FinansWatch

Jyske Bank forventer differentieret indskudsrente fra ECB i september

ECB er den eneste centralbank, som endnu ikke har et system med differentierede indskudsrenter.

Foto: Michael Probst / AP / Ritzau Scanpix

Når der 12. september afholdes møde i Den Europæiske Centralbank (ECB), vil det ikke blot resultere i en nedsættelse af indskudsrenten.

En lang periode med negative renter har nemlig ramt bankerne, og derfor forventer Jyske Bank, at ECB vil indføre et system med differentierede indskudsrenter.

Det fremgår af en analyse fra banken, der er forfattet af chefanalytiker Tina Winther Frandsen og cheføkonom Niels Rønholt.

"ECB er pt. den eneste centralbank med en negativ ledende rente, der ikke har et sådant system," skriver de i analysen.

"Der er cirka 1700 mia. euro i overskudslikviditet i Euro-systemet, som bliver forrentet til minus 0,4 pct. i ECB, og den kan formentlig komme ned i nærheden af 1000 mia., før Eonia-renten begynder at løfte sig fra bunden af rentekorridoren.

"En god del af likviditetsoverskuddet vil dermed kunne friholdes fra den negative rente uden at løfte de helt korte pengemarkedsrenter," lyder det fra banken.

Det kommer dog ikke til at være let at indføre et differentieret indskudsrentesystem, men det vil ifølge Tina Winther Frandsen og Niels Rønholt forstærke troværdigheden af ECB's forventning til udviklingen i de ledende renter.

Det er nu også forventningen, at centralbanken ved mødet i september introducerer en ny runde kvantitative lempelser.

"Vi vurderer, at ECB vil lægge op til det på septembermødet, men først formelt lancere opkøbene i fjerde kvartal. Vi vurderer, at opkøbene vil være af mindre omfang end tidligere, og at de vil indeholde både stats- og virksomhedsobligationer."

"Det er dog vigtigt at understrege, at vores forventning om et nyt opkøbsprogram er usikker, og såfremt nøgletallene overrasker positivt, kan ECB holde denne del af pakken tilbage," lyder det i analysen.

Jyske Bank forventer, at ECB sænker indskudsrenten med 10 basispoint til minus 0,5 pct., fremgår det af analysen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs