FinansWatch

Medie: Skandaleramt ukrainsk præsident overførte millioner gennem Swedbank

Ukraines tidligere præsident skal have ført millioner gennem svenske Swedbank i Baltikum for at hvidvaske dem, skriver SVT. Præsidenten er i dag dømt for landsforræderi.

Victor Yanukovych på en FN-møde i efteråret 2013, kort før han blev afsat. | Foto: Brendan McDermid

Swedbank har angiveligt været brugt til hvidvask af 5,8 mia. euro, over 40 mia. kr., og en del af disse penge skal være kommet fra Victor Yanukovych, den tidligere ukrainske præsident, der blev afsat under store protester fra befolkningen i 2014.

Det skriver SVT, der også først berettede om hvidvasksagen.

Hvidvasken skal være foregået i baltiske filialer af Swedbank, og det trækker også tråde til Danske Banks noget større og stadig verserende hvidvasksag i Estland.

Den forhenværende præsident er nu — in absentia — dømt for landsforræderi. Han skal have ført 3,7 mio. euro, knap 28 mio. kr., gennem Swedbank. Penge skal angiveligt være blevet brugt som bestikkelse, mener den ukrainske anklager, der har stået for sagen mod Yanukovych.

Ifølge Anders Åslund, professor i nationaløkonomi og tidligere rådgiver for russiske og ukrainske regeringer, stjal Yanukovych over tre år årligt 10 mia. dollars, knap 66 mia. kr., fra den ukrainske regering.

Hos Swedbank fortæller en kommunikationsmedarbejder til SVT, at man ikke kendte til sagen, og hvis man gjorde, ville man ikke kunne kommentere grundet fortrolighed.

Victor Yanukovych blev afsat under enorme protester i Ukraines gader i februar 2014 og flygtede herefter til Rusland, hvorefter oprørere og journalister fik adgang til præsidentens overdådige palads. Her kunne man blandt andet se guldbelagte golfkøller, en flåde af sjældne biler, et galeonsskib til fremvisning og en privat zoo.

Kommunikationsmedarbejderen bliver også spurgt om, hvad han mener om, at topchef Birgitte Bonnesen i kølvandet på Danske Banks hvidvasksag meldte ud, at Swedbank ikke havde mistænkelige transaktioner i baltikum.

"Jeg tror, at det, Birgitte Bonnesen primært snakkede om, var navnene, der figurerede i Danske Bank og forretningsmodellen i Danske Bank."

Medie: Dansk topdirektør i Swedbank fyrede chef efter hvidvaskalarm 

Medie: Swedbank søgte aktivt rige russiske kunder

Swedbank skifter ekstern undersøger i hvidvasksag 

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs