt et vigtigt skridt fremad," siger Ulrik Nødgaard.

Nyt politiforlig skal styrke hvidvaskbekæmpelse 

Finans Danmarks hvidvaskdrøm ligger på målstregen – men den kan ramme en halv meter fra nettet 

 

 

 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs