FinansWatch

Professor: Ansvaret for hvidvaskforsvar bør ligge hos Finanstilsynet

Regelstramningerne er nytteløse. I stedet er der behov for en omfattende reform, hvor ansvaret for hvidvaskbekæmpelse er et myndighedsansvar, der strækker sig på tværs af landegrænser. Det mener Tom Kirchmaier, professor ved CBS, skriver Finans.

Copenhagen Business School. Arkivbillede. | Foto: Anders Birch / Ritzau Finans

En del af ansvaret for hvidvaskbekæmpelse bør ligge hos Finanstilsynet, frem for hos banker og bagmandspoliti alene. Dertil skal systemet, der bekæmper hvidvask, være bygget op omkring automatisering og algoritmer - og det skal være underbygget af et internationalt, centraliseret register med alle bankers data på transaktioner og kunder i selskab med virksomhedsregisterdata og politimæssige oplysninger.

Sådan så verden ud, hvis det stod til Tom Kirchmaier, professor ved Copenhagen Business School, skriver Finans. Han mener, at der er akut behov for en omfattende reform af hvidvaskbekæmpelsessystemet.

"Når vi lader hvidvaskforsvaret være op til bankerne, gør vi dem blinde. De ser kun et fragment af det store billede. De er hver især alt for små til at kunne se mønstrene af den organiserede kriminalitet, som kører på tværs af banker og lande," siger han til Finans og peger på, at systemet derved er bygget til at fange de små fisk og lade de store fisk slippe væk.

Bankernes hvidvaskindberetninger ventes at slå rekord i 2019 

Bedre end ventet resultat og ændret udbyttepolitik hos Swedbank

Jyske Bank: Mistænkelige transaktioner fra erhvervskunder er steget 23 procent

Analytiker før Danske Banks halvårsregnskab: Spændingen er væk 

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs