FinansWatch

Ny undersøgelse: Præstationsløn kan øge risikoen for depression, stress og angst

Flere medarbejdere er nødsaget til at få recept på medicin mod depression eller angst, når virksomheder indfører præstationsløn, viser et nyt omfattende studie fra Aarhus Universitet.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Det kan påvirke medarbejdernes psykiske helbred negativt, når virksomheder skifter fra fast løn til incitamentsaflønning, hvor lønnen helt eller delvist afhænger af medarbejderens præstationer på jobbet.

Det fastslår et nyt omfattende studie fra Aarhus Universitet, der konkret peger på, at overgangen i mange tilfælde øger risikoen for enten depression, stress eller angst.

Specifikt viser undersøgelsen, at et skifte til præstationsløn betød et øget forbrug af medicin mod angst og depression på mellem 4 og 6 pct. hos de berørte ansatte i forhold til andre virksomheders medarbejdere.

”Det bekymrende er, at dette formentlig kun er toppen af isbjerget. Én ting er at gå til sin læge og bede om at få udskrevet medicin mod depression og angst. Men man kan jo også forsøge at håndtere det på egen hånd gennem selvmedicinering eller via samtaler med en psykolog. Det kan vi jo ikke måle i dette studie,” udtaler en af professorene bag undersøgelsen fra Aarhus Universitet, Michael S. Dahl, i en pressemeddelelse.

I alt omfattede studiet næsten 320.000 fuldtidsansatte medarbejdere i ca. 1300 danske virksomheder, og det baserede sig på data om lønforhold, demografi og medicinske recepter i perioden 1996-2006.

På baggrund af studiet kan det ikke slås fast, at indførelsen af præstationsløn er den direkte årsag til et øget forbrug af antidepressiver blandt medarbejderne. Det skyldes, at der kan være forskellige årsager til, at de ansatte får udskrevet receptpligtig medicin. Derimod konstateres det, at der er et såkaldt signifikant sammenfald mellem indførelsen af præstationsløn og et øget forbrug af medicin.

FinansWatch har på det seneste sat udbredelsen af bonusordninger og incitamentsaflønning i finanssektoren under lup, hvor der i de enkelte virksomheder er stor forskel i holdningen til en præstationsbaseret aflønnigsform.

Overordnet viser en undersøgelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), at anvendelsen af variabel løn er på tilbagetog i sektoren. I 2008 udgjorde den variable andel af den samlede lønsum 5,2 pct., men i 2018 er andelen faldet med 1,2 procentpoint til 4 pct.

Få et overblik over anvendelsen af incitamentsaflønning og bonusordninger i sektoren i artiklerne herunder:

Bonusordninger er på retræte i finanssektoren

Sparekasse afviser bonusordninger: Dygtig ledelse står stærkere end "ussel mammon"

Holdånd og tilfredse medarbejdere får Nykredit til at anvende bonusser

Jyske Bank om bonusordninger: "Du forstærker den egoisme, der i forvejen eksisterer i mennesker"

Headhunter: Bonusser skubbes i baggrunden – fast løn og image fylder mere

Topdanmark udvider bonusprogram til ledere og varsler klarere aflønningsstruktur

Topdanmark går uden om "revolver-metoder" i aflønning af sælgere

Rådgiver: Nye regler kan bremse særlige bonusordninger i finansvirksomheder

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere