FinansWatch

USA: Demokraterne udtrykker bekymring for centralbankens uafhængighed

Demokraterne udtrykker bekymring for den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, uafhængighed, i kølvandet på den kritik præsident Donald Trump har rettet mod centralbanken.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Nicholas Kamm

Centralbankchef Jerome Powell skal diskutere økonomien på et møde i Washington under en forsamling af politikere fra Demokraterne torsdag aften. Debatten vil foregå for lukkede døre. Det skriver Bloomberg News.

Den demokratiske politiker Hakeem Jeffries, der er medlem af Repræsentanternes Hus, fortæller ifølge nyhedsbureauet, at der er en "generel bekymring" i partiet for, hvorvidt præsidenten forstår centralbankens rolle.

Han fortæller desuden, at Powell sandsynligvis også vil blive spurgt ind til den kritik, centralbanken har modtaget fra den amerikanske præsident.

Donald Trump kritiserer flere gange Fed

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange kritiseret Federal Reserve for at afspore den gode udvikling i økonomien ved at løfte renterne for meget. Han langede eksempelvis ud efter centralbanken i starten af april.

"De bør sænke renterne, og de bør droppe de kvantitative stramninger," sagde præsidenten ifølge Bloomberg News fredag til to journalister, da han forlod Det Hvide Hus.

Ifølge nyhedsbureauet henviste han til, at Federal Reserve skal stoppe med at reducere bankens egen balance, hvilket ellers først er planlagt at ske ved udgangen af september.

Centralbanken har en enorm obligationsbeholdning, som banken løbende siden slutningen af 2017 har reduceret ved ikke at geninvestere alle pengene, når obligationer er udløbet eller indfriet.

Trump vil nominere sine egne

Donald Trump er også blevet mødt af kritik fra Demokraterne for hans valg af de to medlemmer, som han vil nominere til centralbankens ledelse.

Den ene er Herman Cain, der stillede op som intern kandidat hos Republikanerne til præsidentvalget i 2012, hvor Mitt Romney dog endte med at blive partiets endelige kandidat. Den anden er Stephen Moore, der er præsidentens tidligere kampagnerådgiver.

Larry Kudlow, der er økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus, fortalte i sidste uge ifølge nyhedsbureauet AP, at nomineringerne ikke har til formål at underminere centralbankens politiske uafhængighed.

Jerome Powell tiltrådte posten i februar sidste år og erstattede Janet Yellen, og siden da har han fortsat Federal Reserves rentebane med gradvise renteforhøjelser.

På det seneste rentemøde i marts i år signalerede centralbanken dog, at den ikke vil hæve renten på noget tidspunkt i hele 2019 - i modsætning til i december, hvor banken antydede to renteforhøjelser i år.

 

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs