FinansWatch

Sparekasse-direktører frygter regulering og it-udgifter mere end minusrenter

Negative renter i Nationalbanken er ikke godt for indlånstunge pengeinstitutter. Alligevel ser tre sparekasse-direktører større udfordringer for de mindre pengeinstitutter andre steder.

Lars Christensen, direktør for Brogager Sparekasse. | Foto: PR

Det er ærgerligt for en bankdirektør at se sit indlånsoverskud på skrump på en konto i Nationalbanken til en negativ rente på -0,65, mens man selv giver kunerne 0 i rente.

Alligevel er der andre bekymringer, der står højere på listen hos direktørene i Fanø Sparekasse, Broager Sparekasse og Langå Sparekasse, når det drejer sig om at sikre virksomheden en plads i fremtiden.

For Henning Balle, direktør i Fanø Sparekasse er det udgifterne til it, som han kalder "fuldstændig vanvittige".

"Det kan ikke blive ved med at gå, for så kan vi ikke overleve. Det slår os ihjel, førend de negative renter," siger Henning Balle.

I sit nylig aflagte regnskab for første halvår 2019 fremgår det, at udgifterne til Fanø Sparekasses datacentral er steget med 421.000 kr. sammenlignet med første halvår 2018.

Han kalder sig selv priviligeret, for så længe han har vækst i sin forretning og en god egenkapital, kan it-udgifterne håndteres. Men som det er nu, "vokser it-omkostningerne hurtigere, end jeg kan nå at hive penge ind i butikken".

Lyt til Jesper Berg

Eneste løsning er i Henning Balles optik en sammenlægning af datacentraler, så de nødvendige fælles dataimplementeringer kan laves billigere. Et synspunkt som direktør i Finanstilsynet, Jesper Berg, luftede i sidste uge.

"Kunne datacentralerne finde ud af at fusionere, kunne vi spare to tredjedele af udgifterne på de dataimplementeringer, der alligevel er fælles," siger Henning Balle.

På den østlige side af Sønderjylland – i Broager Sparekasse – skeler direktør Lars Christensen også nervøst til it-udgifterne.

"Jeg tror ikke ligefrem, det er den negative rente, der sætter gang i en fusionsbølge. Skulle der kommer mere gang i det, så er det som følge af regulering og it-omkostninger," siger han og kalder situationen med de negative rente for "sur".

Umiddelbart har det betydet en udgift på 1 mio. kr. i halvåret, vurderer Lars Christensen.

"Men da vi har en meget forsigtig tilgang til at investere vores overskudslikividitet, så er det sådan, det er. Vi vil da gerne låne dem ud, men vi har også en kreditpolitik, der skal overholdes, så det skal være gode kunder," siger han.

Svært uden Lopi

I Langå Sparekasse, der aflagde halvårsregnskab torsdag, kæmper sparekassedirektør Ole Bonde også med omfanget af compliance og it-implementeringer, som han har svært ved at se "enden på".

"Vi har ingen overvejelser om at indgå i en fusion, men det er klart, at det er ikke er blevet nemmere at drive pengeinstitut i en organisation af vores størrelse. Hvis vi ikke havde Lopi, ville vi være usædvanligt meget udfordret," lyder det fra Ole Bonde.

Minusrenter koster: Endnu en bankdirektør tror på færre banker

Jysk sparekasse opjusterer forventninger til året 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs