Nationalbankens nye direktør anså centralbanker som "kedelige" - men så ramlede de finansielle markeder

Efter 20 år i udlandet med kulturchok og fokusskift vendte Signe Krogstrup sidste år hjem til Danmark til stillingen som chef for pengepolitik og økonomi i Nationalbanken. Mandag træder hun ind i centralbankens direktion.

48-årige Signe Krogstrup træder den 1. november ind i Nationalbankens direktion. Foto: PR / Nationalbanken

"Jeg tænkte, at centralbanker var lidt kedelige."

Signe Krogstrup sidder i et mødelokale i Nationalbankens midlertidige domicil på Langelinie Allé i København. Hun husker 13 år tilbage til dengang, hvor hun trådte sine allerførste skridt i centralbankverdenen.

Det var juni i 2007. Signe Krogstrup var netop blevet ansat som rådgiver for Den Schweiziske Nationalbanks direktør med ansvar for finansiel stabilitet. Området var ubetrådt land for Signe Krogstrup, der ikke tidligere havde beskæftiget sig med den finansielle sektor.

"Det skulle være en lærerig periode, men den skulle ikke vare alt for længe," husker Signe Krogstrup, at hun dengang tænkte om arbejdet i en centralbank.

"Men pludselig ramlede de finansielle markeder omkring os. Det var skræmmende, men arbejdet blev også ekstremt interessant," fortæller hun videre.

"Det gav mig en stejl indlæringskurve, og jeg blev virkeligt interesseret i centralbankverdenen."

På mandag tiltræder Signe Krogstrup som ny direktør i Danmarks Nationalbank. En bank, hun har arbejdet i siden 2019, hvor hun vendte hjem til Danmark efter godt to årtier i udlandet.

"Nu skal jeg i gang og lære en masse ting at kende. Jeg har mange ting, jeg gerne vil bringe til bordet. Nationalbanken har været i gang med en proces over mod at blive en mere åben og lærende institution. Det har været i gang i et stykke tid, før jeg kom. Det er jeg rigtig glad for, og det vil jeg arbejde for at understøtte," siger Signe Krogstrup.

Kontraster og kulturchok

Signe Krogstrup er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Hun tog siden en ph.d. i international økonomi ved The Graduate Institute of International and Development Studies i Schweiz.

Når man kommer ind til et møde i Den Schweiziske Nationalbank, så er det først cheferne, der taler. De nyansatte og unge siger kun noget, hvis de bliver bedt om det. I den danske Nationalbank er det tit omvendt. De unge vil gerne bidrage. Det er noget, jeg er meget glad for ved kulturen i Danmark.

Signe Krogstrup

Siden har hendes karriere bragt hende fra Schweiz til Libanon og fra Libanon tilbage til Schweiz. Fra den akademiske verden til centralbankverdenen, og fra centralbankverdenen til den akademiske verden i Washington DC, hvor hun siden fik arbejde i Den Internationale Valutafond (IMF).

En karriere fyldt med kontraster og kulturchok, fortæller Signe Krogstrup.

"Min karriere har været præget af at gå fra den ene kultur til den næste. Jeg startede min karriere i den akademiske verden. Det er en meget åben, international kultur, som er helt flad. Der er ikke noget hierarki sådan et sted," siger Signe Krogstrup.

"I Den Schweiziske Nationalbank var det helt anderledes. Der er en meget traditionel kultur, præget af den del hierarki. Det var et kulturchok for mig, og det tog mig lidt tid at finde ud af, hvordan jeg skulle være effektiv og fungere i den kultur," fortæller hun, før hun kommer med et eksempel, som, understreger hun, er "sat helt på spidsen":

"Når man kommer ind til et møde i Den Schweiziske Nationalbank, så er det først cheferne, der taler. De nyansatte og unge siger kun noget, hvis de bliver bedt om det. I den danske Nationalbank er det tit omvendt. De unge vil gerne bidrage. Det er noget, jeg er meget glad for ved kulturen i Danmark," siger hun.

Artiklen fortsætter efter billedet.

doc7czbdmbyp9c11booq4hs.jpg
Foto: PR / Nationalbanken

Over Atlanten

Signe Krogstrup endte med tilbringe ni år i Den Schweiziske Nationalbank.

Hun fortsatte som rådgiver for direktøren frem til 2009, hvor hun blev seniorøkonom i bankens pengepolitiske analyseenhed. I 2011 blev hun vicedirektør og souschef for samme enhed. En stilling, som hun bestred, indtil hun og hendes schweiziske mand i 2015 valgte at rykke familien til USA, hvor Signe Krogstrup skulle tilbringe et år med at forske ved tænketanken Peterson Instituttet i Washington DC.

"Jeg havde været i forskellige afdelinger, og jeg havde set rigtigt meget. Jeg begyndte at tænke, at jeg gerne snart ville se noget andet. Så jeg lavede en aftale med Den Schweiziske Nationalbank om, at jeg fik lov til at tage et sabbatår," fortæller Signe Krogstrup.

Hun lovede sin familie, at det kun skulle være et år, og så skulle de vende tilbage til Europa.

"Vores to børn var seks og ni år på det tidspunkt. Jeg husker, at de græd, da vi fortalte dem, at vi skulle flytte. Det var hårdt. Og da vi kom til Washington, var det også lidt svært. De kunne tysk og dansk, men de kunne ikke engelsk," husker Signe Krogstrup.

"Men så skete der en masse ting i løbet af det år. Mine børn syntes alligevel ikke, at det var så uinteressant at være i Washington, og især min mand blev meget inspireret af at bo uden for Schweiz," fortsætter hun.

Så da Signe Krogstrup fik tilbudt en stilling som rådgiver for Maurice Obstfeld, daværende cheføkonom i forskningsafdelingen i Den Internationale Valutafond, IMF, valgte familien at blive i USA.

"Det var et jobtilbud, jeg simpelthen ikke kunne afslå. Det var drømmejobbet, tænkte jeg på det tidspunkt," husker Signe Krogstrup.

Kulturel hjemve

Efter fire år i USA flyttede familien sidste år til Danmark, da Signe Krogstrup fik tilbudt en stilling i Nationalbanken.

Det var absolut ikke en del af en nagelfast plan, at Signe Krogstrup nogensinde skulle vende hjem til Danmark, fortæller hun.

Da jeg var ung, tænkte jeg, at jeg altid ville kunne tilpasse mig og blive en del af en ny kultur. Derfor ville jeg ud at opleve kulturer og blive en del af dem. Jo ældre, jeg er blevet, jo mere finder jeg ud af, at jeg aldrig kommer til at føle mig helt hjemme i anden kultur.

Signe Krogstrup

Men efter fire år i USA's hovedstad, begyndte hjemlængslen alligevel at melde sig. Ikke nødvendigvis vendt mod Danmark, men i hvert fald mod noget, der var kulturelt tættere på.

"Vores børn var også ved at blive ældre. Det gik op for min mand og jeg, at hvis vi blev der meget længere, så ville vores børn blive hængende," siger Signe Krogstrup.

"Det var spændende at bo i USA, men kulturelt er det ikke et sted, jeg kommer til at føle mig hjemme. Jeg ville gerne tilbage til Europa. Så da jeg blev kontaktet om jobbet i Nationalbanken, var det lige på det rigtige tidspunkt. Det ville være ekstremt spændende, tænkte jeg," siger Signe Krogstrup.

"Da jeg var ung, tænkte jeg, at jeg altid ville kunne tilpasse mig og blive en del af en ny kultur. Derfor ville jeg ud at opleve kulturer og blive en del af dem. Jo ældre, jeg er blevet, jo mere finder jeg ud af, at jeg aldrig kommer til at føle mig helt hjemme i anden kultur," fortæller Signe Krogstrup.

Skal udfylde store sko

Signe Krogstrup startede 1. juni sidste år som vicedirektør og chef for økonomi og pengepolitik i Nationalbanken. På mandag træder hun ind i bankens direktion. Hun bliver dermed en af bankens tre øverste direktører, der også tæller Lars Rohde og Per Callesen.

Signe Krogstrup træder til i stedet for Hugo Frey Jensen, der går på pension efter 36 år i Nationalbanken.

"Hugo (Frey, red.) er en stor kapacitet af historisk viden. Han er kendt herinde for at være en ekstremt dygtig økonom. Jeg har desværre ikke haft fornøjelsen af at kende ham så længe, men i den tid, jeg har kendt ham, har jeg fået meget ud af at tale med ham," siger Signe Krogstrup.

Signe Krogstrup kommer til at få ansvaret for afdelingerne Bank og Marked, Økonomi og Pengepolitik samt Sekretariat og Kommunikation.

"Jeg skal sætte mig ind i meget nyt stof. Det er min førsteprioritet. Nu har jeg brugt halvandet år i økonomi og pengepolitik. Der vil jeg nu bruge mere tid på at repræsentere Nationalbanken i internationale fora. Det er noget, jeg skal lære at kende, og noget jeg glæder mig rigtig meget til," fortæller Signe Krogstrup.

"Der sidder en masse dygtige folk i bank og marked, som implementerer vores fastkurspolitik. Jeg glæder mig til at lære dem og arbejdsopgaverne rigtig godt at kende," siger hun videre.

Derudover vil hun have fokus på bankens igangværende proces om at blive mere lærende og åben, fortæller hun.

"Det handler blandt andet om, hvordan vi interagerer med udenlandske centralbanker. Det er dem, der er vores peers. De laver mange af de samme ting, som vi selv gør. Dem kan vi lære rigtigt meget af. Det handler også om, hvordan vi samarbejder med andre institutitoner i Danmark," siger Signe Krogstrup.

Hun fremhæver coronakrisen som eksempel.

"Vi fik skabt helt nye instrumenter til at få belyst økonomien. Det blev til i samarbejde mellem vores ansatte og ansatte i Danmarks Statistik og andre organisationer."

Ny nationalbankdirektør: Omstridt buffer "var rigtig godt håndtag" under coronakrisen

Nationalbanken finder ny direktør internt