FinansWatch

Her er alle de prisvindende banker til Årets Finansvirksomhed

Årets Finansvirksomhed: Banksektoren står for fem af de i alt 11 priser i Årets Finansvirksomhed. Sammen med konsulent- og revisionsselskabet EY kårer FinansWatch vinderne. To jyske og to fynske pengeinstitutterne er blandt vinderne.

Foto: Watch Medier/Jan Bjarke Mindegaard

Fem banker har vundet priser ved Årets Finansvirksomhed 2020, som FinansWatch kårer sammen med konsulent- og revisionsselskabet EY.

De overordnede priser gives på baggrund af en sammenvejning af bankernes nøgletal for indtjening (egenkapitalforrentning), vækst i indtægter, soliditet samt effektivitet. Endelig er der to særlige priser til de hurtigsvoksende banker.

Bankerne opnår point både for den konkrete præstation i 2019 og tidligere år og for udviklingen i forhold til tidligere år.

Konsulent- og revisionsselskabet EY har foretaget analysearbejdet.

Store og mellemstore banker

For femte år i træk er vinderen af årets bank blandt de store og mellemstore banker Ringkjøbing Landbobank. Banken har i 2019 været kategoriens bedste på både driftseffektivitet og vækst på toplinjen og har herudover formået at levere et flot resultat på bundlinjen.

Ringkjøbing Landbobank gør sig særligt bemærket ved at have den højeste egenkapitalforrentning over de seneste fem år og en af markedets højeste egenkapitalforretninger i 2019. Banken har gennem de sidste fem år formået at have en gennemsnitlig egenkapitalforrentning på 14 pct. – det seneste år på 13 pct.

Banken har ligeledes præsteret en flot vækst i nettorente- og gebyrindtægter på 38 pct. det seneste år og 117 pct. i perioden 2015 til 2019. Samtidig har banken markedets højeste indtjening pr. omkostningskrone på 2,34 kr. i 2019.

Mindre banker

Vinder af årets bank blandt de mindre banker er i år Totalbanken. Dette skyldes blandt andet, at banken har oplevet en flot vækst, driftseffektivitet og indtjeningsudvikling.

Totalbanken udmærker sig ved at ligge i toppen blandt de mindre banker på både egenkapitalforrentning i 2019 og vækst over en femårig periode. Banken har i 2019 formået at præstere en egenkapitalforrentning på 18 pct. og har de seneste fem år haft en gennemsnitlig egenkapitalforrentning på 13 pct.

Banken har i 2019 opnået en fin vækst i udlånsporteføljen, hvilket også har medført en vækst i nettorente- og gebyrindtægterne. Samtidig har banken formået at øge effektiviteten, hvilket afspejles af en indtjening pr. omkostningskrone på 1,80 kr. i 2019, hvilket er 0,39 kr. højere end sidste år.

Små banker

Vinderen af årets bank blandt de små banker er Borbjerg Sparekasse, der har formået at øge toplinjen og samtidig fastholdt effektiviteten, hvilket har ført til en af de højeste egenkapitalforrentninger blandt de små banker.

Borbjerg Sparekasse har desuden oplevet en betydelig vækst i nettorente- og gebyrindtægter. Det seneste år er nettorente- og gebyrindtægter steget med 16 pct. og over de seneste fem år med 44 pct. Stigningen i indtægterne øger effektiviteten, hvilket afspejler sig i en indtjening pr. omkostningskrone på 1,9 kr. Herudover har sparekassen en flot solvensoverdækning på 16,3 pct.

Vækst

Prisen gives på baggrund af bankernes vækst i indtægter og udlån. Bankerne opnår point både for det seneste års vækst og for væksten over en længere årrække.

Store og mellemstore banker

Ringkjøbing Landbobank vinder vækstkategorien blandt de store og mellemstore banker. Ringkjøbing Landbobank har i 2019 udmærket sig ved at præstere en flot vækst i både nettorente- og gebyrindtægter og udlån. Banken har opnået en vækst i nettorente- og gebyrindtægter på 38 pct. i forhold til 2018 og 117 pct. i perioden 2015 til 2019. Væksten blev yderligere styrket ved fusionen med Nordjyske Bank i 2018. Udlånsporteføljen er steget med 105 pct. over de seneste fem år.

Mindre banker

Frørup Andelskasse vinder vækstkategorien blandt de mindre banker. Frørup Andelskasse udmærker sig ved i 2019 at have opnået en stærk vækst i netto rente- og gebyrindtægter på 15 pct. og over en femårig periode på 38 pct. Denne vækst afspejles også i bankens effektivitet, da andelskassen i forhold til året før har haft kategoriens næsthøjeste vækst i indtjening pr. omkostningskrone på 0,40 kr. Herudover har andelskassen oplevet den højeste vækst i udlån blandt de mindre banker på 23 pct. i forhold til 2018. Over en femårig periode har stigningen været på 41 pct.

 

Kåringen og undersøgelsen bag priserne er en del af rapporten Årets Finansvirksomhed, der udgives af FinansWatch i samarbejde med EY. Rapporten er gratis for abonnenter på FW Insight, men kan også købes separat.

Se et preview af rapporten her.

Vi har samlet alle artikler og en række videointerviews af nøglepersoner i finanssektoren i nedenstående artikel:

Årets Finansvirksomhed skydes i gang – læs alt om prisuddelingen her

Mere fra FinansWatch

Blackrock udpeger Christian Hyldahls efterfølger i Norden

Den amerikanske kapitalforvalter Blackrock har i Elisabeth Sterner fundet en afløser på posten som country manager for Norden efter at danske Christian Hyldahl er rykket op i hierarkiet som chef for Blackrocks europæiske forretning.

Tyskland vinder armlægning om ny ESMA-chef

EU's medlemslande er efter lang tids stridigheder blevet enige om, hvem de gerne vil pege på som ny chef for det magtfulde markedstilsyn ESMA. Nu udestår en enkelt godkendelse.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs