FinansWatch

Mistede du overblikket? Her er hovedpointerne fra regnskabstung dag

Danske Bank, Nordea og ATP afleverede kvartalsregnskaber tirsdag morgen. Få overblikket over regnskaberne her.

Tirsdag morgen var tung på regnskaber fra flere af de største finansaktører herhjemme.

Først tikkede der friske kvartalstal ind fra Nordea kl. 6.30., en halv time senere var det ATP's tur, og kl. 8.00 præsenterede Danske Bank tal for årets første tre måneder.

Nedenfor er et overblik over de vigtigste pointer i regnskaberne – tryk på links for at læse nærmere.

Nordea skuffede investorerne

Nordea måtte i regnskabet for første kvartal se både nettoresultatet falde mærkbart til 3,3 mia. kr., hvilket både er lavere end de 5,5 mia. kr. året før og under analytikernes forventninger.

Samtidig kunne den nordiske storbank offentliggøre, at den hensætter ikke mindre over 700 mio. kr. til mulige hvidvaskbøder. Ifølge topchef Casper von Koskull skal pengene dog ikke nødvendigvis alene bruges på den bøde, som banken forventer at få i Danmark.

I den danske del af Nordea-butikken kan banken melde om fremgang i udlånet til private og erhvervskunder – til gengæld må den danske afdeling konstatere, at kundetilfredsheden falder.

Bankens kapitalforvaltningsenhed kunne gælde sig over, at kapitalen under forvaltning steg med hele 131 mia. kr., men alligevel endte indtægterne en spids lavere.

Danske Bank fik svær start på året

Hos konkurrenten Danske Bank var der også skuffende udmeldinger ved tirsdagens regnskab for første kvartal 2019. Regnskabet, der med en indtjening på 3 mia. kr. landede væsentligt under analytikernes forventninger, viste, at banken har tabt 8500 Nemkonto-kunder i perioden.

Regnskabet, der reelt indeholdt en nedjustering af forventningerne, medførte store kurstæsk til Danske Bank fra morgenstunden. Den negative udvikling fortsatte op af formiddagen, hvor aktien var faldet med over 8 pct. siden mandagens lukkekurs.

Danske Banks midlertidige topchef, Jesper Nielsen, lagde da heller ikke skjul på over for FinansWatch, at der er tale om en "sløj start" på året. Mindre meddelsom var han, da han blev bedt om at svare på sin egen fremtid som mulig permanent topchef i banken.

Danske Banks pensionsselskab, Danica, løftede sit resultat med 22 pct. til 381 mio. kr., hvilket især var som følge af udviklingen på aktiemarkederne, mens også indtægter fra det tidligere SEB Pension trækker op.

Til gengæld er det gået tilbage på forretningen for de underskudsramte syge- og ulykkesforsikringer, selvom Jesper Mølskov Høybye, finansdirektør i Danica, fortalte til FinansWatch, at man begynder at kunne se effekterne af de initiativer, som pensionsselskabet har gjort for at forbedre områdets lønsomhed.

I Danske Banks realkreditben dykkede udlånet i første kvartal, hvilket ifølge direktør Carsten Nøddebo skyldes, at kunderne har afdraget hurtigere, end realkreditselskabet har formået at få nye forretninger ind.

Samtidig var en markant engangsudgift med til at nedbarbere overskuddet i Danske Bank Wealth Management med 16 pct. i årets første kvartal.

ATP leverede ”historisk” afkast

Når det gælder ATP, kom pengetanken med tirsdagens regnskab godt fra land i 2019 med et rekordhøjt afkast på 20 mia. kr., hvilket svarer til 21,7 pct. af pensionskassen frie reserver, bonuspotentialet. ATP kaldte da også selv afkastet for ”historisk højt”.

Bo Foged, midlertidig direktør i ATP, uddybede over for FinansWatch med, at man har søgt i ATP’s arkiver uden at kunne finde et investeringsafkast lige så højt.

I ATP tror man dog på, at man er i enden af en konjunkturcyklus, hvorfor sandsynligheden for et kommende fald i markederne er større end for det modsatte. Derfor har ATP lagt sig "en spids" under sit risikopejlemærke, fortalte Bo Foged.

SEB i markant fremgang

Foruden ovenstående regnskaber præsenterede svenske SEB også kvartalstal tirsdag morgen, og modsat Danske Bank og Nordea kunne svenskerne melde om markant fremgang. Bundlinjen hos steg hele 17 pct.

Læs øvrige historier fra FinansWatch nedenfor:

Forsikringskonkurser har kostet: Garantifond tabte næsten 1 mia. kr. i 2018

Store danske banker smider kræfterne efter den grønne dagsorden

GF Forsikring fortsætter vækst mens bundlinjen daler

DIP-formand forventer myndigheders fusionsafgørelse i sensommeren

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs