FinansWatch

Nationalbank-chef: Banker kan være startet for sent med polstring

"Jeg tror faktisk, at vi er kommet lidt for sent i gang, i forhold til hvor vi er i konjunkturen," siger chef for Finansiel Stabilitet i Nationalbanken om bankernes polstring.

Foto: /Ritzau/SCHNOOR SØREN

Når vinde blæser i bankernes retning med lave nedskrivninger og store overskud, så er det tiden til, at bankerne lægger lidt til side til vanskeligere tider.

Det påpeger Karsten Biltoft, der er chef for Finansiel Stabilitet i Nationalbanken.

"Buffere er ikke en eksakt videnskab. Men det er vel grundlæggende sådan, at bufferen skal bygges op i gode tider. Er det gode tider i Danmark? Ja, det er det. Og jeg tror faktisk, at vi er kommet lidt for sent i gang, i forhold til hvor vi er i konjunkturen," siger Karsten Biltoft i forbindelse med præsentationen af Nationalbankens halvårlige stresstest mandag.

"Mit råd er at holde igen og bygge kapitalen op. Vi er et pænt stykke inde i en højkonjunktur - hvis vi ikke skal bygge den op nu - hvornår skal vi så?," siger han.

Peter Ejler Storgaard, der er chef for finansielle institutioner i Finansiel Stabilitet, siger, at de meget lave nedskrivninger i bankregnskaberne lige nu vil ændre sig, når konjunkturerne ændrer sig.

"Nedskrivningerne bliver ikke på det meget lave niveau. Lige nu er resultatet faktisk stadig meget pænt - og en del af baggrunden for de høje overskud i bankerne er, at nedskrivningerne er meget, meget lave."

"Faktisk ligger de meget nær nul. Oveni kommer tilbageførsler fra tidligere nedskrivninger. Men vi forventer, at nedskrivningerne kommer tilbage til et mere normalt niveau de kommende år," siger Peter Ejler Storgaard.

"Og får vi lavere BNP-vækst og et tilbageslag i økonomien, så kommer der betydeligere nedskrivninger og dermed lavere indtjening," siger han.

I stedet for at lægge til side i de fede år til kommende magre har bankerne "givet" pengene væk til aktionærerne.

"De systemiske pengeinstitutter sendte i 2018 mere end 20 mia. kr. tilbage til aktionærerne på baggrund af overskuddet på lige i omegnen af 30 mia. kr. i 2017, hvilket var rekord," siger Peter Ejler Storgaard.

"Resultatet er, at de systemiske institutter kom ud med en lavere overdækning end året før. Oveni ser vi en skærpelse af kapitalkravene de kommende år, så vi vi synes, det er vigtigt, at bankerne ser på at tilbageholde en del af overskuddet," siger han.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs