FinansWatch

"Fra at have siddet på bagsædet af en førerløs bil med kurs mod en betonmur er bankerne nu kommet frem i førersædet"

Tidligere tiders "handlingslammede" bankchefer har taget hånd om store problemer, så nu tegner fremtiden lysere for danske banker, siger erfaren finansanalytiker, der forventer negative indlånsrenter vil ramme almindelige bankkunder. Han undrer sig stadig over, at Danske Bank kører med nulrenter.

Anders Dam, ordførende direktør for Jyske Bank, er gået forrest med negative renter. Foto: Jyske Bank/PR

Flere dårligdomme forsvinder stille og roligt for de danske banker, som i mange tilfælde har oplevet stigende aktiekurser i de senere måneder efter ellers at have været under stort pres i de seneste år.

Det siger den erfarne finansanalytiker Per Grønborg fra SEB i et interview med FinansWatch.

"Fra at have siddet på bagsædet af en førerløs bil med kurs mod en betonmur er bankerne nu kommet frem i førersædet, hvor man har taget handling på sine udfordringer og nu forsøger at undgå de negative ting," siger han.

Han mener, at vendingen i opfattelsen af danske bankaktier har været "ganske markant" i særdeleshed på grund af indførslen af negative renter på indlånskonti for privatkunder.

Det er helt klar positivt, at bankerne tager skridt til at beskytte indtjeningen, og ikke som vi så i årets første ni måneder, hvor ledelserne virkede handlingslammede eller decideret opgivende overfor det pres de oplevede på indtjeningen.

Per Grønborg, finansanalytiker hos SEB

Det var Jyske Banks topchef Anders Dam, der som den første i september sidste år valgte at indføre negative renter på indlånskonti for privatkunder. Siden er flere bankkunder fulgt med, og loftet for negative renter er pt. 750.000 kr. de fleste steder. Per Grønborg forventer, at loftet for, hvornår privatkunder skal betale negative renter af indlån, vil blive sænket yderligere i løbet af 2020.

"Der er ingen tvivl om, at hele opfattelsen af banksektoren har ændret sig. Vores forventning er, at bankerne vil stramme skruen yderligere, så loftet for negative renter vil komme ned omkring 200.000-300.000 ved årets udgang," siger han.

Undrer sig over Danske Bank

I den sammenhæng undrer han sig over, at en bank som Danske Bank, "der tidligere var førerhunden i sektoren," ikke har indført negative renter for privatkunder endnu.

Også – siger han – ud fra et compliancehensyn i forbindelse med, at banken skal lave et "review" af sine Flexinvest Fri-kunder, der har betalt for gebyrer for investeringsprodukter.

"Hvis banker ikke indfører negative renter, er det svært at se, at de compliant kan sælge investeringsprodukter med lavere risiko profiler. Ofte vil kunderne være bedre tjent med at holde pengene på en indlånskonto til nul i rente," siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet...)

Per Grønborg1.jpg

Per Grønborg, finansanalytiker hos SEB.

Grønborg anerkender, at bankerne stadig har udfordringer.

"Overordnet set ligger der fortsat et pres på bankerne i forhold til udlånsmarginalen. En væsentlig del af Nationalbankens rentefald i september ser allerede ud til at være videregivet til erhvervskunderne, der er stigende kapitalkrav, og der er stadig store compliancebyrder, som giver et opadgående omkostningspres," siger han.

Planer for omkostningspres

Dertil kommer, at udlånsvæksten på bankudlån er faldet yderligere, eftersom erhvervsudlånet ved indgangen til 2019 voksede med 5 pct. årligt, mens væksten de seneste måneder har været lige omkring nul, siger han.

På den positive side – siger Grønborg – er flere banker, eksempelvis Sydbank, kommet med planer for at tage hånd om det opadgående pres på omkostningerne.

"Det er noget, som markedet i den grad havde savnet i 2018 og de først ni måneder af 2019," siger Per Grønborg.

"Endelig er gebyrforhøjelser igen kommet på agendaen. Samlet set noget som markedet opfatter klart positivt. Det er helt klar positivt, at bankerne tager skridt til at beskytte indtjeningen, og ikke som vi så i årets første ni måneder, hvor ledelserne virkede handlingslammede eller decideret opgivende overfor det pres de oplevede på indtjeningen."

SEB-analytiker ser to forklaringer på Jyske Banks opjustering

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere