FinansWatch

Økonomer: ECB lemper pengepolitikken til december

Torsdagens rentemeddelse fra ECB giver økonomer grund til at tro på justeringer af pengepolitikken til december.

Den Europæiske Centralbank kan tage flere skridt om en måneds tid. Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Meget tyder på, at Den Europæiske Centralbank vil justere sin pengepolitik til december. Det vurderer flere økonomer efter at have nærlæst torsdagens rentemeddelelse fra banken.

Her fastholdes pengepolitikken, men banken indikerer i ord, at den afventer en ny økonomiske prognose i december, før den vil justere pengepolitikken.

"I pressemeddelelsen indleder man med en længere italesættelse om, at decembermødet kan blive afgørende for nye ændringer og åbne for kommende lempelser."

"Man vil her vurdere situationen, prognoserne og de pengepolitiske værktøjer og afstemme pengepolitikken. Med en samtidig italesættelse om, at risiciene overvejende peger ned, ser vi det klart som en åben dør for nye lempelser. Resten af pressemeddelelsen er en fuldstændig kopi af mødet i september," konstaterer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

Han spår, at banken til december både øger og forlænger sit pandemiske obligationsopkøbsprogram, PEPP, der i øjeblikket er på 1350 mia. euro og som minimum løber frem til udgangen af juni næste år.

Forhøjelse på 500 mia. euro

Samme vurdering har Nordea.

"Vi forventer, at ECB er klar til yderligere lempelser på mødet i december, hvor de fremlægger en ny økonomisk prognose. Det vil efter vores vurdering ske i form af en udvidelse af PEPP-programmet med yderligere 500 mia. euro og annonceringen af mere likviditet til de europæiske banker gennem TLTRO-operationerne på endnu lempeligere vilkår," skriver cheføkonom Helge Pedersen i en kommentar.

Hos Sydbank er ECB-meldingerne heller ikke til at misforstå.

"ECB signalerer meget kraftigt, at næste rentemøde i december kan byde på en julegave til investorerne og de danske boligejere," skriver cheføkonom Søren V. Kristensen.

ECB's meddelelse er da også relativt klar, idet banken varsler, at den afventer en ny økonomisk prognose i december for at kunne dosere den rette medicin.

"På baggrund af denne opdaterede vurdering vil Styrelsesrådet om nødvendigt kalibrere sine instrumenter for at reagere på den situation, der udfolder sig, og sikre, at betingelserne for finansiering fortsat er gunstige til støtte for det økonomiske opsving og for at modvirke negative effekter af pandemien på inflationsudsigterne," skriver ECB.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere