FinansWatch

ECB's næstformand ser fortsat pres på bank-rentabilitet i nær fremtid

De europæiske bankers rentabilitet vil - også inden for en overskuelig fremtid - være presset af lave renter. Sådan lyder advarslen fra Den Europæiske Centralbanks (ECB) næstformand, spanske Luis de Guindos.

Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Bankernes indtjening vil fortsat være presset af lave renter i den nære fremtid. Det siger ECB's næstformand på en konference i Frankfurt, Tyskland.

"Den seneste svækkelse af udsigterne for den makroøkonomiske vækst og det samtidige rentemiljø med udsigt til lavere renter i længere tid (low-for-longer, red.) vil sandsynligvis ramme (bankernes, red.) rentabilitetsudsigter yderligere, siger Luis de Guindos ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I september gjorde ECB det endnu dyrere for eurozonens banker at have overskydende likviditet stående hos centralbanken, da den annoncerede en større lempelsespakke, der blandt andet indeholdt en nedsættelse af bankernes indskudsrente til minus 0,50 pct.

Nationalbanken fulgt efter og sænkede indskudsbevisrenten til minus 0,75 pct. for at fastholde forholdet mellem den fælleseuropæiske og danske valuta.

Tilpasning nødvendig

Den regning har en stribe danske banker, herunder Sydbank og Jyske Bank, valgt at sende videre til privatkunderne, da de har varslet negative renter for kunder med indeståender af en vis størrelse.

Til konferencen i Frankfurt mandag anerkender Luis de Guindos markedsanalytikernes bekymringer over påvirkningen på bankernes rentabilitet.

Han argumenter dog for, at de europæiske banker må tilpasse deres forretningsmodeller, sænker omkostningerne og investere i nye teknologier for at komme tættere på de amerikanske bankers noget højere rentabilitet.

Derudover skal politikerne muligvis kigge på at "fjerne forhindringerne for at sammenlægninger og opkøb over grænserne", siger han på konferencen ifølge Reuters.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere