FinansWatch

Mulig Danske Bank-aftale med Nordea kan bane vej for Mobilepay i Finland

Danske Banks angivelige flirt med Nordea om Mobilepay bunder i, at betalingstjenesten kan opnå store fordele ved at sætte sig på det finske marked inden en potentiel stor fusion i hele Norden. Sideløbende er Mobilepay i forhandling med danske banker om medejerskab af distributionsselskab i Mobilepay, erfarer FinansWatch.

Foto: Mads Claus Rasmussen//

Nordea er ifølge Dagbladet Børsen tæt på at blive en del af ejerskabet af Mobilepay, som ejes af Danske Bank. Ifølge avisen er der tale om et projekt, der går under navnet "Project Onion."

Hvis det ender med en egentlig aftale, handler det for parterne om, at Mobilepay i første omgang har store strategiske fordele i at blive en mobilbetalingsmastodont i Finland, lyder det fra flere af hinanden uafhængige kilder med indsigt i processen over for FinansWatch.

For mens Mobilepay har sat sig tungt på markedet i Danmark - Swish og Vipps har gjort det samme i henholdsvis Sverige og Norge - er Finland stadig en åben slagmark på mobilbetalingsområdet.

Mobilepay er med en brugerbase på knap 1 million brugere i Finland den største spiller på det finske marked, men med en befolkning på i omegnen af 5,5 millioner borgere i Finland har Mobilepay slet ikke den samme udbredelse som i Danmark, hvor omkring 85 pct. af befolkningen bruger betalingsløsningen.

Finland er vigtigt marked

En aftale med Nordea, der har sit hovedsæde i Finland og er en stor bank i landet, kan således skubbe kraftigt på Mobilepays indtog på det finske marked.

Lykkes Mobilepay med at komme bredt ud i landet, står Mobilepay efterfølgende stærkere i kampen om at blive den afgørende spiller på hele det nordiske betalingsområde, lyder det fra kilder over for FinansWatch.

Betalingsområdet er præget af stor konsolidering i øjeblikket, fordi der er store skalafordele at opnå ved opkøb. Med et solidt ben i både Danmark og potentielt Finland kan Mobilepay således komme til at stå stærkt, hvis der skal opstå yderligere konsolidering mellem de nordiske mobilbetalingsløsninger.

Det vil være afgørende på et tidspunkt, hvor store internationale spillere som eksempelvis Apple Pay allerede er på vej bredt ud i Norden. Indtil videre har Nordea dog hjulpet med at udbrede en konkurrerende mobilbetalingsløsning i Finland, og derfor er det vigtigt for Danske Bank at få hjælp fra Nordea, lyder vurderingen.

Samtidig er ambitionen, at Mobilepay skal kunne fungere som mulighed for netbetaling og mobiloverførsler på tværs af de nordiske lande via det nordiske betalingssamarbejde P27.

I dialog med danske banker

Mobilepay, der er ejet af Danske Bank i dag, er struktureret som et holdingselskab og et distributionsselskab.

Ifølge FinansWatchs oplysninger ligger Nordeas interesser i at blive medejer af holdingselskabet, der er kronjuvelen forstået på den måde, at det er her, at udviklingen af Mobilepay foregår, og her rettighederne til teknologien ligger.

Mobilepay har tidligere meldt ud, at man godt kunne se flere banker i ejerstrukturen. Men når det gælder danske banker, er der ifølge FinansWatchs oplysninger alene tale om forhandlinger om at indgå i distributionsselskabet.

De øvrige danske banker har nemlig ikke samme interesse som Nordea i at købe sig ind i holdingselskabet, når de ikke er tilstede på andre markeder end det danske.

Kort fortalt vil et bredere ejerskab i distributionsselskabet betyde, at de øvrige danske banker vil få en større bid af kagen, når der bliver betalt med Mobilepay i danske butikker.

Mobilepay har endnu ikke vist sig i stand til at skabe overskud, men butiksbetalinger - som er der, hvor Mobilepays primære indtægter kommer fra - fylder dog trods alt mere og mere.

En fortsat større andel af butiksbetalinger er helt afgørende, da de øvrige danske banker naturligvis ikke ønsker at købe sig ind i en underskudsforretning. For mens de populære person til person-overførsler er gratis for forbrugerne, er der udgifter for selskabet i forbindelse med at gennemføre overførslerne.

Fyring af Jesper Nielsen

Et bump på vejen i forhandlingerne har ifølge FinansWatchs oplysninger imidlertid været, at Danske Bank for nylig valgte at fyre den tidligere midlertidige topchef Jesper Nielsen for hans ansvar i bankens gebyrsag.

Set med Mobilepay-øjne giver det nu udfordringer, fordi Jesper Nielsen var en stor drivkraft i udviklingen af Mobilepay og i udviklingen af det nordiske betalingsprojekt P27.

Indtil videre er Danske Banks Frederik Gjessing Vinten blevet udnævnt som konstitueret formand for Mobilepay. Dermed ligger opgaven om at skabe et bredere ejerskab af Mobilepay i hvert fald foreløbigt på hans bord.

Hverken Danske Bank eller Nordea har nogen kommentarer til artiklen.

Medie: Nordea i forhandlinger om at købe sig ind i Mobilepay

Mobilepay har fuld fart på i Finland 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs