FinansWatch

Jurister: Konkurrencemyndigheder bør gå ind i sag om negative renter

Der er kritik af og forundring over, at danske banker bruger den nøjagtig samme rentesats til at opkræve negative renter. Brancherapport kan have været med til at ensrette priserne, og derfor bør Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen se på sagen, lyder det.

Foto: PR/Finans Danmark

Flere jurister samt Forbrugerrådet opfordrer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til at se på danske bankers indførelse af negative renter og på en særlig rapport om emnet fra Finans Danmark, skriver Insidebusiness.

De kritiske røster skyldes, at de efterhånden mange banker, der har indført negative renter til privatkunderne, alle har sat satsen til -0,75 pct., samt det forhold at brancheforeningen Finans Danmark i en analyse sidste år kom frem til, at bankernes reelle omkostninger fra de negative renter er 0,75 pct.

Bankerne har dog mulighed for andre deponeringsmuligheder end hos Nationalbanken, hvor renten er -0,75 pct., hvorfor kritikerne peger på, at beregningen af de reelle omkostninger ikke retvisende. Derfor mener blandt andre Forbrugerrådet Tænk og konkurrenceadvokat Sune Troels Poulsen, at konkurrencemyndighederne bør se på sagen, da rapporten kan have været med til at ensrette rentesatserne.

I et svar til Insidebusiness udtaler Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark, blandt andet, at "vi oplyser alene tal for indlånsmarginalen som input i et konkret beregningseksempel, hvor indlånsmarginalen indgår i en beregning med indlånsoverskuddet, som Finanstilsynet har opgjort kvartalsvis. I hvert af de tre første kvartaler i 2019 var gennemsnittet for indlånsmarginalen -0,75 procent, når den beregnes som anført."

Som FinansWatch har beskrevet i en række artikler, undersøger Finanstilsynet efter ordre fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), om det overhovedet er lovligt for bankerne at indføre negative renter.

Til gengæld slog tilsynet fast over for FinansWatch forleden, at der ikke er tale om en overtrædelse af god skik-reglerne, når bankerne forskelsbehandler kunderne i forhold til negative renter, afhængigt af om de er helkunde eller ej.

For nylig viste en Wilke-undersøgelse for FinansWatch i øvrigt, at et flertal af danskerne ønsker et forbud mod negative renter.

Tilsyn om negative renter: Intet til hinder for forskelsbehandling

Flertal af danskere kræver forbud mod negative renter for privatkunder

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere