FinansWatch

Som et monster i en Stephen King-roman: Sådan regner markedet hvidvask ind i bankaktierne

FW PODCAST: Analytiker Mads Thinggaard fra ABG Sundal Collier indtager i denne FinansWatch-podcast om vejen ud af banksektorens tillidskrise rollen som aktiemarkedets stemme. Spørgsmålet er, hvordan man får hvidvask ind i et excel-ark?

Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Hvidvask-sagerne, der skyller ind over Europa, har sat grå hår i hovedet på investorerne i særligt Danske Bank. Ikke bare fordi kurserne er styrtdykket – det er naturligvis slemt nok i sig selv.

Men for et efficient marked, der optimalt skal indkapsle al tilgængelig information i prisdannelsen, er risikoen for bøder fra myndighederne en nærmest umulig størrelse at håndtere. Udfaldsrummet er enormt.

"Der er mange grunde til, at reaktionen er så voldsom. En af de vigtigste ynder jeg at kalde "Stephen King-effekten." Det er den effekt, man får, når der er et eller andet monster, der truer bag en dør, men du ved ikke rigtigt, hvor stort det er," siger Mads Thinggaard fra børsmægleren ABG Sundal Collier i ny podcast fra FinansWatch.

Prisen for hvidvask

Det seneste års tid har vist, at alle gode intentioner om at ramme plet på estimaterne for de kommende års indtjening er frugtesløse. Kursdannelsen er ramt er hvidvasksyge.

Selv om Danske Banks aktier har fundet et stabilt leje i løbet af 2019, indikerer niveauet fortsat, at markedet tilllægger det værst tænkelige scenarie en vis sandsynlighed.

I denne episode af FinansWatch Podcast ser vi nærmere på den helt særlige og nye disciplin, aktørerne på aktiemarkedet skal mestre: Hvad er prisen for hvidvask?

Ifølge Mads Thinggaard har aktiemarkedet fortsat indregnet det værst tænkelige scenarie i en eller anden grad. Det store monster består nemlig i tvivl om kapitalgrundlaget, fundingen, adgangen til dollar og således til Danske Banks overlevelse.

Om ikke andet svarer den aktuelle markedsværdi på lige over 100 mia. kr. til, at Danske Bank står over for en gigantisk bøde på omkring 40 mia. kr. fra USA – "Working for Uncle Sam"-teorien, kalder Mads Thinggaard det.

"Markedet giver anledning til et spørgsmål om, hvem Danske Bank egentlig tjener penge til. Er det til aktionærerne, eller er det til den amerikanske stat?" siger Mads Thinggaard.

Han mener personligt, at bødestørrelsen kun bliver en tiendedel af de 40 mia. kr., som markedsværdien indikerer.

I podcasten kan du høre, hvordan Mads Thinggaard får bøderisikoen ned i excel-arket, og om hvordan et stort forlig med den danske stat – med amerikanernes velsignelse – kan ende med en langt hurtigere afgørelse end frygtet.

Hør hele FW Podcast i afspilleren her på siden.

Du er velkommen til at downloade og abonnere på alle vores podcast i iTunes eller Spotify

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs