FinansWatch

Tilsynet løfter pegefinger: Mindre banker tager sårbare boligkunder ind i vækstområder

Finanstilsynet har undersøgt den yderste belåning af ejerboliger i vækstområder. Selv om undersøgelsen peger på en generel pæn udvikling i kreditvilkårene, så har enkelte institutter været lige lovlig aggressive, og især mindre og mellemstore aktører tager kunder ind med en mere sårbar kreditkvalitet.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Der ser generelt pænt ud, når det gælder pengeinstitutternes udlån i form af den yderste belåning af ejerboliger i vækstområderne.

Sådan lyder det fra Finanstilsynet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse gennemført i efteråret 2019.

Tilsynet forklarer, at undersøgelsen blev sat i søen for at belyse, om den eksisterende regulering og de nye strammere rammer for kreditgivning i realkreditlignende lån, der trådte i kraft i 2018, over to tidsperioder har påvirket konkurrencen på den yderste belåning – dvs. som minimum 2. prioritet og en belåningsgrad over 80 pct., hvor risikoen er større.

De to perioder var fra den 1. juli 2017 til den 30. juni 2018 og fra den 1. juli 2018 til den 30. juni 2019.

"Undersøgelsen indikerer ikke generel usund konkurrence institutterne imellem, men enkelte institutter har udvist en mere aggressiv adfærd, bl.a. ved at nedsætte renten fra et lavt udgangspunkt," skriver tilsynet i sin konklusion.

"På de parametre, som Finanstilsynet måler på i undersøgelsen, er der heller ikke noget, der tyder på, at pengeinstitutterne generelt er blevet mindre forsigtige i deres kreditgivning (målt på rente, belåningsgrad, gældsfaktor mv.). Der er dog indikationer på, at især mindre og mellemstore institutter ved nyudlån til ejerboligkøb i vækstområder tager kunder med en mere sårbar kreditbonitet," tilføjer tilsynet.

Finanstilsynet oplyser, at det har givet en særskilt tilbagemelding til de enkelte institutter i undersøgelsen. Det nævnes ikke, hvilke pengeinstitutter der er blevet spurgt.

[Fakta1]

 

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere