FinansWatch

Banker kræver livsforsikring for lån

"Det her lugter mere af salg end af kreditvurdering," mener Brian Stjernholm, direktør i det privatøkonomiske rådgivningsfirma Uvildige.dk

Danske Bank er en af de banker, der beder om pant i kundernes livsforsikringer, mens Arbejdernes Landsbank er blandt bankerne, der har valgt metoden fra, oplyser Politiken. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/REUTERS / X04292

Flere danske banker kræver, at kunderne tegner en gruppelivsforsikring, som banken selv har pant i, hvis der er tvivl om kundens kreditværdighed.

Forsikringen skal dække bankens tilgodehavende, når kunden dør, skriver Politiken. Brian Stjernholm, adm. direktør i det privatøkonomiske rådgivningsfirma Uvildige.dk, mener det lugter af mersalg fra bankens side.

"Jeg kan godt forstå, at bankerne gør, hvad de kan, for at sikre deres udlån, men når kunderne i forvejen har en passende livsforsikring typisk via deres arbejdsmarkedspension, så synes jeg, at det her lugter mere af salg end af kreditvurdering," siger direktøren til avisen.

Også hos Forbrugerrådet Tænk er man skeptisk overfor bankernes krav. Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Tænk, mener, at hvis der hos banken hersker tvivl om, hvorvidt kunder kan tilbagebetale et lån, er løsningen ikke endnu et salg, der gavner banken, men derimod et nej til lånet, siger han til avisen.

Finans Danmark, bankernes brancheorganisation, forholder sig mere positivt overfor bankernes praksis.

"Er der tegnet en gruppelivsforsikring med banken som panthaver, jamen så bliver bankgælden jo automatisk betalt den vej rundt, hvis kunden dør, og så hænger arvingerne ikke på den gæld, når boet gøres op. På samme måde kan man jo også sikre en samlever eller ægtefælle," udtaler Kjeld Gosvig-Jensen, juridiske direktør i Finans Danmark, til Politiken.

Pensionsselskab afviser folk med depression – sender bankkundes låneomkostning op

Milliardhul skal fyldes: PFA vil hæve prisen for virksomheder med dårlig forebyggelse

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere