FinansWatch

Ærgrelse over at se kunder drukne i kviklån får sparekasse til at overveje nyt træk

Kviklån vækker ikke kun harme på Christiansborg for tiden. Hos to jyske sparekasser mener man, at kviklånsfirmaer – men også formidlere af billån – har for let spil over for kunderne. I Sparekassen Thy overvejer man nu mere proaktivt at overbevise kunderne om at gå uden om kviklån og istedet låne i banken. (Rettet)

Foto: Lærke Posselt

Har du brug for at låne penge – også selvom det er til forbrug eller til at rejse for – så kom og lån dem af os istedet for et kviklånsfirma.

Sådan et budskab spekulerer adm. direktør i Sparekassen Thy, Ole Beith, for tiden over, hvordan kan kommunikeres bedst til kunderne. For Sparekassen Thy vil formålet med at tage kontakt til kunderne ikke alene være at få gang i udlånsvæksten, men også at sikre at kunderne ikke ender i en gældsfælde hos kviklånsfirmaerne.

"Vi har masser af kunder, der sagtens ville kunne få kredit til at købe en bil, en båd eller til at rejse for. Spørgsmålet er, om vi skulle screene dem på forhånd og prokativt fortælle, at går de med den slags tanker, så kan de sagtens henvende sig til os," siger Ole Beith til FinansWatch.

Han peger på, at generelt kan kunderne godt lide, at banken henvender sig med nye ideer og forslag til deres økonomi.

"Vi ved fra analyser, at kunderne godt kan lide, at vi er proaktive. Og det er som om, mange glemmer, at de godt kan låne af os, når det er så nemt at hjemtage et lån fra et kviklånsfirma," siger han og henviser til, at forbrugerbeskyttelsen i et banklån er noget helt andet end den, kviklånsudbyderne yder.

Med de ord taler han lige ind i en debat om de såkaldte kviklån, der på det seneste har været på den politiske dagsorden. Blandt andet har den tidligere regering nedsat en arbejdsgruppe til at kigge på området, og den nuværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) har flere gange ytret utilfredshed med forretningsmodellen bag kviklån.

Undrer sig over kviklån

Mens bankerne generelt set kæmper med at få gang i udlånsvæksten, går det anderledes for sig i kviklånsfirmaerne.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at udlån til kviklånsselskaber er steget med knap 1 mia. kr. I dag er 17,9 mia. kr. udlånt af kviklånsselskaber – et beløb, der samlet set svarer til Sparekassen Kronjyllands udlån ved udgangen af andet kvartal.

I Klim Sparekasse har direktør Henrik Agesen flere gang fulgt med i, hvor ulykkeligt det kan gå for både familieliv og privatøkonomi, hvis man bliver fanget i en ond spiral af kviklån og spilletrang.

"Vi haft mindst 10 kunder, der har tabt på spil og dækket det med kviklån. Og det gør bare problemerne meget større," siger Henrik Agesen.

Generelt har han svært ved at forstå, hvordan det kan være lovligt at udbyde lån af en kaliber som kviklånstypen. For når en kunde kommer ind i en bank for at skaffe sig et lån til bil, bolig eller forbrug, skal alle mulige økonomiske forhold endevendes, før der kan ydes lån.

"Vi har rådgivere, der hver dag kæmper for at få kundens økonomi til at hænge samme, så kan jeg ikke forstå, at kviklånsfirmaerne har lov til at udbyde produkter, der med få klik på ipaden kan spolere kundernes privatøkonomi," siger han.

Politisk bevågenhed

Politisk er der som sagt stor bevågenhed omkring kviklån. I starten af november var alle Folketingets partier inviteret til drøftelse af emnet hos erhvervsminister Simon Kollerup, som blandt andet har forslået et loft over de årlige omkostninger i procent på 25 og et maksimumloft over, hvor meget man kan komme til at betale tilbage, hvis man tager et kviklån.

Erhvervsministeren har desuden i svar til Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, gjort klart, at han er kritisk indstillet over for konceptet.

Det samme er Henrik Agesen.

"De skal jo ikke koncentrere sig om kundens økonomi fremadrettet. Det mærkelige er, at 10 kviklån lagt sammen hurtigt kan blive til mere end det, man kan låne for i banken. Og de kan ydes, uden at der bliver taget hensyn til regler, som vi andre har om god skik. Jeg kan godt undre mig over, hvor forbrugerbeskyttelsen er henne," siger han.

Mekanikere kan udstikke lån

Kritikken er ikke kun begrænset til kviklån. Lidt den samme enkelhed oplever Henrik Agesen, at bilforhandlere kan give til kunderne, når de yder billån.

"Jeg kan nogle gange undre mig over, hvorfor en bilforhandler kan yde et lån på to minutter," siger Henrik Agesen.

I det lokalområde, som Klim Sparekasse yder lån i, koster et pænt renoveret parcelhus omkring 1 mio. kr. Dermed kan de månedlige ydelser til et boliglån holdes i et niveau omkring 4000 kr. Et billån på 300.000 kr., der skal betales tilbage over otte år, lander tæt på samme månedlige udgift.

"En bilforhandler skal jo kun forholde sig til, om kunden kan betale tilbage på lånet, mens vi skal ind og vurdere på en masse forskellige områder. Jeg forstår ikke, at der skal være så stor forskel. Vi andre skal godkendes i alle ender og kanter, men en mekaniker kan udstikke lån på 300.000. Det er konkurrenceforvridende," siger Henrik Agesen.

Han bemærker, at selvom husene i Klim ikke hører til blandt landets dyreste, så er der alligevel en større sikkerhed for prisstabilitet her, end der er på bilområdet.

"Bliver den bil, du har købt for 300.000 kr. for dyr efter et år, og du skal sælge den, så er den mindst faldet til 225.000 kr. Samme procentuelle tab ser man altså ikke på et parcelhus," argumenterer sparekassedirektøren.

Rettet d. 27. 11. Tidligere fremgik det at virksomheder som Vivus og Kassekreditten var en del af Danmarks Statistiks opgørelse over kviklånsfirmaer. Det er ikke korrekt

Politisk flertal vil have loft over renter på kviklån 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs