FinansWatch

Målmandstalentet kunne se, at hans slid ville betale sig i finanssektoren

Når danske elitesportsudøvere skal finde en karriere nummer to ved siden af eller efter sporten, ligger et job i finanssektoren lige til højrebenet, og der er rift om dem i sektoren. Målmandstalentet Emil Ousager droppede foldboldkarrieren fordi vejen til succes er kortere i finansbranchen.

Pokalfodbold på Tingbjerg Ground: Brønshøj - OB 1-0. OB's Emil Ousager taber bolden. | Foto: Jens Dresling

Han var kendt som det blonde målmandstalent i superligaklubber som AGF og OB. En reflekteret fodboldspiller, der gerne talte om ambitioner og skuffelser i medierne, og som en af banebryderne holdt fast i at uddanne sig uden for banen. Nogle af holdkammeraterne forstod nok ikke hans valg, da han droppede sin privilegerede tilværelse som professionel, men Emil Ousager mente selv, at vejen til succes ville være kortere i finanssektoren.

Fire år efter sit karriereskift er han netop avanceret til senior sales manager i Nordea Markets.

"Jeg fik min første fuldtids fodboldkontrakt, da jeg stoppede på gymnasiet og var fuld tid i et år. Men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg havde brug for mere indspark i min hverdag. Jeg besluttede mig derfor for at læse videre. Jeg trænede hver dag fra 10-12, så det skulle passes ind."

Det var ikke velansat at studere

Emil Bekker Ousager fik hjælp fra Spillerforeningens uddannelsesrådgivning Study4Player og var en af de første, der benhårdt prioriterede at få en videregående uddannelse. Lige da han skulle til at starte på Syddansk Universitet på økonomistudiet, blev han solgt fra barndomsklubben OB til Randers FC. Så han startede i stedet på Aarhus Universitetet, der endnu ikke havde så veludviklet en ordning til elitesportsfolk.

"Det var svært de første år. På det tidspunkt var det ikke så velanset i klubberne at studere ved siden af, så jeg skulle tage mig selv i håret hver dag," husker han.

Men der blev lagt en studieplan, som Emil Bekker Ousager holdt sig til. Han skulle tage 70 pct. af de fag, som en almindelig årgang havde og en bachelor og kandidatgrad blev normeret til at tage syv år i stedet for fem. Og den plan holdt han. Han skiftede klub tilbage til OB og fik mere støtte til at klare studierne på Syddansk Universitetet, blandt andet gennem en buddy-ordning, hvor studiekammerater tog noter til ham, når der var kamp og træning.

Den første jobansøgning

Fodboldkarrieren tog ham fra OB over AGF, hvor han efter en hård sæson måtte se en nedrykning fra Superligaen i øjnene, og det satte gang i spekulationerne om, hvad der så skulle ske.

"Man kan aldrig rigtig planlægge ens karriere, og jeg skulle overveje, hvad der så skulle ske efter AGF rykkede ned. Så jeg kom tilbage til OB, og det passede med, at jeg manglede et par fag og et speciale," siger han.

Emil Bekker Ousager var på det tidspunkt 26 år og havde mulighed for at fortsætte karrieren i fodbold. Måske ikke som førstevalg på målmandsposten, men stadig med en fornuftig indtægt og muligheder for at avancere på sigt. Han kunne også søge mod udlandet for at sætte mere fart i tingene.

Men i stedet skrev Emil Bekker Ousager sin første jobansøgning. Han skrev faktisk to, til stillinger i to forskellige banker, der ville kunne få gang i hans finanskarriere. Han kom også til samtale begge steder og fik tilbudt begge stillinger. Han takkede "ja" til at blive assistant dealer i Nordea.

Vejen til succes kortere i erhvervslivet

Udmeldingen om, at målmandstalentet, der havde tilbragt en sæson primært på bænken, selv sagde farvel og tak nåede alle danske medier. Fodboldkollegaerne forstod ikke helt Emil Bekker Ousagers valg.

"Da jeg startede på min uddannelse, var der mange, som ikke forstod, hvorfor jeg gad det. Vi var meget få, der læste videre på det tidspunkt, men der er sket en kæmpe holdningsændring på det punkt i dag. Men der er nok endnu færre, der forstår, hvorfor jeg valgte fodbolden fra. Som gennemsnitsfodboldspiller har du et meget privilegeret job."

Men videre, det ville han. Nogle af karrierefrustrationerne havde Emil Ousager luftet til sportsmedierne. Han ville væk fra bænken, han ville være førstevalg hver gang, han ville ikke kæmpe om nedrykning.

"Jeg var ret overbevist om, at vejen til succes faktisk var kortere i erhvervslivet," siger han.

Fra grønsvær til handelsgulv

Da indeværende sæson i 2015 var spillet færdig, rykkede Emil Ousager fra Odense til København og skulle for første gang på arbejde uden fodboldstøvler og i et kontormiljø. Og det var ikke helt nemt.

"Jeg oplevede det sådan, at den første måned var rigtig hård. Bare det med at sidde på et kontor, lære begreber og systemer, det var svært."

Men det gik godt. Under et år efter sin start, blev han trader og handlede obligationer, senere seniordealer med fokus på euro swaps og i juni i år blev han senior sales manager i Nordea Markets. Her har han fået en større berøringsflade, og det er blandt andet ham, som de institutionelle kunder får i røret, når Nordea laver opsøgende arbejde på renteområdet.

Vant til at blive råbt til på banen

Markets-afdelingerne i de største banker er måske et af de mest konkurrencedrevne og spidsbelastede steder  i den finansielle sektor. Det var Emil Ousager egentlig ikke klar over, før han stod midt i det.

"Jeg må være ærlig at sige, at jeg måske ikke var helt så bevidst om det, men når jeg ser tilbage, så er det helt sikkert det helt rigtige sted for mig," siger han. 

Nordeas handelsgulv er det største i Danmark, og selvom automatiserede handler har erstattet stereotypen på tradere, der råber i telefonen for at købe og sælge på vegne af kunderne, er der stadig en intensitet, der kan minde om en kampstemning.

"Noget af det, jeg kan bruge fra sporten, er naturligvis at håndtere situationer, hvor der er pres på. Jeg har været vant til folk, der råber til dig på banen og larm. Det har klart hjulpet mig, når kunder spørger om priser, der er store bevægelser på markedet og man skal træffe hurtige beslutninger."

Hårdt arbejde betaler sig

Efter otte år som superligaspiller og kampen om pladsen i målet, har Emil Ousager fundet en arbejdsplads, der belønner indsatsen.

"Jeg er rigtig glad for at være i Nordea, for hvis man tager ansvar, så er det også muligt at komme frem. Det er klart, at man kan se, at hårdt arbejde betaler sig."

Har Nordea et fodboldhold, som du spiller på?

"Vi har faktisk en del interne hold, men jeg har ikke haft lysten til at spille igen. Fodbold er et kapitel, som indtil videre er lukket. Nu nyder jeg at have fri i weekenden."

Gamle holdkammerater fra Superligaen bliver konkurrenter i forsikringsverdenen

 

Fodbolddrengen skulle aldrig i fars fodspor 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs