FinansWatch

Udbetalingskrav bremser lån til andelsboligkøbere

De nyeste regler hindrer især unge i at købe andel. Opsparingskravet er blevet større, end mange tror.

Foto: Ritzau Scanpix/Daniel Hjorth

Køb af andelsbolig er blevet sværere for dem, som hverken har opsparing eller forældre med dybe lommer – og mange boligsøgende aner ikke, at reglerne er ændret. Det skriver Politiken.

De nyeste regler indeholder lovkrav om, at købere skal stille med en udbetaling, som kan være flere gange større, end mange boligsøgende tror. Det kommer bag på mange, fortæller bankfolk.

"Der er simpelthen nogen, der ikke kan komme igennem nåleøjet. Det kan være på grund af egen økonomi, men det kan faktisk også være på grund af andelsboligforeningens økonomi," siger Mikkel Høegh, der er boligøkonom i Jyske Bank, til Politiken.

Mange tror, at udbetalingen skal dække 5 procent af prisen på selve andelsbeviset. En andelsbolig til 1,2 millioner kroner ville dermed kræve en udbetaling på 60.000 kroner. Men udbetalingen skal også dække 5 procent af den del af foreningens gæld, som man i princippet overtager, når man køber en andel. Og det kan medføre en betragtelig større udbetaling.

Flere banker oplever af den grund at måtte sige nej til flere end tidligere.

"De øgede krav går især ud over de yngre købere, som har fået sværere ved at komme ind," siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til Politiken.

Kravet om udbetaling udspringer af en politisk aftale fra november 2017. Formålet er at gøre andelshaveres økonomi mere robust over for prisfald på boligen.

I Boligøkonomisk Videncenter under Realdania understreger seniorøkonom Marc Lund Andersen, at man er tilhænger af udbetalingskravet ved køb af andelsbolig, men en egenbetaling på 5 procent af den tekniske værdi er i overkanten:

"Det rammer ganske enkelt mange for hårdt, særligt med tanke på, at andelsboliger oprindelig var tiltænkt en rolle som mulig bolig for mindre velhavende," siger Marc Lund Andersen til Politiken.

Finanstilsynet oplyser, at en vejledning i, hvordan banker vurderer, om udbetalingen kan være lavere eller højere, er på vej i høring. Udgangspunktet er stadig 5 procent af den tekniske værdi.

(DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF POLITIKEN)

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs