FinansWatch

Internationalt netværk skal bygge broer i finansbranchen: "Det er utroligt svært at blive venner med danskere"

Antallet af internationale medarbejdere i den danske finansbranche er stigende. Men det er en større udfordring at finde rundt i rettigheder og regler og samtidigt opbygge faglige- og personlige netværk, når man er ny i Danmark, lyder det fra medarbejdere i Danske Bank og Nordea.

Selvom der er en del internationale i Nordea og Danske Bank, er det ikke altid lige let at være international, lyder det fra Sophie Lin Hansen (tv), der er seniorkonsulent i Danske Bank og har boet i Danmark i 14 år, og Malgorzata Alsing (th), Nordea, der har boet tre år i Danmark. "Det er utroligt svært at blive venner med danskere." Foto: PRIVATFOTO

Flade ledelsesstrukturer, foreningskultur og et folkefærd, der er svære at blive venner med.

Der er mange ting at vænne sig til som international i Danmark, lyder det fra Sophie Lin Hansen, seniorkonsulent i Danske Bank, og Malgorzata Alsing, analytiker Nordea, som har boet i Danmark i henholdsvis 14 og tre år.

Antallet af personer i den finansielle sektor uden et dansk pas er dog voksende, ifølge Finansforbundet. For at bygge broer mellem danskere og internationale i sektoren har Finansforbundet derfor oprettet et åbent netværk.

"Jeg tror, at det her netværk er opstået, fordi der er en gruppe af mennesker, der på en eller anden måde har følt sig ekskluderet tidligere," siger Sophie Lin Hansen.

Hun peger på, at der tidligere ikke har fandtes så mange tilbud i sektoren for internationale medarbejdere. Samtidig har man i Danmark modsat andre lande haft en lang tradition for at danne foreninger.

I dag arbejder hun med regulatoriske projekter i Danske Bank. Et eksempel på et område, hvor der er stigende behov for internationale medarbejdere, siger hun:

"Jeg arbejder med forebyggelse og bekæmpelse af finansiel kriminalitet, og i det område er der mange internationale, fordi der er meget stor efterspørgsel på særlig ekspertise."

Selvom Malgorzata Alsing har boet i Danmark i tre år og har en dansk mand, og Sophie Lin Hansen har boet i Danmark i 14 år, er det stadig svært at blive venner med danskere og at finde rundt i de rettigheder og regler, man har i arbejdssammenhæng.

Sophie Lin Hansen peger på, at der også kan være usikkerheder som ansat i den finansielle sektor. Som eksempel meldte Danske Bank i oktober ud, at man forventer at skære op til 1600 stillinger på tværs af flere afdelinger.

"Der er mange gode jobs i finansbranchen, men jobsituationen er også noget, der konstant ændrer sig, så der er et voksende behov for virkelig at forstå, hvordan man beskytter sig selv som international," siger Sophie Lin Hansen og tilføjer:

"Med det her netværk synes jeg, det er vigtigt at få internationale til at forstå nøjagtigt, hvad deres rettigheder er, og hvordan fagforeningen kan støtte dem."

"Det er utroligt svært at blive venner med danskere"

Det er en kendsgerning for internationale finansfolk, at danskere er svære at blive venner med, siger Sophie Lin Hansen.

"Danskere planlægger rigtig meget. Hvis du er ny i Danmark, er single og hverken har venner eller familie, så er det meget svært at finde folk, der har den samme grad af ledig tid og det er især udfordrende, hvis du forsøger at opbygge personlige forhold."

Mange danskere har venner fra folkeskolen, som de spiser frokost med, familie og deres partneres familie, de skal se, og så træner de også nogle gange hver uge, siger hun.

doc7d6158qxc1f494wroiz.jpg
Sophie Lin Hansen begyndte sit liv i Danmark med at tage en uddannelse på CBS, hvorefter hun fik arbejde som konsulent i flere virksomheder, og har nu været ansat i Danske Bank i tre år. Foto: PRIVATFOTO

De fleste af Malgorzata Alsings og Sophies Lin Hansens venner i Danmark er internationale.

"Vi joker lidt med, at vi er som pirater, der ikke tilhører nogen nationer, men som bare flyder igennem og finder hinanden," siger Sophie Lin Hansen.

Malgorzata Alsing tror, at et netværk kan hjælpe med at skabe relationer mellem danskere og international - og også mellem internationale.

"I Facebook-grupper for internationale laver de ofte sjov med, hvor utroligt svært det er at blive venner med danskere. Det er endnu mere svært, hvis du ikke har en kæreste eller familie, så kan mange føle sig ensomme."

"Jeg tror, at mange danskere slet ikke ved, at der er en virkelig stor gruppe af meget cool mennesker, som gerne vil være venner med dem."

Kæmper med kulturforskellene

Men en ting er at skulle opbygge et personligt netværk som ny i et land. En anden ting er at skulle vænne sig til arbejdskulturen, lyder det.

Det var usædvanligt for Sophie Lin Hansen at komme til Danmark og opleve arbejdskulturen.

Hun er opvokset i Thailand og østasiatiske værdier med en mor fra Singapore og en far fra Danmark. Så de danske organisationer virker meget flade, siger hun:

"Det her med at udfordre lederne er ikke noget, der er almindeligt i den kultur, jeg er opvokset med. Det er noget, der tidligere har været en udfordring for mig," siger hun.

Derfor mener hun også, det er vigtigt, at man giver internationale medarbejdere en forståelse for, hvilke forventninger der er til dem i en organisation.

"Vi har mange internationale chefer i min afdeling og en del af den rejse, vi er på, handler også om at sikre, at internationale ledere ved, hvordan de skal lede danskere."

Malgorzata Alsing har arbejdet i Nordeas polske afdeling, før hun kom til Danmark. I Polen var hierarkisk lederskab mere udbredt, siger hun:

"I Polen er der generelt en arbejdskultur, hvor man ikke råber højt, hvis noget er galt, men derimod forsøger at dække for fejlene. Det er noget, jeg har haft det svært med i Polen. Derfor var jeg glad for at arbejde i et skandinavisk selskab, hvor kulturen er en anden."

Hun mener, at den danske arbejdskultur er mere bemyndigende som medarbejder.

"Nordea har været ret international i lang tid, og der har været mere interkulturel bevidsthed, fordi kulturelle forskelle har været på dagsordenen i lang tid. Men jeg kan også se, at nogle internationale kolleger kæmper lidt med kulturforskellene."

Fagforeningskulturen

Der findes mange lande, der ikke har samme foreningskultur, som Danmark har tradition for. Derfor tog det Malgorzata Alsing noget tid før, hun meldte sig ind i Finansforbundet.

"Jeg vidste slet ikke, der var de fordele," siger hun og tilføjer, at tæt på alt på Finansforbundets hjemmeside stod på dansk.

Det var en stor barriere, hvis man ikke talte sproget, siger hun.

"Det var svært at se, hvad Finansforbundet i det hele taget kunne tilbyde, og hvad fordelene var."

Senere lavede Finansforbundet en undersøgelse om internationale medarbejdere, som viste, at de internationale medlemmer synes, det var svært at få kontakt til sociale- og faglige netværk i Danmark.

Forbundet kan spille en meget stor rolle for internationale, hvis det bliver gjort på den rigtige måde, siger Malgorzata Alsing.

Et netværk kan være med til at tilskynde, at internationale bliver i Danmark og den danske finansielle sektor, siger hun:

"Jeg ved, at det er et stort minus for mange internationale i forhold til at blive i Danmark, hvis de ikke har et socialt netværk."

Indviklede skatteregler og pensionssystemer

Både skatte- og pensionssystemer kan virke forvirrende for udefrakommende, lyder det.

"Systemet er meget støttende, men også meget kompliceret. Du er nødt til at forstå, hvad dine rettigheder er, og hvordan du gør tingene."

"Ledere i sektoren kan være støttende, men mange går også ud fra, at du kender til alle de her ting, fordi danskere gør."

doc7d61gzw0jub1br2tiemb.jpg
Malgorzata Alsing, der er senior ananytiker i Nordea, har boet i Danmark i tre år, men oplever stadig udfordringer med barselsregler og pensionssystemet. "Hvis du er dansker har du hørt om barsel, og hvordan det fungerer, hele dit liv. Men som international har jeg stadig ikke knækket, hvordan pensionssystemet virker for eksempel," siger hun. Foto: PRIVATFOTO

Netværket har endnu ikke afholdt nogle events, men man overvejer at holde et jule-event. Indtil videre er netværket blevet brugt som en kanal i forhold til webinarer, som kan være relevant for engelsktalende medlemmer.

"Netværket kan blive en god ressource til at få noget feedback fra internationale eller danskere, som arbejder med internationale på, hvordan vi oplever kulturelle forskelle, og hvad vi tænker fungerer godt," siger Sophie Lin Hansen.

Flere finansansatte er blevet udsat for trusler og vold: Sektoromdømme går ud over medarbejdere

Banker er blevet mere attraktive som arbejdspladser for unge

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere