FinansWatch

Kæmpe bøder på Wall Street - men ringe inddrivelse

De amerikanske børsmyndigheder har svært ved at inddrive de bøder, som de udstikker til store selskaber på Wall Street.

Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/Ritzau Scanpix

I USA slår myndighederne sig ofte på brystet, når de annoncerer kæmpe bøder for regelovertrædelser på Wall Street. Og tallene er da ofte astronomiske i forhold til det, man ser andre steder i verden. Der er dog lige et enkelt "aber dabei", og det er, at store dele af de uddelte bøder aldrig betales. Det skriver The Wall Street Journal.

I de foregående fem finansår, der sluttede i september 2018, uddelte de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commisssion (SEC) bøder for 20 mia. dollar. Men kun 55 pct. af beløbet er blevet betalt, fremgår det af en opgørelse fra SEC. I den forudgående femårige periode var bødestørrelserne samlet på 14,6 mia. dollar. Med en betalingsrate på 60 pct.

I netop det seneste finansår, 2018, fik SEC kun 28 pct. af de 4 mia. dollar, myndighederne havde stanget ud i bøder, i kassen. Det er den laveste rate i ti år, men forklares med et meget usædvanligt forlig, SEC indgik med brasilianske Petrobras, der accepterede en bøde på op mod 1,7 mia. dollar, som selskabet måske aldrig skal betale.

Samlet har børsmyndighederne nu afskrevet mere end 10 mia. dollar i bøder, SEC har udskrevet siden 2009, beregner The Wall Street Journal, og ved udgangen af 2018-regnskabsåret havde SEC 1,5 mia. dollar til gode. Børsmyndigheden venter dog kun at kunne inddrive 228 mio. dollar af dem.

SEC bekræfter afskrivningernes størrelse over for avisen, men fremhæver, at de sker af hensyn til bogføringen, og at det ikke er ensbetydende med, at skyldnerne får lov at slippe.

"Vi har en engageret gruppe af advokater og jurister i det dedikerede kontor til inddrivelse, som arbejder hårdt på at inddrive disse midler, hvoraf en stor del vil blive distribueret til de investorer, der er påført skade," siger John Nester, talsmand for SEC.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs