FinansWatch

ECB ser risiko for større hensættelser - kan tynge bankers overskud

Økonomien udvikler sig svagere end ventet, og det kan betyde flere nedskrivninger på udlån for bankerne i euroområdet, mener ECB.

ECB har taget et kig på økonomien, og den kan påvirke bankerne negativt. Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Bankerne i euroområdet vil formentlig skulle sætte flere penge til side for at absorbere tab på udlån, og det kan tynge deres overskud.

Sådan lyder meldingen fra Den Europæiske Centralbank (ECB) onsdag i den seneste udgave af centralbankens vurdering af den finansielle stabilitet.

"En svagere end ventet økonomisk genopretning eller en for tidlig afslutning på de statslige lånegarantier kombineret med voksende sårbarheder i den ikke-finansielle private sektor, kan medføre et behov for større hensættelser til tab på udlån og tynge bankernes profitabilitet," skriver ECB.

Siden finanskrisen er de europæiske banker ellers blevet mere modstandsdygtige. Men i et miljø med lave renter, en forventet stigning i kredittab, strammere kreditstandarder og udfasningen af statslige støtteordninger, kan det blive sværere for europæiske banker at generere indtægter ved at kompensere for lavere marginer med højere udlånsvolumen.

Det kan sætte sig i lavere overskud eller endda tab, skriver ECB.

Ifølge ECB har bankerne fortsat afsat hensættelser til tab på udlån for at dække højere forventede kredittab, mens de i stigende grad oplever, at betalinger på lån ikke overholdes og antallet af misligholdte virksomhedslån stiger.

Centralbanken pointerer dog, at de europæiske bankers hensættelser til tab på udlån er lavere end niveauerne fra tidligere kriser og lavere end de nuværende niveauer blandt banker i USA.

Men det skyldes delvist, at støtte fra både de europæiske regeringer og ECB har været med til at reducere kreditrisikoen.

Onsdag skrev Financial Times, at ECB muligvis vil ophæve det forbud mod, at bankerne udbetaler udbytte, som centralbanken indførte i marts, hvis bankerne kan overbevise myndighederne om, at deres balancer er stærke nok til at overleve coronakrisen.

Ifølge mediet vil ECB dog ikke annoncere en officiel beslutning om en eventuel ophævelse før centralbanken offentliggør sin nye økonomiske prognose den 10. december.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere