FinansWatch

Analytiker før Danske Banks halvårsregnskab: Spændingen er væk

Da Danske Bank allerede har været ude med en nedjustering, er det begrænset, hvad der kan komme af overraskelser i halvårsregnskabet, påpeger analytiker.

En nedjustering og et sæt offentliggjorte regnskabstal fra Danske Bank for andet kvartal ti dage før det endelige regnskab lander den 18. juli, har taget spændingen af de tal, som banken kommer med torsdag morgen i det endelige regnskab for april, maj og juni.

I den forbindelse nedjusterede banken forventningerne til overskuddet efter skat i 2019 med 1 mia. kr. til 13-15 mia. kr.

Men som bekendt er det i detaljen, djævlen skal findes, og Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank, vil da også nærlæse de endelige tal, når de offentliggøres.

"Men det er småtingsafdelingen, vi snakker om. Vi har i store træk fået de tal, der betyder noget," siger han.

Danske Bank har offentliggjort foreløbige tal for de samlede handelsindtægter på 800 mio. kr. mod 1435 mio. kr. i andet kvartal 2018. Indtægterne er opgjort til 11.500 mio. kr. mod 11.452 mio. kr. i perioden sidste år, omkostningerne er steget til 6700 mio. kr. fra 5612 mio. kr. i andet kvartal 2018, og overskuddet efter skat er på 4000 mio. kr. mod et overskud i perioden sidste år på 4873 mio. kr

"Vi mangler at se ruten til tallene. Blandt andet hvordan gebyr- og renteindtægterne fordeler sig, for alt andet lige er gebyrerne nok begunstiget af den konverteringsbølge, vi har set," siger Mikkel Emil Jensen.

Fortsat færre kunder

Danske Bank har været ramt af kundeafgang i forbindelse med hvidvasksagen i Estland. I forbindelse med regnskabet for første kvartal oplyste banken, at omkring 8500 Nemkonto-kunder havde forladt banken i årets tre første måneder svarende til 0,6 pct. af bankens Nemkonto-kundebase i Danmark. I fjerde kvartal 2018 var det tilsvarende tal omkring 9900 Nemkonto-kunder.

"De har nok mistet nogle flere kunder, men jeg venter, at det fortsat ligger i et lavt niveau, og at det stadig drejer sig om privatkunder og ikke de store erhvervskunder," siger Sydbanks analytiker.

"I og med at der er en større konverteringsbølge i gang, er der nok nogen, der vælger at skifte bank ved den lejlighed," vurderer han.

Sparerunde på vej

De foreløbige tal viser, at omkostningerne er steget med mere end 16 pct., og det kan betyde, at Danske Bank i løbet af året kommer til at gennemgå den post med tættekam. Mikkel Emil Jensen er ikke afvisende overfor en sparerunde i banken i løbet af andet halvår.

"Men i og med, at den nye topchef kun har siddet på posten i seks uger, kommer der nok ikke til at være noget i det regnskab, der bliver offentliggjort på torsdag. Men jeg regner med, at vi får får en sparerunde med alt, hvad det indebærer, i løbet af dette år," siger han.

Og der kan være fyringer i skuffen:

"Det vil ikke komme som lyn fra en klar himmel. Det er strukturelt drevet," siger analytikeren.

Det er ikke noget nyt, at Danske Bank retter på sine forventninger. Det skete i forbindelse med regnskabet for første kvartal, en kom få dage inden jul 2018, og den 19. september sidste år skæmmede en donation bankens tal.

I forbindelse med regnskabet for første kvartal fastholdt Danske Bank forventningerne til hele året om et overskud dengang på 14-16 mia. kr. Det nye her var dog, at der nu var indregnet en indtægt på 1,3 mia. kr. fra salget af aktieposten i Danica Pension i Sverige i prognosen.

Få dage inden jul - 20. december 2018 - nedjusterede banken sine forventninger til årsresultatet, og der blev skåret 1-2 mia. kr. af prognosen for bundlinjen, så banken ventede et resultat efter skat "omkring" 15 mia. kr. mod tidligere et resultat på 16-17 mia. kr.

Og i efteråret sidste år trak en engangsdonation på 1,5 mia. kr. i forbindelse med indtjeningen på hvidvasksagen ned, da banken ikke ønskede "at drage økonomisk fordel af mistænkelige transaktioner, der har fundet sted i non-resident porteføljen i bankens estiske filial i perioden fra 2007 til 2015," oplyste Danske Bank i den forbindelse.

Danske Bank ventes at komme med regnskab for andet kvartal torsdag den 18. juli fra morgenstunden.

Sydbank-analytiker: Der ligger velkendte udfordringer bag nedjustering

Danske Bank nedjusterer forventningerne med 1 milliard: Bekæmpelse af hvidvask koster 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs