Snusfornutig fusionsmester kan blive sparekassekonge efter fusion

Hvis Sparekassen Vendsyssel spiser Salling Bank, kommer Vagn Hansen - kendt som manden, der får tingene til at ske - til at blive direktør for landets største garantsparekasse målt på egenkapitalen. Det er godt gået, lyder det fra flere konkurrenter om direktøren, der bl.a. bliver kaldt "ekstremt velovervejet."
Vagn Hansen, direktør for Sparekassen Vendsyssel | Foto: PR
Vagn Hansen, direktør for Sparekassen Vendsyssel | Foto: PR

"I'm Vagn Hansen, and I solve problems."

Sådan lyder en let omskrivning af den berømte scene i 90'er-klassikeren Pulp Fiction, hvor tilkaldemanden og problemknuseren Mr. Wolf (Harvey Keitel) står foran hoveddøren og er klar til at rydde op og gøre rent efter lejemorderne Jules' (Samuel L. Jackson) og Vincents (John Travolta) problemer.

Vagn Hansen er uden sammenligning i øvrigt kendt som en bankmand, der får tingene til at ske. Uden for meget snak og uden at gøre et for stort væsen af sig har direktøren stille og roligt gennem talrige fusioner skabt, hvad der nu kandiderer til at blive landets største garantsparekasse.

Hvis Vagn Hansen således som foreslået i dag og med opbakning fra de to pengeinstitutters bestyrelser får held med at overtage Salling Bank, så overhaler Sparekassen Vendsyssel alt andet lige Sparekassen Kronjylland som den største garantsparekasse målt på egenkapitalen.

Som man kan se af nedenstående tabel, så vil Sparekassen Vendsyssel efter en fusion alt andet lige få en egenkapital på knap 5 mia. kr. mod en egenkapital i Sparekassen Kronjylland på cirka 4,6 mia. kr., mens Kronjylland dog fortsat vil have det største udlån.

(Artiklen fortsætter under grafikken...)

Konkurrent kalder det en "fornuftig taktik"

En kilde i finanssektoren - men uden for bankerne - kalder Sparekassen Vendsyssel en "opsamlingscentral" og roser Vagn Hansens evne til at få tingene til at ske, når det gælder fusioner.

En bankdirektør hos en af konkurrenterne letter på hatten og kalder det en "fornuftig taktik," at "den snusfornuftige fyr" Vagn Hansen har vokset sparekassen større gennem opkøb, og at man nu nyder godt af de skalafordele, der er ved at blive et større pengeinstitut.

Flere branchekilder påpeger også på, at nordjyden i den nuværende situation nyder godt af garantmodellen og opbakningen fra de lokale garanter, da Sparekassen Vendsyssel ikke har de samme udfordringer i forhold til markedets værdisætning af de børsnoterede banker, som handles til priser langt under den indre værdi. Vagn Hansen drager også fordel af, at han næppe mærker det samme spotlys, som hvis man havde været børsnoteret.

Planen er da også, at Sparekassen Vendsyssel vil overtage Salling Bank med garantbeviser, der prissætter den lokale bank til lidt under de indre bogførte værdier i banken.

En anden bankdirektør fortæller, at hemmeligheden bag Sparekassen Vendsyssels mange succesfulde opkøb er, at man altid har behandlet medarbejdere og ledere i de overtagne banker ordentligt.

"Jeg kan simpelthen ikke nogen dårlige historier om Vagn," lyder det fra bankdirektøren over for FinansWatch.

Han kalder Vagn Hansen "ekstremt velovervejet" og tilføjer, at hvis man har et dårligt ry i sektoren, kan man ikke få så mange fusioner til at lykkes, som Vagn Hansen har i bagagen.

Mange fusioner bag sig

Vagn Hansen blev tilbage i 1998 ansat som direktør i den daværende Vrå Sparekasse, som siden blev til Sparekassen Vendsyssel.

Det vil langt fra være første gang, at Vagn Hansen får held med at sluge en mindre konkurrent. Senest overtog han Dronninglund Sparekasse og krakkede Østjydsk Bank, som andre bankdirektører holdt sig tilbage med at røre ved.

I 2016 overtog han afdelinger hos Den Jyske Sparekasse, og siden finanskrisen har han købt de lokale konkurrenter Hals Sparekasse, Sparekassen Limfjorden og Sparekassen Hvetbo, mens han under finanskrisen - i 2009 - købte fire afdelinger hos det daværende EBH Bank. Også før finanskrisen deltog Vagn Hansen i en række sammenlægninger og opkøb i det jyske.

I ingen af tilfældene er der tale om kæmpe fusioner, men købet af mange mindre konkurrenter har til sammen gjort, at Sparekassen Vendsyssel efter en fusion med Salling Bank vil stå til at blive en af de større banker i gruppe 2, der er tilsynets gruppering af de største ikke systemisk vigtige banker (SIFI-banker). Arbejdernes Landsbank og Ringkjøbing Landbobank i gruppe 2 vil dog fortsat være en del større både målt på udlån og egenkapital.

Læs FinansWatch interview med Vagn Hansen om dagens nyhed her:

Vendsyssel-chef løftede røret og satte fusionen i gang 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også