FinansWatch

Fusioneret sparekassedirektør: Negative renter kan sætte gang i ny sammenlægningsbølge

Udgifterne ved at have et stor indlånsoverskud placeret til negative renter i Nationalbanken, kan skubbe til en ny konsolideringsbølge i banksektoren, forudser adm. direktør i Dronninglund Sparekasse, Villy Sørensen. Også overtagende sparekassedirektør Vagn Hansen tror på flere fusioner fra Vendsyssel Sparekasse.

Foto: PR/Dronninglund Sparekasse

Udgifterne ved at have indlånsoverskud placeret til negative renter i Nationalbanken, kan meget vel blive den berømte dråbe, der får bægeret til at flyde over for landets sparekassedirektører og sende dem på jagt efter mulige fusionspartnere.

Det vurderer adm. direktør i Dronninglund Sparekasse, Villy Sørensen, der tidligere i dag har meddelt, at hans pengeinstitut fusionerer ind i Sparekassen Vendsyssel.

"Negative renter rammer især sparekasserne hårdt, for vi har ofte store indlånsoverskud. Vi har ca. 400 mio. kr. placeret i Nationalbanken, så det koster os ca. 2,5 mio. kr. om året. Det fremtvinger behovet for at finde synergier andre steder," siger Villy Sørensen.

Det er blandt andet udgifter til at opbygge buffere, have de rigtige mennesker ansat til at håndtere hvidvask og compliance, nye it-løsninger der er med til at sende omkostningerne i vejret for at drive sparekassevirksomhed.

"Det vælter ind fra alle sider med krav til at have kapital. Og det er dyrt at have kapital til kapitalbuffere, genopretningsbuffer og dit og dat. Samtidig skal vi som lille sparekasse leve op til de samme krav som store pengeinstittutter, når det gælder krav til compliance, anti-hvidvask og it-systemer," forklarer Vagn Sørensen.

Det er synd, at alting dør. Det er langt lettere at rive noget ned end at bygge op, og det går udover udkantsdanmar

Villy Sørensen, adm. direktør i Dronninglund Sparekasse

Rettidig omhu

Selv kalder han det rettidig omhu, at Dronninglund Sparekasse nu går en fremtid i møde under Sparekassen Vendsyssels vinger. For med en solvensprocent på 25,11 er han "ikke ude i tovene."

"Jeg er fuld af beundring overfor dem, der kæmper videre, men jeg er faktisk ked af udviklingen. Jeg synes, det er synd, at alting dør. Det er langt lettere at rive noget ned end at bygge op, og det går udover udkantsdanmark," siger Villy Sørensen.

I Sparekassen Vendsyssel, der bliver fusionens fortsættende brand, kalder adm. direktør Vagn Hansen løsningen for snusfornuftig.

"Vi har samme idegrundlag som garantsparekasser og opererer i samme område. Det er noget, vi har talt om med jævne mellemrum gennem længere tid, men som med alt andet, har det været en proces, der skulle modnes. Især i Dronniglund," siger han.

Vendsyssel har lang erfaring med fusioner

Vendsyssel Sparekasse har lang erfaring med fusioner. Seneste har sparekassen indlemmet resterne af Østjydsk Bank. Derudover har  Sparekassen Vendsyssel taget imod andre pengeinstutter 12 gange tidligere igennem de seneste 18 år.

Umiddelbart forudser Vagn Hansen, at indlemmelsen af Dronninglund kommer til at forløbe smertefrit.

"Jeg ser frem til, at det bliver en langt smidigere integration, end det var med Østjydsk bank, der havde mange komplicerede engagementer. Dronninglund ligner os mere," siger Vagn Hansen, der desuden kan glæde sig over, at de to sparekasser benytter samme it-leverandør i form af datacentralen SDC.

Ligesom Villy Sørensen forudser Vagn Hansen flere fusioner fremadrettet.

"Det er ikke sikkert, vi vil se ti om året, men jeg tror stille og roligt, der vil komme flere og flere," siger han.

Dog tror han ikke, det er de negative renter, der bliver udslagsgivende for sparekasserne.

"Har man en nogenlunde fornuftig sammensætning mellem indlån og udlån, så behøver det ikke være så slemt," lyder det fra Vagn Hansen.

Penge til lokalområdet

En del af fusionens aftalevilkår har handlet om, at Dronninglund Sparekasses egenkapital på 120 mio. kr. skal sættes i en fond, der investerer i garantkapital i den fortsættende sparekasse. Gevinsten – der ca. bliver 3,5 mio. kr. årligt – skal udbetales til almennyttige og velgørende formål i Dronninglund Sparekasse tidligere virkeområde.

"Det vil være ganske mærkbart. Også mere end vi ville kunne yde," siger Villy Sørensen.

Fusionen, der både skal godkendes af sparekassernes repræsentantskaber, Finanstilsynet og konkurrencemyndighederne, vil give Villy Sørensen en plads i nyoprettet direktørkomite i Sparekassen Vendsyssel. Her får han ansvaret for en ny afdeling for særlige engagementer, der enten er nødlidende eller trænger til lidt hjælp.

Alle andre ansatte i Dronninglund Sparekasse bliver ved med at have deres job, men i byer hvor der er overlap mellem Sparekassen Vendsyssels fillialer og Dronninglund Sparekasse, bliver der en bank mindre i bybilledet. Det drejer sig om byerne Brønderslev, Sæby og Frederikshavn. Filialerne i Hjallerup, Dronninglund, Aalborg og på Læsø opretholdes.

Forventningen fra Vagn Hansen er at, aftalerne omkring fusionen bør være på plads om en måneds tid.

Om stimen af fusioner ind i Vendsyssel Sparekasse fortsætter, tør han ikke love.

"Hvis jeg lige kigger på Vendsyssel, så er der ikke flere muligheder nu. Der er ikke noget vi aktivt opsøger, men skulle nogen spørge, så lytter vi da," siger han og understreger, at selvom der er synergier at hente ved at blive stor, så er der ingen ambitioner om at blive landsdækkende.

"Vi er i det midtnordjyske," fastslår han.

Dragsholm Sparekasse lukrerer på den gode oplevelse: Vi har ikke puttet en masse penge i markedsføring

Stor sparekasse viser nok engang fremgang: For hver kunde der går, kommer to nye 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs