FinansWatch

Minister giver løftet pegefinger til banker og realkreditten

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har via Finanstilsynet indskærpet over for banker og realkreditinstitutter, at der ikke må finde aldersdiskrimination sted, når ældre borgere kreditvurderes.

Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix

Når banker og realkreditselskaber kreditvurderer ældre borgere, der ønsker at optage et boliglån, skal det ske individuelt, og de må ikke per automatik afvise dem som følge af deres alder.

Sådan lyder meldingen fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg rettet mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt.

Sidstnævnte havde, som FinansWatch beskrev i sidste uge, spurgt ministeren, om han ville tage en dialog med bankernes og realkreditinstitutternes lobbyorganisationer, om der kan blødes op for krav, der i dag stilles til specielt ældre medborgere ved kreditvurdering i forbindelse med optagelse af boliglån.

Spørgsmålet var stillet, efter at Messerschmidt havde fået flere henvendelser fra ældre borgere om aldersdiskrimation på området, og opfordringen mødte opbakning fra bl.a. interesseorganisationen Ældresagen.

"Det virker for mig at se usagligt diskriminerende, eftersom realkreditinstituttet jo har sikkerhed i den faste ejendom. Derfor burde alder ikke være et argument, som kan føre til en afvisning. Det har jeg derfor bedt ministeren om at undersøge," lød det fra Morten Messerschmidt i en skriftlig kommentar til FinansWatch.

Tidligere har en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk og Dansk Ejendomsmæglerforening peget på, at mange i alderen 50 og opefter oplever problemer med at kunne optage realkreditlån.

Men ministeren tager ikke direkte opfordringen fra Messerschmidt op, men løfter alligevel pegefinger overfor branchen.

Må ikke herske tvivl

I sit svar henviser han til en skrivelse fra Finanstilsynet, som påpeger, at det på den ene side er de enkelte penge- og realkreditinstitutter, der selv fastsætter deres kreditpolitik, men at det skal ske under de gældende regler og retningslinjer. Disse er ens for alle aldersgrupper og "har alene fokus på kundens aktuelle og forventede fremtidige finansielle styrke. Alder indgår således ikke som et kriterium i regler eller retningslinjer," fremgår det.

Tilsynet pointerer, at der i stedet er tale om en individuel vurdering, men skriver, at "det ikke kan afvises, at der er penge- og realkreditinstitutter, der lægger mindre vægt på denne individuelle vurdering, og i stedet hovedsageligt anvender faste grænser."

Netop pointen om, at långivningen skal ske ud fra en individuel vurdering, understreger erhvervsminister Simon Kollerup i sit svar til Messerschmidt. Og selv om han ikke lægger op til at tage en dialog med branchen, har han bedt "Finanstilsynet om at kommunikere dette (vigtigheden af den individuelle vurdering, red.) til penge- og realkreditinstitutternes brancheorganisation, så der ikke er tvivl herom."

Da FinansWatch beskrev sagen i sidste uge, udtalte erhvervsministeren:

"Der er ingen tvivl om, at der ikke må finde diskrimination sted på boligmarkedet. Derfor er det her også en sag, jeg følger nøje, og jeg er opmærksom på både Ældre Sagen og Forbrugerrådets udmeldinger på området. Det er regeringens holdning, at alle danskere med en sund økonomi skal kunne låne til en bolig."

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs