FinansWatch

Tusindsvis af indberetninger om hvidvask fører kun til få domme

Landets banker har indberettet tusindvis af potentielle hvidvasksager, men kun meget få tilfælde medfører en tiltale eller en dom.

Rasmus Jarlov | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

De danske banker har indberettet i tusindvis af sager om mistanke for hvidvask, men kun meget få tilfælde medfører en tiltale eller en dom.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af en ny analyse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) eller bagmandspolitiet.

I 2016 førte SØIK 24 sager, hvor de danske banker var blevet udnyttet til hvidvask, frem til dom, men det tal står i forhold til hele 13.377 indberetninger om mistanke fra den danske finanssektor.

Frem til juli 2018 var hvidvask ikke en selvstændig straffelovsovertrædelse, men hørte under andre overtrædelser, herunder hæleri. SØIK har på den baggrund gennemgået 1033 hælerisager, som blev afsluttet i 2016. Heraf omhandlede 134 af sagerne også hvidvask, og altså kun 24 af dem vedrørte hvidvask gennem bankerne.

"Vi synes ikke, indsatsen har været stærk nok, og det er derfor, vi har styrket den. Det er der ingen tvivl om," forklarer erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til Dagbladet Børsen.

Efter at Folketinget har strammet op på området og tilført yderligere ressourcer til myndighedernes arbejde, venter ministeren at se en meget "stærkere kontrol".

Søren Stenderup, direktør i selskabet Digital AML ApS, der udvikler systemer til bekæmpelse af hvidvask peger på, at bankernes tusindvis af ansatte, som fokuserer på hvidvaskbekæmpelse, reelt spilder deres tid.

"Vi bruger milliarder på at finde nogle ganske få," siger Stenderup til Børsen.

Mere fra FinansWatch

Spar Nord udsteder kapital for 500 mio. kr.

Spar Nord er nået til enighed med en række professionelle investorer om udstedelse af tier 2-kapital. Obligationerne udstedes med Nykredit og Spar Nord som Joint Bookrunners.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs