FinansWatch

Wells Fargo betaler 3 mia. dollar for at lukke skandalesag

Den amerikanske storbank Wells Fargo vil betale et milliardstort beløb for at lukke en skandalesag.

Foto: Mike Blake/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske storbank Wells Fargo har fredag indgået en aftale med de amerikanske myndigheder og vil betale et milliardstort beløb for at lukke en skandalesag, som også har kostet de to foregående topchefer jobbet i banken.

Wells Fargo har således indgået en aftale om at betale 3 mia. dollar for at lukke efterforskningen i sagen om, at bankens salgsfolk - eller bankrådgivere - på baggrund af meget aggressive salgsmål, som ledelsen havde sat, i perioden fra 2002 til 2016 oprettede millioner af falske bankkonti for kunderne eller tvang andre produkter nedover hovedet på kunderne - ofte ved at forfalske bilag og papirer.

Det skriver Bloomberg News.

Ved at indgå aftalen med justitsministeriet og med Securities and Exchange Commission (SEC) kan Wells Fargo undgå en kriminaldom mod sig, såfremt banken fortsætter med at samarbejde omkring undersøgelser, og såfremt den følger aftalens vilkår de kommende tre år.

"Vores forlig med Wells Fargo, og den 3 mia. dollar store kriminelle bøde pålagt banken, går langt ud over "omkostningen ved at drive forretning", "udtaler Andrew Murray, anklager for justitsministeriet, i en meddelelse.

"De er passende taget den overvældende størrelse, omfang og varighed af Wells Fargos ulovlige adfærd i betragtning."

Med aftalen er skandalen dog endnu ikke helt i bakspejlet. Banken har fortsat et vækstloft, som USA's centralbank har pålagt den. Desuden har andre myndigheder anlagt civile sager mod Wells Fargo, ligesom der fortsat efterforskes andre forhold i banken.

Tilbage i september sidste år udpegede Wells Fargo en ny topchef, Charles Scharf. Han kom fra en tilsvarende stilling i Bank of New York Mellon. Siden marts havde Wells Fargo haft en midlertidig topchef i form af sin juridiske chef, Allen Parker, fordi den forhenværende administrerende direktør Tim Sloan var trådt tilbage. Tim Sloan havde været mange år i banken og blev derfor betragtet som en del af den kultur, som skabte skandalen.

Tim Sloan havde overtaget topposten i oktober 2016, da skandalen kom frem, og da den daværende øverste chef, John Stumpf, også måtte træde tilbage.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere