FinansWatch

Økonomer tror ikke rentesænkning fra ECB er nok til at nå inflationsmål

Der skal mere til end blot rentesænkning fra ECB for at nå inflationsmålet på knap 2 pct. Derfor ventes yderligere pengepolitiske lempelser.

Yves Logghe/AP/Ritzau Scanpix
Chefen for den finske centralbank, Olli Rehn, er en af de medlemmer af Styrelsesrådet, som bestemmer ECB's pengepolitik, der støtter en større lempelsespakke ved torsdagens rådsmøde. Foto: Yves Logghe/AP/Ritzau Scanpix

Det helt store fokuspunkt for markedet i denne uge er torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor der blandt markedsiagttagere er bred enighed om, at Styrelsesrådet vil sænke renteniveauet.

Det er dog ifølge flere økonomer, herunder Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, ikke nok til at bringe inflationen i eurozonen i mål med ambitionen, som er en inflation tæt på, men under 2 pct., og de venter derfor annoncering af andre pengepolitiske lempelser efter mødet.

"Ud over rentenedsættelsen regner vi med obligationsopkøb på 45-60 mia. euro om måneden i 12 måneder. Efter ECB’s egne analyser er det noget i den størrelsesorden, der skal til, hvis inflationen skal tæt på 2 pct., men om det rent faktisk vil virke, er et åbent spørgsmål."

"Selve rentenedsættelsen kommer ikke til at gøre den store forskel, ud over at det vil trække i retning af en svagere euro og dermed også svagere krone over for eksempelvis dollar," lyder det fra cheføkonomen i en kommentar.

Ved udgangen af 2018 stoppede ECB sit seneste støtteopkøb af statsobligationer - en såkaldt kvantitativ lempelse, der også kaldes et QE-program, hvor der siden 2015 er blevet købt obligationer for et beløb, der svarer til 19.000 mia. kr., for at sætte skub i økonomien.

Las Olsen forventer, at ECB vil sænke indskudsrenten med 20 basispoint til minus 0,6 pct., mens Jyske Banks chefstrateg, Ib Fredslund Madsen, forventer en rentesænkning på det halve - efterfulgt af en tilsvarende sænkning ved centralbankens møde i december.

"Vi forventer også, at ECB søsætter et system med differentierede indskudsrenter for at afbøde lidt af effekten på banksektoren fra den lange periode med negative renter. ECB er pt. den eneste centralbank med en negativ ledende rente, der ikke har et sådant system."

"Endelig som det sidste venter vi, at ECB lægger op til at starte en ny runde obligationsopkøb i fjerde kvartal med et omfang på 30 mia. euro pr. måned," vurderer chefstrategen i en kommentar.

Overtal af duer i styrelsesrådet

Den seneste tid har flere medlemmer af Styrelsesrådet, som er det organ, der beslutter pengepolitikken, dog talt dunder imod, at der til torsdagens rentemøde igangsættes en ny runde støtteopkøb af statsobligationer.

Blandt andre Madis Muller, chef for den estiske centralbank, og hans tyske ditto, Jens Weidmann, har argumenteret for, at den økonomiske situation ikke retfærdiggør en genoptagelse af QE-programmet.

Andre medlemmer af Styrelsesrådet, som tæller cheferne for de 19 centralbanker i eurozonen, støtter dog en større lempelsespakke, blandt andre den finske bankboss, Olli Rehn, og hos Danske Bank venter man, at disse er i overtal i rådet.

"På ECB’s julimøde lovede Mario Draghi den store pakke - spørgsmålet er nu, hvad vi har i vente. Der er åben strid mellem duer og høge i ECB’s styrelsesråd, og vores forventning er baseret på, at duerne er i flertal," vurderer cheføkonom Las Olsen.

Begge økonomer forventer, at Nationalbanken i kølvandet på ECB's rentesænkning vil følge trop med en sænkning af de danske renter. De forventer begge, at den danske indskudsrente sænkes med 10 basispoint til minus 0,75 pct.

"Det vil bringe os tilbage til den historiske bundrekord, og som det ser ud lige nu, vil det formentlig være nok til at undgå en for stærk krone over for euro, selv om ECB altså går længere," skriver Las Olsen fra Danske Bank.

Mødet i Den Europæiske Centralbank finder sted torsdag og afsluttes med en meddelelse til markedet klokken 13.45 dansk tid. Chefen for centralbanken, Mario Draghi, der til november erstattes af franske Christine Lagarde, afholder efterfølgende - klokken 14.30 - pressemøde om beslutningerne.

 

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere