FinansWatch

Analytikere: Investorerne tager bankerne til nåde trods indtjeningspres

De seneste dages fremgang i banksektoren har fået flere investorer med på vognen, men da markedet har taget sigte efter rentenedsættelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB) på torsdag, vil bankernes indtjening forsat være under pres.

Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix

Blandt de øverste aktier i det danske eliteindeks, C25, tirsdag ligger Jyske Bank med en stigning på 1 pct., og aktien ligger samtidig blandt de mest stigende i det brede Stoxx-600 indeks, hvor det er banksektoren, der tirsdag formiddag tager den største fremgang.

Udviklingen kan ifølge Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank, være tegn på, at flere investorer har fulgt trendudviklingen og ventet på et skifte.

"Der er ingen tvivl om, at mange investorer har holdt sig væk fra bankerne, hvor aktierne er faldet i en lang periode. Jeg tror, at rigtig mange har siddet på sidelinjen og ventet på en rotation, og nu ser vi måske en ketchup-effekt, hvor flere vil med på vognen," siger han til Ritzau Finans.

Aktierne i Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Sydbank tog alle en pæn fremgang mandag, og banksektoren i Europa lå også blandt de mest vindende mandag eftermiddag.

Renterne stiger igen

Aktieanalytiker ved Sydbank Mikkel Emil Jensen vurderer, at bankernes fremgang mandag kan have været drevet af Danske Banks massive hop på 9,1 pct., men også effekten af den stigende rente på den toneangivende tiårige statsobligation, der også er med til at farve tirsdag.

"Årsagen er todelt. I går har løftet til Danske Bank formentlig smittet lidt af på sektoren generelt, og i dag er det en generel positiv stemning omkring renten, der viser sig," siger Mikkel Emil Jensen.

Danske Bank så mandag den største stigning i næsten seks år ovenpå en analyse fra Bloomberg Intelligence, der vurderede markedet for pessimistisk, i forhold til hvor stor en bøde banken står over for i forbindelse med hvidvasksagen.

Renten på den tiårige statsobligation er over den seneste uge steget cirka 7 basispoint og ligger tirsdag i minus 0,56 pct.

Forretningsmodel fortsat under pres

Mikkel Emil Jensen hæfter sig ved, at forventningerne til fremtiden fortsat er lave renter, og at bankerne kan få svært ved at øge indtjeningen. Han understreger, at investorerne kommer til at kigge efter bankernes løsninger.

"Investorerne vil holde øje med bankernes initiativer til at navigere i det negative rentemiljø. Jeg vil vurdere, at de initiativer, bankerne vil komme med, vil fokusere på omkostningerne. Simpelthen fordi der strukturelt er så hårdt et pres på indtægterne," siger analytikeren.

"Som jeg ser det, er mulighederne for at sikre initiativer, der kan løfte indtjeningen, begrænsede, så potentialet er bedre ved at reducere omkostningerne," vurderer han.

Ifølge Martin Munk er andendagsstigningen ikke en klar indikator for fremtiden, og derfor gælder det om at kigge frem mod torsdagens møde i Den Europæiske Centralbank (ECB).

"Det er vanskeligt at sige, om det her fortsætter, men jeg tror, at ECB-mødet på torsdag kunne være en spændende begivenhed for bankerne, hvis der kommer nogle tiltag, der kunne hjælpe dem," siger Martin Munk.

Han peger på, at det også kan smitte af på de danske banker, selv om det primært vil have effekt for de eurobundne af slagsen.

"Hvis man eksempelvis kunne differentiere indlånsrenten, som de europæiske banker har hos ECB, så ville det - udover at gavne de eurobundne banker - også kunne give en sektorudvikling, der også vil gavne og understøtte de danske banker," siger Martin Munk.

"Det, som alle venter, er en rentenedsættelse med 0,10 pct.point, og at Nationalbanken i så fald vil følge med, hvilket måske kan være med til at få flere banker til at give negative renter på private indlån," vurderer senioraktierådgiveren.

ECB ventes torsdag at sænke den ledende rente til minus 0,5 pct. fra minus 0,4 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News - og muligvis også offentliggøre nye pengepolitiske lempelser.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere