FinansWatch

Bankrøveri spøger stadig i vestjysk andelskasse

Faster Andelskasse var 3. januar udsat for et bankrøveri, hvilket har sat sit præg på resultatet for andet halvår. Blandet sammen med at Andelskassen har fejret 100 års jubilæum og blevet flere medarbejdere, har det betydet et fald i basisindtjeningen.

Foto: PR

Det lille vestjyske pengeinstitut, Faster Andelskasse, kom ud af årets første halvår med et resultat efter skat på 102.000 kr. Et resultat som andelskassen i sin ledelsesberetning giver prædikatet "acceptabelt", men som bærer præg af et par helt særlig forhold.

Basisiresultatet i Faster Andelskasse viser et underskud på 580.000 kr. I første halvår 2018 var samme reultat også negativt, men dog kun på -147.000. kr.

Da Faster Andelskasse 25. maj kunne fejre 100 års jubilæum var halvåret budgetteret til at koste. Men et bankrøveri begået mod andelskassen kan også mærkes.

Jubilæum og røveri

"Der var budgetteret med et negativt resultat på 513.000 kr. Basisindtjeningen er derfor mindre tilfredsstillende, men med baggrund i specielt røveriet 3. januar og de dermed forbundne udgifter dog tilfredsstillende," hedder det i ledelsesberetningen.

Heri fremgår det også at Faster Andelskasse med "et betydeligt beløb skulle dække vores selvrisiko forsikringmæssigt samt så os nødsaget til at øge sikkerheden væsentligt i Andelskassen. Det har påført os stigende omkostninger."

Direktør i Faster Andelskasse Jan Kirkensgaard afviser at fortælle, hvor meget røverne slap afsted med.

"Forbryderne er ikke fanget endnu og det er ikke noget, vi ønsker skal blive debatteret," siger Jan Kirkensgaard, der fortæller at det er første gang i Faster Andelskasses historie, der har været tale om et reelt bankrøveri.

"Jeg håber det aldrig sker igen," siger han.

Endnu er røverne ikke fanget. Jan Kirkensgaard forventer efterhånden heller ikke, at det sker.

Udgifter til medarbejdere

Derudover angiver Faster Andelskasse stigende udgifter til medarbjdere som et nødvendigt, men også fordyrende tiltag i årets første halvår.

Når det kommer til balancen mellem indlån og udlån, er Andelskassen ligesom mange andre mindre pengeinstitutter løbet ind i udfordringer på grund af det faldende renteniveau.

Udlånet er i årets første halvår drattet med 2,26 pct. til 148,6 mio. kr. mens indlånet inklusiv puljemidler steg med 1,42 pct. til godt 300 mio. kr. Siden juli har Faster Andelskasse haft en folioramme på 10 mio. kr. i Nationalbanken.

Ialt vurderer Jan Kirkensgaard at den negative rente i Nationalbanken kommer til at koster 200.000 kr. om året.

"Det er da en slat," siger andelsdirektøren, der har forsøgt sig med argumenter til Nationalbanken om, at det er en urimelig udgift at påføre de mindre pengeinstitutter. Indtil videre uden held.

 

 

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere